Ειδήσεις

Τα μέτρα και τα αντίμετρα σε έναν νόμο με πολλά άρθρα

Με έναν νόμο μεν, αλλά ενδεχομένως με περισσότερα άρθρα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πακέτο μέτρων και αντίμετρων της κυβέρνησης που θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τους δανειστές πριν από τη συνολική συμφωνία.

Η πιθανότερη ημερομηνία ψήφισης του πακέτου από τη Βουλή είναι η Παρασκευή 12 Μαΐου με τη σχετική συζήτηση επί του νομοσχεδίου να ξεκινάει την Τετάρτη 10 του μήνα σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες. Ούτως ή άλλως στόχος είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όμως τις επόμενες ημέρες και σαφώς μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

 Στο Μαξίμου αναπτύχθηκε προβληματισμός στις πρώτες συσκέψεις που έγιναν για την προετοιμασία της ψήφισης των μέτρων, για το κατά πόσο τα μέτρα-αντίμετρα που ούτως ή άλλως θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν μαζί θα πρέπει να αποτελούν ένα και μοναδικό άρθρο. Σε πρώτη φάση η άποψη που επικράτησε -χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις- είναι το νομοσχέδιο να σπάσει σε κάποια άρθρα ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα. Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει πολιτικά τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ψηφίσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ωφελήσουν σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου προσβλέπει στην υπερψήφιση των θετικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές είτε από μεμονωμένους βουλευτές είτε από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων κάποιων μικρών κομμάτων ξεπερνώντας τον αριθμό 153 που συγκροτεί την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση

Ομως η κυβέρνηση επικεντρώνει το βλέμμα της κυρίως στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως επίσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θεωρώντας ότι η άρνησή τους να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα δημοσιονομικής ισορροπίας θα τους εκθέσει πολιτικά. Κάτι που σύμφωνα με τη γνώμη κυβερνητικών αξιωματούχων έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο με την άρνηση των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ψηφίσουν τη χορήγηση της έκτακτης 13ης σύνταξης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε μία τέτοια περίπτωση το Μαξίμου θα ενισχύσει το επιχείρημα πως για μία ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση αρνήθηκε για μικροκομματικούς λόγους να ψηφίσει -ενώ είχε τη δυνατότητα- μέτρα που θα λειτουργήσουν ευνοϊκά για την κοινωνία. Οπως, π.χ. τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την επιδότηση ενοικίου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων, το πρόγραμμα για δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ομως η κυβέρνηση δεν θα επιτεθεί μόνο στη ΝΔ σε περίπτωση που επιμείνει στην καταψήφιση του πακέτου. Για το Μαξίμου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική ομάδα της δεν ψηφίσει τα θετικά μέτρα, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να κατηγορεί τη Χαριλάου Τρικούπη ότι όχι μόνο δεν τηρεί ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως υποστηρίζει επισήμως η ηγεσία της, αλλά αντιθέτως θα την καταγγέλλει ότι στοιχίζεται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση για να αντλήσει πολιτικά οφέλη.

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου