Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρότεινε «διάλογο» Ελλάδας-Τουρκίας στη συνδιάλεξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεν δημιουργεί η Τουρκία αστάθεια στην περιοχή, είπε στον Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Ξεχωριστά, οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά χθες Τετάρτη για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Τραμπ πως δεν είναι η Τουρκία αυτή που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Άγκυρα έχει αποδείξει με “απτές ενέργειες” πως θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να εδραιώσει τον διάλογο στο ζήτημα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ