- Η Ρόδος τίμησε τον ποιητή Παντελή Ευθυμίου, αναδεικνύοντας τη ζωή και το έργο του σε μια εκδήλωση που συγκέντρωσε σημαντικούς ομιλητές και καλλιτέχνες.
- Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου, με τη συμμετοχή πολλών εκλεκτών συντελεστών που παρουσίασαν τη δουλειά του Ευθυμίου.
- Οι ομιλητές ανέδειξαν την ουσία των ποιημάτων του, προσφέροντας μια σπουδαία κατάθεση ψυχής και αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα από το κοινό.
- Παρουσιάστηκε επίσης ένας καλαίσθητος συλλογικός τόμος που περιλαμβάνει όλες τις ποιητικές συλλογές του Ευθυμίου, οι οποίες φτάνουν τις δεκατρείς.
Το παιχνίδι φτάνει ως τον θάνατο του υποκειμένου (Ρολάν Μπαρτ).
Η γη, έδαφος, θάλασσα, ουρανός. ο Άνθρωπος πάνω απ’ όλα. Ο κόσμος της περιπλάνησης, της ομορφιάς, του ονείρου και της πραγματικότητας μέσα από τη ζωή και το έργου του Ποιητή Παντελή Ευθυμίου (1954 -1992) απλώθηκε ως νόημα και ως κοινωνικό παιχνίδι του κόσμου.
Γράφει ο Κυριάκος Χονδρός
Η Ρόδος τίμησε και μεταθάνατο ένα σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο και αγωνιστή.
Η ζωή, το έργο οι μνήμες ξεδιπλώθηκαν χάρη σε μια ομάδα εκλεκτών συντελεστών το περασμένο Σάββατο στο πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο άλλοτε περιφερειάρχης Ιωνίων Νήσων και Δήμαρχος Ρόδου Μάνος Κόκκινος.
Ο Π. Ευθυμίου υπήρξε ένας δημιουργός ενός περιβάλλοντος, ενός χώρου συναισθηματικού και νοητικού. Ο χρόνος, ο τόπος, ο άνθρωπος παρουσιάζονται ως ρυθμιστές και ως δεσμώτες.
Οι ομιλητές Δημήτρης Κόκκινος Κώστας Σκανδαλίδης, Σουλεϊμάν Τσιαλίκ Αλλάγιαλη,
Κωνσταντίνα Καλαούζη, Στέλλα Παπαδοπούλου, Χρυσάνθη Μανωλά, Μάρω Βαμβουνάκη, Λεωνίδας Σακελλαρίδης, βασικοί συντελεστές μια σημαντικής βραδιάς για τον πολιτισμό μας. Όλοι απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα και συγχαρητήρια όσων παραβρέθηκαν. Κι τούτο διότι εργάσθηκαν μe επιστημονικό τρόπο πάνω στο έργο του τιμώμενου και ασχολήθηκαν με την ουσία του των ποιημάτων του. Ο καθένας έκανε από μια σπουδαία κατάθεση ψυχής. Οι περισσότεροι με την γνωριμία και την εμπειρία τους. Αξιόλογες οι εικόνες που προβλήθηκαν αλλά και συγκινητική η μουσική του Λεωνίδα που τραγούδησε στίχους του ποιητή.
Παρουσιάστηκε ένας συλλογικός τόμος καλαίσθητος και επιμελημένος με όλες τις ποιητικές συλλογές του Π. Ευθυμίου που φτάνουν τις δεκατρείς.
































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.