ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τις χρεώσεις της ΔΕΥΑΡ: Οι λογαριασμοί των Ροδιτών δεν μειώνονται με αναρτήσεις και τα ψέματα δεν διαγράφονται με αυτοαποθέωση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΝΑΙ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ δια­δί­δει ψευ­δείς ισχυ­ρι­σμούς σχε­τι­κά με την αύ­ξη­ση των τι­μο­λο­γί­ων νερού, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι η ΔΕΥΑΡ κη­ρύσ­σει πό­λε­μο στη μόνη υπο­δο­μή που λει­τουρ­γεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά στη Ρόδο.
  • Οι δια­χει­ρι­στές χρη­σι­μο­ποιούν τε­χνά­σμα­τα για να εντυ­πω­σιά­σουν το κοινό, όπως η πα­ρου­σί­α­ση του συ­νο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 23,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ χωρίς να διευ­κρι­νί­ζουν ότι δεν αφορά απο­κλει­στι­κά τη ΔΕΥΑΡ.
  • Η διάρ­κεια της Προ­γραμ­μα­τι­κής Σύμ­βα­σης είναι 6,5 χρό­νια, γε­γο­νός που πα­ρα­λεί­πε­ται συχνά από τη δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση.
  • Το κό­στος του νερού από το Φράγ­μα Γα­δου­ρά ανέρ­χε­ται σε 0,16 ευρώ ανά κυ­βι­κό μέτρο, ενώ η ετή­σια χρέ­ω­ση της ΔΕΥΑΡ είναι πε­ρί­που 3,6 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

O δια­χει­ρι­στής των -επί εδά­φους και επί θα­λάσ­σης λυ­μά­των- πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ, σε μια ακόμα πα­ρά­στα­ση λαϊ­κι­σμού και ψευ­δο­λο­γί­ας δια­δί­δει ένα ακόμα ψέμα του: ότι ο πό­λε­μος που η ΔΕΥΑΡ  έχει κη­ρύ­ξει στην μόνη υπο­δο­μή που λει­τουρ­γεί υπο­δειγ­μα­τι­κά στη Ρόδο, επί 10 συ­να­πτά έτη και υδρο­δο­τεί με συ­νέ­πεια και ασφά­λεια, είναι δήθεν για να μην ανα­γκα­στεί να αυ­ξή­σει το Τι­μο­λό­γιο του νερού στους δη­μό­τες της Ρόδου. Μόνο που οι λο­γα­ρια­σμοί των Ρο­δι­τών δεν μειώ­νο­νται με αναρ­τή­σεις και τα ψέ­μα­τα δεν δια­γρά­φο­νται με την αυ­το­α­πο­θέ­ω­ση περί δήθεν «ιστο­ρι­κών απο­φά­σε­ων».

Ας δούμε πόσο στοι­χί­ζει το κυ­βι­κό του νερού από το Φράγ­μα Γα­δου­ρά.

Ξε­κι­νά­με από τα τε­χνά­σμα­τα που χρη­σι­μο­ποιούν οι επι­τή­δειοι που αγω­νί­ζο­νται μόνο για τις εντυ­πώ­σεις:

Τέ­χνα­σμα1: Όποτε μι­λούν δη­μό­σια για κά­ποιο κό­στος λει­τουρ­γί­ας της ΔΕΥΑΡ, αυτό είναι σε ετή­σια βάση. Όποτε όμως μι­λούν για το Φράγ­μα Γα­δου­ρά, λένε τον συ­νο­λι­κό Συμ­βα­τι­κό Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό που είναι 23,2 εκ. ευρώ. Έτσι, πα­ρου­σιά­ζουν έναν με­γά­λο αριθ­μό για να εντυ­πω­σιά­σουν αφού, όπως εί­πα­με, μόνο αυτό τους εν­δια­φέ­ρει.

Τέ­χνα­σμα2: Ο Συμ­βα­τι­κός Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός των 23,2 εκ. ευρώ αφορά στο σύ­νο­λο του την ΔΕΥΑΡ;  Η απά­ντη­ση είναι “Όχι”, αλλά για κά­ποιοn ανε­ξή­γη­το λόγο, ξε­χνούν να το ανα­φέ­ρουν.

Δη­λα­δή, τα 23,2 εκ. eυρώ ΔΕΝ κα­λεί­ται να τα πλη­ρώ­σει όλα η ΔΕΥΑΡ. Μικρή λε­πτο­μέ­ρεια αυτή για τους δια­χει­ρι­στές των επί εδά­φους και επί θα­λάσ­σης λυ­μά­των. Μι­λά­νε για 23 εκ. ευρώ για να δη­μιουρ­γή­σουν εντυ­πώ­σεις και μόνο.

Τέ­χνα­σμα: 3 Ποια είναι η διάρ­κεια της Προ­γραμ­μα­τι­κής Σύμ­βα­σης; Έχει ακού­σει κα­νείς πο­λί­της ότι η διάρ­κεια της Προ­γραμ­μα­τι­κής είναι 6,5 χρό­νια; Η απά­ντη­ση και εδώ είναι “Όχι”, αφού και αυτό ,για έναν ακόμα ανε­ξή­γη­το λόγο, ξε­χνούν πάντα  να το ανα­φέ­ρουν.

Ας δούμε τώρα, παρά τα όποια τε­χνά­σμα­τα χρη­σι­μο­ποιούν στον δη­μό­σιο διά­λο­γο οι επι­τή­δειοι, πόσο κο­στί­ζει το νερό του Φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά:

Από τον τε­λευ­ταίο, 6ο Λο­γα­ρια­σμό που αφορά την πε­ρί­ο­δο από 1η Σε­πτεμ­βρί­ου 2025 έως 31 Μαρ­τί­ου 2026, που είναι 2.172.692,27 ευρώ, δη­λα­δή το ποσό της τε­λευ­ταί­ας κα­τά­σχε­σης αφού η ΔΕΥΑΡ  δεν κα­τέ­βα­λε ούτε ευρώ από αυτό,  μπο­ρεί κάθε πο­λί­της να φτά­σει εύ­κο­λα στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι προ­κύ­πτει για την ΔΕΥΑΡ ένα κό­στος πε­ρί­που 300 χι­λιά­δων ευρώ μη­νιαί­ως. Λέμε, πε­ρί­που, γιατί δεν είναι στα­θε­ρή η μη­νιαία χρέ­ω­ση. Άρα, προ­κύ­πτει μια συ­νο­λι­κή ΕΤΗ­ΣΙΑ χρέ­ω­ση στην ΔΕΥΑΡ της τάξης των 3,6 εκ. ευρώ.

Άρα, η ετή­σια χρέ­ω­ση στην ΔΕΥΑΡ  είναι της τάξης των 3,6 εκ. ευρώ.

Πόσο νερό μπο­ρεί να πάρει η ΔΕΥΑΡ από το Φράγ­μα στην ίδια πε­ρί­ο­δο;

Μπο­ρεί να πάρει 60.000 κ.μ ημε­ρη­σί­ως, δη­λα­δή 21.900.000 κυ­βι­κά μέτρα νερού ετη­σί­ως.

Με μια επί­σης απλή διαί­ρε­ση προ­κύ­πτει ότι το κό­στος του νερού που το Φράγ­μα Γα­δου­ρά μπο­ρεί να πα­ρα­δώ­σει είναι 0,16 ευρώ ανά κυ­βι­κό μέτρο.

Ο δια­χει­ρι­στής των επί εδά­φους και επί θα­λάσ­σης λυ­μά­των,  ανα­κή­ρυ­ξε μόνος του  – λόγω της ιδιαί­τε­ρης αγά­πης στις με­γα­λο­στο­μί­ες και στην αυ­το­α­πο­θέ­ω­ση –  την από­φα­σή του «ιστο­ρι­κή» και απέ­δω­σε στον εαυτό του τον ρόλο του προ­στά­τη των κα­τα­να­λω­τών από το 0,16 ευρώ ανά κυ­βι­κό μέτρο!

Ο Ορ­γα­νι­σμός που έχει ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα τι­μο­λό­για ύδρευ­σης στην Ελ­λά­δα, δια­δί­δει στην κοι­νω­νία ότι για αυτό ευ­θύ­νο­νται τα 0,16 ευρώ ανά κυ­βι­κό μέτρο νερού του Φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά!

Η ση­με­ρι­νή χρέ­ω­ση, αυτή που η ΔΕΥΑΡ και ο Δήμος Ρόδου αμ­φι­σβη­τούν και επι­θυ­μούν να μειώ­σουν για να μην ανα­γκα­στούν τάχα να αυ­ξή­σουν την τιμή του νερού στους κα­τα­να­λω­τές,  είναι τα 0,16 ευρώ ανά κυ­βι­κό μέτρο!

Και φυ­σι­κά δεν αι­σθά­νο­νται καμία ντρο­πή για τα όσα δια­δί­δουν.

Υπάρ­χει, όμως, και μια πα­λαιό­τε­ρη ιστο­ρία που θα προ­τι­μού­σαν να ξε­χα­στεί.

Εδώ και δύο χρό­νια δια­κι­νούν τον ισχυ­ρι­σμό ότι η Πε­ρι­φέ­ρεια «ουδέν κα­τα­βάλ­λει», επει­δή δήθεν το Υπουρ­γείο Εθνι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Οι­κο­νο­μι­κών χρη­μα­το­δο­τεί μέσω του ΠΔΕ την Πε­ρι­φέ­ρεια για την κά­λυ­ψη της δα­πά­νης λει­τουρ­γί­ας του Γα­δου­ρά. Παρά το γε­γο­νός ότι το Υπουρ­γείο έχει ήδη απα­ντή­σει ότι δεν υφί­στα­ται ενταγ­μέ­νο έργο με τον συ­γκε­κρι­μέ­νο τίτλο υπη­ρε­σιών λει­τουρ­γί­ας και συ­ντή­ρη­σης, τον ψευδή αυτό ισχυ­ρι­σμό η ΔΕΥΑΡ εξα­κο­λου­θεί να τον δια­δί­δει.

Αφού, λοι­πόν, η Πε­ρι­φέ­ρεια «ουδέν κα­τα­βάλ­λει» και τα πλη­ρώ­νει όλα το Υπουρ­γείο, ποια δα­πά­νη προ­τεί­νει τώρα να ανα­λά­βει η ΔΕΥΑΡ μέσω της τρο­πο­ποί­η­σης της Προ­γραμ­μα­τι­κής Σύμ­βα­σης; Εκεί­νη που μέχρι χθες πα­ρου­σί­α­ζε ως ήδη κα­λυμ­μέ­νη από τον… κουβά του κρά­τους;

Είναι πράγ­μα­τι, με­τα­ξύ άλλων, και κω­μι­κοί!

Ας δούμε τώρα και τα άλλα φαι­δρά περί ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης:

Η εται­ρεία που θέλει, κατά τα λε­γό­με­να της, να στεί­λει το προ­σω­πι­κό της στο Φράγ­μα Γα­δου­ρά για να το ανα­λά­βει χωρίς ερ­γο­λά­βο, έχει εγκα­τα­στή­σει ερ­γο­λά­βους στις δικές της εγκα­τα­στά­σεις.

Ας δούμε 5 μόνο συμ­βά­σεις της ΔΕΥΑΡ με ερ­γο­λά­βους συ­ντή­ρη­σης και λει­τουρ­γί­ας στις δικές της εγκα­τα­στά­σεις:

1. ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟ­ΛΗ­ΠΤΙ­ΚΗ ΣΥ­ΝΤΗ­ΡΗ­ΣΗ ΥΠΟ­ΛΟΙ­ΠΩΝ ΕΕΛ & ΑΠΟ­ΧΕ­ΤΕΥ­ΣΗΣ ΡΟΔΟΥ    1.755.840,οο Ευρώ για 24 μήνες  (Υπε­γρά­φη 30-05-2022)

2. ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥ­ΝΤΗ­ΡΗ­ΣΗ ΑΝΤΛΙΟ­ΣΤΑ­ΣΙΩΝ ΑΠΟ­ΧΕ­ΤΕΥ­ΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΕ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛ­ΛΙ­ΘΕ­ΑΣ   2.936.109,12 Ευρώ για 24 μήνες  (Υπε­γρά­φη 01-09-2025)Στις 11-09-206 υπε­γρά­φη επι­πλέ­ον 161.424,00€  για το τμήμα 3.4. Δα­πά­νη Επι­διόρ­θω­σης / Αντι­κα­τά­στα­σης Εξο­πλι­σμού

3. ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥ­ΝΤΗ­ΡΗ­ΣΗ ΑΝΤΛΙΟ­ΣΤΑ­ΣΙΩΝ ΥΔΑ­ΤΟΣ ΑΝΑ­ΤΟ­ΛΙ­ΚΗΣ ΠΛΕΥ­ΡΑΣ  371.132,00 Ευρώ για 6 μήνες (Υπε­γρά­φη 09-09-2025)

4. ΑΝΑ­ΒΑΘ­ΜΙ­ΣΗ – ΑΝΤΙ­ΚΑ­ΤΑ­ΣΤΑ­ΣΗ ΕΞΟ­ΠΛΙ­ΣΜΟΥ ΕΕΛ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΟΔΙ ΜΕ ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥ­ΝΤΗ­ΡΗ­ΣΗ   1.145.760,00 ευρώ για 24 μήνες (Υπε­γρά­φη 03-09-2025)

ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥ­ΝΤΗ­ΡΗ­ΣΗ Β ΦΑΣΗΣ του ίδιου έργου 2.304.000,00 € + ΦΠΑ   ΓΙΑ 48 ΜΗΝΕΣ

5. ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥ­ΝΤΗ­ΡΗ­ΣΗ ΑΝΤΛΙΟ­ΣΤΑ­ΣΙΩΝ ΎΔΑ­ΤΟΣ ΔΥ­ΤΙ­ΚΗΣ ΠΛΕΥ­ΡΑΣ 371.132,00 ευρώ για 6 μήνες (Υπε­γρά­φη 27-08-2025)

Δη­λα­δή η εται­ρεία που πο­λε­μά λυσ­σα­λέα το ποσό της τάξης των 3,6 εκ. ευρώ ετη­σί­ως για την λει­τουρ­γία του Φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά, έχει για αυτές τις 5 μόνο υπο­δο­μές της συμ­βά­σεις ύψους 4,4 εκ. ευρώ,  επί­σης ετη­σί­ως!

Κλεί­νου­με με τα δικά μας ανα­πά­ντη­τα ερω­τή­μα­τα:

1.  Αφού έχει προ­σω­πι­κό να λει­τουρ­γεί μόνη της τις υπο­δο­μές της και αυτό ονει­ρεύ­ε­ται και για το Φράγ­μα Γα­δου­ρά, γιατί δεν στέλ­νει αυτό το προ­σω­πι­κό στις δικές της εγκα­τα­στά­σεις για να μην πλη­ρώ­νει 4,4 εκ. ευρώ ετη­σί­ως σε ερ­γο­λά­βους ; Αν μπο­ρεί, όπως λέει για το Φράγ­μα και όχι για τις δικές της, απλού­στε­ρες στην λει­τουρ­γία, εγκα­τα­στά­σεις, μήπως ζη­μιώ­νει τον εαυτό της με αυτά τα 4,4 εκ. ευρώ ετη­σί­ως;

2.   Σε ποια θέση στην Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται η ΔΕΥΑΡ ως προς το τι χρε­ώ­νει στους πο­λί­τες;

3.     Σε ποια θέση στην Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται η ΔΕΥΑΡ ως προς το τα χρέη της;

4.     Ποια ήταν τα συ­νο­λι­κά χρέη της ΔΕΥΑΡ στις 30 Ιου­νί­ου 2026;

5.     Ποιο είναι το αντί­στοι­χο ποσό που χρε­ώ­νο­νται άλλες ΔΕΥΑ ή Δήμοι στην Ελ­λά­δα  που λαμ­βά­νουν νερό επί­σης από Φράγ­μα­τα;

6.     Το ποσό που τώρα προ­τεί­νει η ΔΕΥΑΡ να δίνει με την τρο­πο­ποί­η­ση που ζητά, σε πόσα χρό­νια και σε πόσες  δό­σεις σκέ­φτε­ται να το κα­τα­βά­λει, αφού ούτε το χρέος από την 1η Προ­γραμ­μα­τι­κή Σύμ­βα­ση δεν έχει εξο­φλή­σει ακόμα στην Πε­ρι­φέ­ρεια ;

7.     Τους ερ­γο­λά­βους που η ΔΕΥΑΡ έχει εγκα­τα­στή­σει να λει­τουρ­γούν δικές της υπο­δο­μές – για πα­ρά­δειγ­μα αυτές τις 5 που σή­με­ρα πα­ρου­σιά­σα­με με κό­στος στην ΔΕΥΑΡ 4,4 εκ. ευρώ ετη­σί­ως-  σε πόσες δό­σεις και μετά από πόσα χρό­νια τους πλη­ρώ­νει;

Όταν η θά­λασ­σα της Ρόδου μο­λύν­θη­κε με χι­λιά­δες κυ­βι­κά μέτρα λυ­μά­των από τις εγκα­τα­στά­σεις της ΔΕΥΑΡ στο Βόδι, η ΔΕΥΑΡ ζή­τη­σε να μην μιλά κα­νείς για αυτό. Κα­νείς εκτός από την ίδια που αυτό το χρη­σι­μο­ποί­η­σε ως ένα εκ των επι­χει­ρη­μά­των της, για να δη­μο­πρα­τή­σει έργο 46,6 εκ. ευρώ.

Όταν  το έργο αυτό δέ­χθη­κε έλεγ­χο νο­μι­μό­τη­τας από την ανε­ξάρ­τη­τη διοι­κη­τι­κή αρχή με τίτλο Ενιαία Αρχή Δη­μο­σί­ων Συμ­βά­σε­ων, έπεσε με πολύ βαριά έκ­θε­ση. Και τότε η ΔΕΥΑΡ έκρι­νε ότι πάλι δεν πρέ­πει να μιλά κα­νείς για αυτό.

Μόνο για την ιστο­ρία,  οφεί­λου­με να κά­νου­με γνω­στό προς πάσα κα­τεύ­θυν­ση ότι σε πο­λι­τι­κούς εκ­βια­σμούς η Πε­ρι­φέ­ρεια δεν υπο­κύ­πτει.

Το Φράγ­μα Γα­δου­ρά λει­τουρ­γεί χωρίς προ­βλή­μα­τα επί 10 συ­να­πτά έτη, πα­ρά­γει ασφα­λές νερό και σε τιμή για την οποία θα έπρε­πε να ντρέ­πο­νται μόνο  αυτοί που χρε­ώ­νουν τους κα­τα­να­λω­τές της Ρόδου με ένα από τα υψη­λό­τε­ρα τι­μο­λό­για στην Ελ­λά­δα.

Και για αυτό δεν φταί­νε τα 0,16 ευρώ του Φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά, φταί­ει ο για­λός που είναι στρα­βός.

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.