Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Η αποδοκιμασία Τσίπρα στις Ευρωεκλογές θα λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα». Αυτό δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Επιπλέον, μιλάει για την κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών και της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και το Brexit ενώ θεωρεί βέβαιη τη νίκη και την αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

Κύριε Κεφαλογιάννη, είναι σωστό να αναδειχθούν οι ευρωεκλογές σε δημοψηφίσματα; 
Σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν το 2019 ο λαϊκισμός, οι ιδεοληψίες και οι αγκυλώσεις θα υποστούν συντριπτική ήττα. Τα ψέματα, οι αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα θα πάρουν σκληρή απάντηση από τον ελληνικό λαό. Το ίδιο ασφαλώς θα συμβεί και στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Οι Ευρωεκλογές με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα είναι η πρώτη πανελλαδική κάλπη. Άρα εκ των πραγμάτων η αποδοκιμασία Τσίπρα στις Ευρωεκλογές θα λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Θα είναι δε και ο προάγγελος του πολιτικού τέλους του πιο αποτυχημένου πρωθυπουργού που γνώρισε ποτέ η χώρα από την μεταπολίτευση και μετά. Ενός πρωθυπουργού που χρέωσε την πραγματική οικονομία –κατά Βίζερ και Ρέγκλινγκ- 200 δις ευρώ, που έφερε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και έστειλε το βαρύ λογαριασμό του στην ελληνική κοινωνία. Ενός πρωθυπουργού που αποδέχθηκε, αυτό που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν δέχθηκε καν να συζητήσει. Δηλαδή να υποθηκεύσει όλη τη δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια σε ένα Υπερταμείο υπό ξένη διοίκηση.
Το πολιτικό τέλος ενός ιδεοληπτικού πρωθυπουργού που αφήνει πίσω του «βαριές πληγές» όχι μόνο στην Οικονομία αλλά εξίσου σημαντικές στην Παιδεία, στην Υγεία. Ενός πρωθυπουργού που ευτελίζει τους Θεσμούς και τον κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Που προσπάθησε να σπιλώσει με «κουκουλοφόρους» μάρτυρες τους πολιτικούς του αντιπάλους, να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη. Που καταρράκωσε και έκανε «κουρελόχαρτο» ακόμα και αυτό το Σύνταγμα της χώρας.
Ενός μοιραίου πρωθυπουργού που έβαλε την υπογραφή του σε μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, μία εθνική ήττα, και προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες.
Ενός πρωθυπουργού που η «δημοκρατική» του ευαισθησία χαρακτηρίζει κάθε αντίθετη φωνή, κάθε αντίθετη γνώμη, κάθε αντίθετη άποψη από ακραία έως ακροδεξιά και φασιστική. Ευτυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες, το τέλος της πολιτικής του διαδρομής πλησιάζει.
• Στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. θα επιτύχει την αυτοδυναμία;
Αυτό το θεωρώ βέβαιο και δεδομένο. Αλλά ασφαλώς η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Μέχρι και την καταμέτρηση και της τελευταίας ψήφου τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές.
Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι, για μένα, η εκλογική αυτοδυναμία, αλλά η κοινωνική αυτοδυναμία. Όλοι μαζί, η σοβαρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένας άξιος και ικανός πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μία ώριμη πια ελληνική κοινωνία θα οδηγήσουν την Πατρίδα μας στην κανονικότητα. Σε μία καλύτερη μέρα. Όλοι μαζί «θα κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά» όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης.
• Κατά την άποψή σας, ποιο θα είναι το διακύβευμα της ευρω-κάλπης; 
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν πλέον καλά όλοι τους, όλοι μας τις αυταπάτες και τα ψέματα της σημερινής κυβέρνησης. Τις ουτοπίες και τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις. Μία κυβέρνηση που μπορεί πλέον να κοροϊδέψει μόνο αυτόν που θέλει να τον κοροϊδεύουν. Να τον παραπλανούν συνειδητά πλέον. Γιατί κανείς δεν έχει πια το άλλοθι του «δεν γνώριζα». Την ψευτοδικαιολογία «του ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Κάτι άλλο».
Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχαμε προειδοποιήσει. Μας κατηγόρησαν τότε πολύ σαν κινδυνολόγους και καταστροφολόγους. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Αυτό πράγματι μας στεναχωρεί γιατί εμείς πάντα βάζουμε την Πατρίδα, το Έθνος πάνω από το κόμμα. Και η Πατρίδα μας κινδύνευσε με την κυβέρνηση Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 να βρεθεί εκτός ευρώ και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’ αυτό σε αυτές τις ευρωεκλογές αλλά και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός είναι:
Λαϊκισμός ή Σοβαρότητα;
Αλήθεια ή συνειδητή παραπλάνηση;
Και η απάντηση είναι μία και μόνη. Και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο μεγάλος και επικίνδυνος αντίπαλος, όχι της Νέας Δημοκρατίας αλλά της ίδιας της Δημοκρατίας, ο λαϊκισμός πρέπει να σαρωθεί πολιτικά σε όλες τις κάλπες. Και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία, ο λαϊκισμός είναι το σαράκι που τρώει τη Δημοκρατία.
Ο ιστορικός χρόνος είναι μικρός. Απέχουμε λιγότερο από 90 χρόνια από την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που έφερε στην εξουσία στη Γερμανία το ναζισμό και στην Ευρώπη τις εκατόμβες των εκατομμυρίων αθώων νεκρών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και έχω τονίσει πολλές φορές ότι όποιος δεν διαβάζει σωστά την Ιστορία είναι καταδικασμένος να την ζήσει στη χειρότερή της μορφή.
• Το Brexit, εγκυμονεί κινδύνους αφού θα δημιουργήσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η Ελλάδα για αυτό; Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα.
Ο λαϊκισμός, με πιο αυθεντικό του εκφραστή πανευρωπαϊκά το σημερινό πρωθυπουργό της χώρας μας δεν έχει κόμματα, ούτε χρώματα. Διαπερνά πολλές φορές οριζόντια το πολιτικό μας σύστημα. Έχει εκφραστές σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Στη Δεξιά, η Λεπέν στη Γαλλία, ο Σαλβίνι στην Ιταλία, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, στο Κέντρο ο Γκρίλο στην Ιταλία, στην Αριστερά οι Podemos στην Ισπανία.
Στη Μεγάλη Βρετανία γνωρίσαμε και τον φιλελεύθερο λαϊκισμό του κ. Φάρατζ. Που την οδηγεί με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «Μικρά Αγγλία».
Μία πιθανή έξοδος που βρίσκει τη χώρα μας παντελώς απροετοίμαστη. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει «σχολιαστής θεωρείου» με ανύπαρκτο σχεδιασμό για το κόστος μίας ασύντακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Μία έξοδος που δημιουργεί μία έντονη ανησυχία στις οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν στη Βρετανία και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.
Με πρόσφατη ερώτηση που έχω καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχω επισημάνει τόσο την ανυπαρξία σχεδιασμού από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης όσο και τα επαπειλούμενα προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως του αγροτοδιατροφικού τομέα
Ειδικά όταν οι ελληνικές εξαγωγές προς το Η.Β., σε αξία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα της Eurostat το 2017, σε ότι αφορά τον τουρισμό κυμάνθηκαν στα 2,1 δις Ευρώ, σε ότι αφορά τα προϊόντα στα 1,1 δις Ευρώ, εκ των οποίων το 30% περίπου αποτελούν αγροδιατροφικά προϊόντα, με αξία 362 εκ Ευρώ.
Αλλά και τα πολύ σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι θα εκλαμβάνονται πλέον μετά την έξοδο ως κοινοί αλλοδαποί με κίνδυνο την μεγάλη αύξηση στα δίδακτρα και τον αποκλεισμό τους από τα φοιτητικά δάνεια από τα οποία εξαρτάται για την πλειονότητα από αυτούς η συνέχιση των σπουδών τους.
Γι’ αυτό έστω και την ύστατη ώρα οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό για τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει ένα επαπειλούμενο BREXIT χωρίς συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συμφωνήσει σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας να αποζημιώσει τους Ιρλανδούς αγρότες για την κατάρρευση των τιμών του βοείου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και τους Δανούς γαλακτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους, τους Ολλανδούς και τους Βέλγους ανθοπαραγωγούς, οι οποίοι εξάγουν σε μεγάλο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, ως συνήθως, έχει άλλες προτεραιότητες.
Η κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών και της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Θα ήθελα το σχόλιό σας. 
Κόντρα στην εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, κάνοντας μυστικές διαπραγματεύσεις και κρατώντας στην άγνοια τα κόμματα της αντιπολίτευσης –πρωτοφανές γεγονός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης που πάντοτε στα εθνικά τουλάχιστον θέματα υπήρχε εθνική συναίνεση- η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, μία εθνική ήττα.
Μία συμφωνία που χάρισε στους Σκοπιανούς «μακεδονική» εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα. Και ενίσχυσε τον ψευτομακεδονισμό και τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Σας θυμίζω ότι μετά την υπογραφή αυτής της επαίσχυντης συμφωνία ακούγονται ήδη φωνές και στη χώρα μας περί δήθεν ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας.
Η Νέα Δημοκρατία πέρυσι τον Ιούνιο για να αποτρέψει την υπογραφή αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας προχώρησε σε πρόταση δυσπιστίας της κυβέρνησης. Η τότε ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία την απέρριψε. Και ο πρώην μικρός κυβερνητικός εταίρος που σήμερα διαμαρτύρεται για την απώλεια τη κοινοβουλευτικής του ομάδας και την «άνευ όρων» προσχώρηση δικών του βουλευτών στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα πρέπει να ξεχνά ποτέ. Ότι ήταν αυτός που έδωσε το στυλό υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά.
Πριν πολλούς αιώνες ο Κικέρωνας σηματοδοτούσε την τεράστια ιστορική του ευθύνη. «Όποιος γνωρίζει ένα έγκλημα και δεν το αποτρέπει είναι το ίδιο ένοχος με αυτόν που το διαπράττει».
Και ασφαλώς, τα όσα τραγελαφικά έχουν ακολουθήσει με την κύρωση της συμφωνίας από μία άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από αυτή που παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μάλλον «δεν περιποιούν τιμή» στα κοινοβουλευτικά μας ήθη. Αποτελούν ευτελισμό του κοινοβουλευτικού μας συστήματος.

Ένα σχόλιο στο M. Kεφαλογιάννης: «Η αποδοκιμασία Τσίπρα στις ευρωεκλογές θα λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα»

  1. Avatar Ο/Η gianis λέει:

    EGO NOMIZO OTI ENA 20% THA TO PARH DIOTI AN BALOYME : ANARXIKOYS ROYBIKONES KLEFTES KOPROSKYLA TOY DHMOSIOY, FAKELAKHDES, NARKOMANEIS NARKOEMPOROI APATEONES GYFTOI KAI OLH H ELLHNIKH SABOYRA, DYSTIXOS FTANH STO 20% KAI AYTH OLH PSIFHZH SYRIZA.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ