ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ 4,19% το 2016

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΛΣΤΑΤ

Στα 6,9 δισ. ευρώ υπο­λο­γί­ζει το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον κανο­νι­σμό ESA 2010. Ετσι το ποσοστό δια­μορ­φώ­νε­ται σε 3,9% του ΑΕΠ, πολ­λα­πλά­σιο δηλαδή του μνη­μο­νια­κού στόχου (0,5% του ΑΕΠ). Θα πρέπει να σημειω­θεί ότι η συγκε­κρι­μένη μέτρηση έχει δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις από αυτή που γίνεται με βάση το πρό­γραμμα προ­σαρ­μο­γής.

Με βάση τους κανόνες του προ­γράμ­μα­τος, όπως γνω­στο­ποί­ησε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος, το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα δια­μορ­φώ­νε­ται στο 4,19%. Να σημειω­θεί ότι η πιστο­ποί­ηση των στοι­χείων ανα­μέ­νε­ται τη Δευτέρα από τη Eurostat.

Τζα­να­κό­που­λος: Θα εφαρ­μο­στούν τα αντί­με­τρα

«Οι στόχοι που θέτει το πρό­γραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πια­στούν, καθώς το απο­τέ­λε­σμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περι­θώ­ρια αμφι­σβη­τή­σεων», «τα θετικά μέτρα που συμ­φω­νή­θη­καν και θα νομο­θε­τη­θούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφι­βο­λία ότι θα εφαρ­μο­στούν».

Αυτά σημεί­ωσε ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας και κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος, σε τηλε­ο­πτική δήλωσή του, ανα­φο­ρικά με τα δημο­σιο­νο­μικά απο­τε­λέ­σματα που ανα­κοι­νώ­θη­καν για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα κατα­γρά­φε­ται στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδι­κούς κανόνες του προ­γράμ­μα­τος κλείνει στο 4,19%. «Περισ­σό­τερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από τον σχετικό στόχο», επι­σή­μανε.

Ο κ. Τζα­να­κό­που­λος ανέφερε ότι η κυβέρ­νηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση να πανη­γυ­ρί­σει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρ­κεια της κρίσης, ωστόσο, υπο­γράμ­μισε ότι πρό­κει­ται για γεγονός που απο­δει­κνύει μεταξύ άλλων ότι «οι όποιες επι­φυ­λά­ξεις του ΔΝΤ για τη δημο­σιο­νο­μική πορεία της χώρας ήταν και αδι­καιο­λό­γη­τες και υπερ­βο­λι­κές» και ότι «τόσο η Νέα Δημο­κρα­τία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισ­σό­τερα, μέσα ενη­μέ­ρω­σης, που πέρυσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα, μιλούν για ενερ­γο­ποί­ηση του αυτό­μα­του μηχα­νι­σμού δημο­σιο­νο­μι­κής διόρ­θω­σης δια­ψεύ­δο­νται με πάταγο».

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος ρωτά τη ΝΔ εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνε­χί­σει την «αυτο­κα­τα­στρο­φική πολι­τική» που έχει επι­λέ­ξει, για να τονίσει ότι αυτό που αφορά την κυβέρ­νηση «είναι να επι­τύ­χει η μεγάλη προ­σπά­θεια για την έξοδο από την κρίση και την επι­τρο­πεία», «πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό αλλά επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τα ίδια τα απο­τε­λέ­σματα».

Τα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το πλε­ό­να­σμα της Γενικής Κυβέρ­νη­σης για το έτος 2016, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτι­μά­ται στο 1,3 δισ. ευρώ (0,7% επί του Ακα­θά­ρι­στου Εγχώ­ριου Προ­ϊ­ό­ντος), ενώ το ακα­θά­ρι­στο ενο­ποι­η­μένο χρέος της Γενικής Κυβέρ­νη­σης σε ονο­μα­στι­κές τιμές στο τέλος του 2016 υπο­λο­γί­στηκε στα 314,9 δισ. ευρώ (179% επί του Ακα­θά­ρι­στου Εγχώ­ριου Προ­ϊ­ό­ντος).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

* Τα έσοδα Γενικής Κυβέρ­νη­σης εμφα­νί­ζο­νται αυξη­μένα στα 87.473 δισ. ευρώ ή 2.653 δισ. ευρώ περισ­σό­τερα από αυτά του 2015.

* Οι δαπάνες μειώ­θη­καν σε μια χρονιά κατά 9,062 δισ. ευρώ καθώς από τα 95.247 δισ. το 2015 περιο­ρί­στη­καν σε 86,185 την περα­σμένη χρονιά.

Στη συγκε­κρι­μένη χρονιά, η κεντρική κυβέρ­νηση είχε όφελος 70 εκατ. ευρώ από τη δια­δι­κα­σία υπο­στή­ρι­ξης του τρα­πε­ζι­κού κλάδου ενώ το 2015 είχε πλη­ρώ­σει 4,842 δισ. ευρώ για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση των συστη­μι­κών τρα­πε­ζών.

Οπως προ­α­να­φέρ­θηκε, κατά τη μέτρηση του πρω­το­γε­νούς ισο­ζυ­γίου στο πλαίσιο του Προ­γράμ­μα­τος Οικο­νο­μι­κής Προ­σαρ­μο­γής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντι­με­τω­πί­ζο­νται δια­φο­ρε­τικά από ό,τι αντι­με­τω­πί­ζο­νται κατά την κατάρ­τιση των δημο­σιο­νο­μι­κών στοι­χείων για τους σκοπούς της Δια­δι­κα­σίας Υπερ­βο­λι­κού Ελλείμ­μα­τος (ΔΥΕ). Πιο συγκε­κρι­μένα, τα στοι­χεία που αντι­με­τω­πί­ζο­νται δια­φο­ρε­τικά στο πλαίσιο του Προ­γράμ­μα­τος Οικο­νο­μι­κής Προ­σαρ­μο­γής περι­λαμ­βά­νουν τα έσοδα από ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις περιου­σια­κών στοι­χείων, συναλ­λα­γές για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση των τρα­πε­ζών και τα έσοδα από μετα­φο­ρές ποσών που συν­δέ­ο­νται με εισο­δή­ματα των εθνικών κεντρι­κών τρα­πε­ζών της ευρω­ζώ­νης, τα οποία προ­έρ­χο­νται από την κατοχή ελλη­νι­κών κρα­τι­κών ομο­λό­γων στα επεν­δυ­τικά τους χαρ­το­φυ­λά­κια.

 

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.