Ρεπορτάζ

Ο ποινικολόγος Μανώλης Κουτσούκος τιμάται στο βιβλίο «Μορφές Ελλήνων Ποινικολογούντων»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη, το νέο βιβλίο/λεύκωμα του γνωστού Ελληνα Ποινικολόγου κ. Θρασύβουλου Θ. Κονταξή, «Μορφές Ελλήνων Ποινικολογούντων».
Το βιβλίο περιλαμβάνει βιογραφικά και εργογραφία των 24 πλέον γνωστών «ποινικολόγων» από το 1974 έως σήμερα, συνοδευόμενα από βιωματικά σχόλια του συγγραφέα από τη δικαστηριακή επαφή μαζί τους.
Εμπεριέχεται ειδικό κεφάλαιο για την έννοια του Ποινικού Δικαίου, για τις προϋποθέσεις, τις απαιτήσεις, το πλαίσιο, την καθημερινότητα, την υφή και τις συνθήκες άσκησης αλλά και τις προκλήσεις της ποινικής δικηγορίας.


Μεταξύ άλλων στο βιβλίο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τον γνωστό Ροδίτη δικηγόρο κ. Μανώλη Κουτσούκο.
Στο οικείο κεφάλαιο αναφέρονται τα εξής:
«ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1947. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός με καταγωγή από το Καστελλόριζο και η μητέρα μου γεννήθηκε στη Σύμη. Οι βομβαρδισμοί του πολέμου τους έφεραν στη Ρόδο.
Τελείωσα το εξατάξιο Βενετόκλειο Γυμνάσιο Αρρένων στη Ρόδο και στη συνέχεια φοίτησα στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία αποφοίτησα με τον βαθμό Λίαν καλώς. Στο Πανεπιστήμιο είχα την τύχη να έχω καθηγητές στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία τους Τηλέμαχο Φιλιππίδη και Κων/νο Βουγιούκα, οι οποίοι στις πτυχιακές εξετάσεις με βαθμολόγησαν με άριστα στα μαθήματά τους.
Υπηρέτησα ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός και απολύθηκα το έτος 1973. Γράφτηκα ασκούμενος δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας άσκησα επανειλημμένα καθήκοντα συνηγόρου υπερασπίσεως εξ’ επαγγέλματος στο Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

Από τον μήνα Νοέμβριο του 1973 διατηρώ γραφείο στην πόλη της Ρόδου, ασχολούμενος τόσο με αστικές και εμπορικές όσο (και κυρίως) με ποινικές υποθέσεις.
Από το έτος 1984 είμαι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Έχω παρασταθεί εκτός από τον Άρειο Πάγο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Σ.τ.Ε. και σε ποινικά δικαστήρια στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Χανιά, Νεάπολη Κρήτης, Πάτρα, Χίο, Σάμο, Νάξο, Σύρο και Κω.
Στα Νομικά Περιοδικά ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ και ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχουν δημοσιευθεί μελέτες μου όπως: «Το Κλητήριο Θέσπισμα – Περιεχόμενο – συνέπειες επίδοσης και ακυρότητες αυτού», «Η ιδιαιτερότητα της διάταξης του άρθρου 326 παρ. 3 ΚΠΔ», «Η Φαινομενική πληρεξουσιότητα», «Ο Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου», «Η φοροδιαφυγή», «Η ιατρική αμέλεια στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου».
Παραστάθηκα ως συνήγορος υπεράσπισης ή πολιτικής αγωγής σε πολλές σοβαρές ποινικές υποθέσεις μεταξύ των οποίων, (ενδεικτικά), ήταν: η δίκη, (και η αθώωση), υπαλλήλου του ΙΚΑ Ρόδου για παράβαση καθήκοντος και απάτη σε βάρος του Δημοσίου ενώπιον του Εφετείου Πλημ/των Δωδ/σου (αλλά και στον Άρειο Πάγο το έτος 2019), ο οποίος κατηγορούνταν και για έκδοση ψευδών ασφαλιστικών ενημεροτήτων σε επιχειρηματίες της Ρόδου. Η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών το έτος 2019 για χρηματιστηριακή απάτη Έλληνα χρηματιστή κατοίκου εξωτερικού. Η δίκη αρχαιοκαπηλίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών το έτος 2019 με αρχαία ευρήματα από την Κάλυμνο που διακινήθηκαν στην περιοχή του Μαραθώνα. Η δίκη απιστίας του ταμία της Εθνικής Τράπεζας στην Ιεράπετρα που προέβαινε σε αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης (2018). Η δίκη, (και η αθώωση), γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ενώπιον Τριμελούς Πλημ/κειου Ρόδου το έτος 2018 για ανθρωποκτονία από αμέλεια στρατιώτη που υπηρετούσε τη θητεία του. Η δίκη, (και η αθώωση), του Δημάρχου Λέρου το έτος 2006 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για απιστία. Η δίκη στο Τριμελές και Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το έτος 2014 του Δ/ντη και του Προϊσταμένου του Λογιστηρίου της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών του Δήμου Ρόδου, για απάτη, υπεξαίρεση και απιστία στην υπηρεσία. Η δίκη, (και η αθώωση), για απιστία στην υπηρεσία και πλαστογραφία του Προϊσταμένου της Κ.Υ.Δ Ρόδου (σε συνδυασμό με το Ν.1608/50) στο Τριμελές και Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το έτος 2014 σε βάρος του Δημοσίου για πλαστές αποφάσεις εξαγοράς ακινήτων.
Η δίκη, (και η αθώωση), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το έτος 2010 των ψυχιάτρων του Νοσοκομείου Ρόδου και των φαρμακοποιών Ρόδου και Καλύμνου για την συνταγογράφηση και εκτέλεση αντίστοιχα των συνταγών επιδερμικού επιθέματος που θεωρήθηκε ότι ανήκε στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών. Η δίκη, (και η αθώωση), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το 2008 για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και απιστία στην υπηρεσία του πρώην Δημάρχου Μεγίστης. Η δίκη, (και η αθώωση), στο Μ.Ο.Δ. Κω το έτος 2006 κατηγορούμενου ιερέα για αποπλάνηση ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση. Η δίκη, (και η αθώωση), γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου το έτος 2004 ενώπιον του Τριμελούς Πλημ/κειου Ρόδου για ανθρωποκτονία από αμέλεια Άγγλου τουρίστα που κατέπεσε από τον εξώστη ξενοδοχείου. Η υπόθεση είχε απασχολήσει, επανειλημμένα, τον τύπο της Αγγλίας και το BBC είχε αποστείλει κινηματογραφικό συνεργείο στη Ρόδο για την κάλυψη της δίκης. Η δίκη, (και η αθώωση), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών το 2002 με κατηγορουμένους για διακίνηση κοκαΐνης του ιδιοκτήτη και του υπαλλήλου γνωστού νυχτερινού κέντρου της Αθήνας. Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης το έτος 1999 για πλαστές πιστωτικές κάρτες που κατασκευάσθηκαν στη Βουλγαρία και διακινήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.
Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το έτος 1999 για εισαγωγή ποσότητας (500) kg ινδικής κάνναβης που βρέθηκαν στην Χάλκη με κατηγορουμένους τον πλοιοκτήτη, κυβερνήτη και το πλήρωμα τουριστικού σκάφους. Η δίκη, (και η αθώωση), για απιστία στην υπηρεσία και απάτη σε βάρος του Νοσοκομείου Νίκαιας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά το έτος 1998 με κατηγορουμένους τον Δ/ντη, τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές του Νοσοκομείου Νίκαιας. Η δίκη στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών το 1992 για πλαστές πιστωτικές κάρτες της AMERICAN EXPRESS. Η δίκη, (και η αθώωση), στο Τριμελές Πλημ/κειο Ρόδου 40 κατηγορουμένων για θρασύτητα κατά της Αρχής στα επονομασθέντα ως «αμερικάνικα επεισόδια», της Ρόδου το έτος 1980.
Σε πολλές από τις παραπάνω δίκες συνεργάστηκα και συμπαραστάθηκα με πλειάδα έγκριτων ποινικολόγων, όπως ο Ζήσης Κωνσταντίνου, ο Τάκης Παπάς, ο Αλεξ. Λυκουρέζος, ο Βασίλης Αλεξανδρής, ο Αριστείδης Οικονομίδης, ο Γ.Α. Μαγκάκης, ο Ν. Ανδρουλάκης, ο Γ.Β. Μαγκάκης, κ.α.
Είμαι παντρεμένος με τη συμβολαιογράφο Κωνσταντίνα Δενδρινού και έχουμε δύο παιδιά, την Έφη, Δικηγόρο Ρόδου και τον Μιχάλη γεωλόγο».
Σχολιάζοντας την προσωπικότητα του κ. Κουτσούκου ο κ. Κονταξής αναφέρει τα εξής:
«Ο Μ. Κουτσούκος που γνώρισα
Δεν χρειάζεται πολύ. Αρκεί να βρεθείς σε μια αίθουσα των Δικαστηρίων Ρόδου και θα τον αναγνωρίσεις. Δεν είναι το παράστημα του, που ούτως ή άλλως έχει. Δεν είναι η «αύρα», που επίσης έχει. Είναι εκείνο το δυνατό γέλιο του, που αντηχεί παντού, και η διάθεση του για ανώδυνα «πειράγματα». Χιούμορ ανεξάντλητο εξ αφορμής, κυρίως, στιγμών και γεγονότων της δικαστηριακής μας ζωής. Άκρως επικοινωνιακός.
Τον γνώρισα μέσω του «δικαστικού τουρισμού». Γραπτό Σημείωμα αυτοτελών ισχυρισμών. Γραπτή ένσταση. Χαρίεις, διαχυτικός, με θετική διάθεση. «Ζωντανός». Εραστής της ζωής και των καρπών αυτής. Γνώστης της «πιάτσας». Ανήσυχος σε κάθε επίπεδο. Νέος ήταν ενταγμένος σε μουσική μπάντα στη Θεσσαλονίκη. Εξ ου και η σχέση αγάπης με τη μουσική. Και φυσικά, ενιαίας ούσης της προσωπικότητας, η ανησυχία του για τα νομικά δεδομένη και διαρκής. Μαχητικός αλλά και με νότες χιούμορ στη αγόρευση του. «Ανεβοκατεβαίνει» κλίμακες, γεγονός το οποίο επιτρέπει να τον παρακολουθείς ευχάριστα.
Στα πλαίσια της ευχάριστης διάθεσης που τον διακρίνει έχουμε σχολιάσει, καλόπιστα και γελώντας, πάμπολλα πρόσωπα και καταστάσεις. Καθήμενοι στο έδρανο εισέρχεται στην αίθουσα συνάδελφος μας. Απευθυνόμενος σε μένα με ερωτά, με πολύ σοβαρό ύφος, ο Μ. Κουτσούκος, «ο δικός σου τι νούμερο και τι μάρκα παντόφλα τρώει;». Τάλας, «ο δικός μου», οποίος θύμιζε το άσμα του Γ. Καλατζή «σίδερα μασάει…», επαίρονταν (άνευ προφανούς λόγου και αιτίας), για την αγριάδα του έναντι της συζύγου του. Πλην, όμως, τα φαινόμενα απατούσαν.
Εφετείο Ρόδου. Τελειώνει η δίκη και ο Μ. Κουτσούκος θέλει να με «απαγάγει» για φαγητό. Το αυτό, όμως, θέλουν και οι εντολείς, λόγω της θετικής έκβασης της δίκης. Με πιέζουν αφόρητα. Επιχειρώ να προβάλλω την κόπωση ως δικαιολογία αποφυγής αλλά οι πελάτες την αποκρούουν. Τι κάνουμε; Παρεμβαίνει, ως από μηχανής Θεός, ο Μ. Κουτσούκος, (προφανώς ενθυμούμενος τον Μ. Νορντάου και τα «Κατά συνθήκη ψεύδη» του), και απευθυνόμενος τους λέγει ότι «έχω αναλάβει να τον πάω στο αεροδρόμιο, επειδή το σπίτι μου είναι προς αυτή την κατεύθυνση». Το πρώτο σκέλος αναληθές, το δεύτερο βάσιμο. Με αποσπά. Κατευθυνόμαστε σε ταβέρνα της παραλίας, παραπλεύρως της Ronda, (για όσους γνωρίζουν ή θυμούνται). Μας υποδέχεται στην είσοδο ο ιδιοκτήτης και περιχαρείς εισερχόμαστε στο ναό της ευωχίας…. Φευ. Οι πελάτες είχαν επιλέξει και αυτοί την ίδια ταβέρνα. Εκ νέου παρέμβαση Μ. Κουτσούκου «έχασε τη μεσημεριανή πτήση και είπα να τον τρατάρω κάτι». Εγώ άφωνος, με ένα αμήχανο χαμόγελο. Τι ώρα ήταν η μεσημεριανή πτήση; Τέτοια γύριζαν στο μυαλό μου. Ετοιμόλογος. Τον ευχαριστώ. Σήμερα γελώ.
Μπαίνω στην αίθουσα του Εφετείου. Αγκαλιές, φιλιά και αμέσως ο Μ. Κουτσούκος με ρωτά «αδερφέ ήρθες avec plaisir ή χωρίς avec plaisir;». Ηχεί ακόμη στα αυτιά μου. Γελώ.
Εκ των συναδέλφων, (όπως όλοι οι εδώ αναφερόμενοι), τους οποίους εκτιμά ο δικαστής και τους ακούει. Ελπίζω να τον επισκεφθώ κάποτε στο ησυχαστήριο του, (όπου απομονώνεται για λίγες ώρες και μόνον), σε μια μαγευτική ακτή της νότιας Ρόδου. Του εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια ζωντάνια».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου