Με την λήψη κατάθεσης από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων κ. Γιώργο Καρυδάκη, ξεκίνησε χθες η προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, συνεπεία αδιαφορίας των αρμοδίων για την συντήρηση του, το δικαστικό μέγαρο Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ασφάλεια των διερχομένων πολιτών, των επισκεπτών και του προσωπικού του δικαστικού μεγάρου Ρόδου, εξαιτίας της κατάστασης που έχει περιέλθει το διατηρητέο κτήριο, ελλείψει στοιχειώδους συντήρησης των δομικών του συστατικών, έκρουσε, με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον  γενικό γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων και ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γ. Κτιστάκης.
Στο έγγραφό του, που κοινοποιήθηκε στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων, τον δήμαρχο Ρόδου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, στο Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ρόδου, την Πολεοδομία, την πρόεδρο Εφετών Δωδεκανήσου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, ο Εισαγγελικός λειτουργός περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος δεσμεύτηκε να συνδράμει στην αποκατάσταση του ακινήτου, ενώ μέχρι σήμερα δεν κινήθηκε η διαδικασία για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Χθες ο κ. Καρυδάκης κατέστησε σαφές ότι η ευθύνη αποκατάστασης και συντήρησής του, βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που λειτουργεί αυτόνομη τεχνική υπηρεσία, ενώ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιπές υπηρεσίες είναι στην διάθεση του Υπουργείου για την παροχή βοήθειας και συνδρομής.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας αναμένεται να καταθέσουν οι κ.κ. Χ. Λαμπρίδης και Κ. Μάγος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση στο δικαστικό μέγαρο έχει βελτιωθεί μετά από πρόσφατες παρεμβάσεις που έγιναν με ελαιοχρωματισμό στο Εφετείο Δωδεκανήσου με δωρεά, από προηγούμενες παρεμβάσεις που έγιναν με δωρεές του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου αλλά και πρόσφατα χάρις σε πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κ. Αλεξίου.
Η κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του Πρωτοδικείου Ρόδου αποκαταστάθηκε πρόσφατα μετά από ζημιά που υπέστη συνεπεία εμπρησμού.
Τα δομικά στοιχεία του κτηρίου δεν έχουν συντηρηθεί, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν μέχρι σήμερα είναι μικρής κλίμακας.
Σε κάθε περίπτωση ποινική ευθύνη σε τοπικούς φορείς δεν φέρεται να υπάρχει, ενώ αν θεωρηθεί ότι συντρέχει κίνδυνος για τους πολίτες και τους εργαζόμενους αυτή μάλλον θα αναζητηθεί σε επίπεδο Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρής εξέφρασε μόλις πρόσφατα τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση του δικαστικού μεγάρου και την επίλυση του ζητήματος της μεταστέγασης υπηρεσιών του, που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά, ενώ ο γραμματέας κ. Βασίλης Καταβενάκης είχε υποβάλει και σχετική αναφορά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ