Συνεντεύξεις

Γιώργος Ρωμανός: «Η “Εσχατη Κοινή Ανάγκη” θα σπρώξει τα πράγματα σε αναγκαστική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο κ. Γιώργος Ρωμανός, είναι συγγραφέας, αναλυτής, ιστορικός ερευνητής. Ασχολείται επισταμένως με τις εξελίξεις στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και σε τακτική βάση, παρουσιάζει τα γεγονότα όπως καταγράφονται μέσα από στοιχεία, χάρτες και ντοκουμέντα, από όλες τις πλευρές –και όχι μονομερώς.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική» παραθέτει μια σειρά από στοιχεία και μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμά πως είναι δυνατόν ‘να υπάρξει μια Νέα Γιάλτα’ και να επιτευχθεί η ειρήνη….
• Κύριε Ρωμανέ, παρακολουθείτε με προσοχή την εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία από την έναρξή της τον Φλεβάρη του 2022. Πώς εξελίσσεται αυτή την ώρα και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις απώλειες των δύο πλευρών; Είναι αλήθεια πως η καταγραφή των γεγονότων και η ενημέρωση είναι μονομερής υπέρ της Ουκρανίας;
Από την αρχή του πολέμου έχω παρουσιάσει σε συνεντεύξεις και κείμενά μου περισσότερους από 80 πρωτότυπους χάρτες που οι περισσότεροι είναι δικές μου αποτυπώσεις με βάση τους χάρτες Google. Έτσι, σε σημερινό μου χάρτη αποτυπώνεται η πραγματικότητα, ότι δηλαδή περίπου 20% της Ουκρανίας ελέγχεται από τη Ρωσία και ένα πρόσθετο περίπου 5% αποτελεί εμπόλεμη ζώνη. Άρα οι Ουκρανοί δεν ελέγχουν το 25% των εδαφών που είχε η χώρα τους πριν τις 24/2/2022.
Μετά τον Νοέμβριο του 2022 και μέχρι σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και ήδη βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, του οποίου ελέγχουν 23 οικισμούς στην περιφέρειά του, όπως και την Λίμαν, αλλά και την Οδησσό, την Χερσώνα, το Μπάκχμουτ, το Σολεντάρ και πολλές άλλες πόλεις, χωριά και οικισμούς. Σήμερα το μέτωπο που διεκδικούν οι Ρώσοι είναι και πάλι… 1.500 χιλιόμετρα.
Στη Δύση, αμέσως μετά τις 24/2/22, απαγορεύτηκε η λειτουργία και αναμετάδοση οποιουδήποτε ρωσικού ΜΜΕ. Ακόμη απαγορεύτηκαν τα Μπαλέτα Μπολσόι, οι Ρώσοι συγγραφείς, οι Ρώσοι αθλητές κ.α. Έτσι η «επίσημη» ενημέρωση σε όλη τη Δύση και την Ελλάδα είναι μονομερής και ολοκληρωτικά στρατευμένη. Ο πόλεμος, δυστυχώς, θα κριθεί στα πεδία των μαχών και δεν θα τον επηρεάσει κανένας ελεύθερος πολίτης που σέβεται την αλήθεια των γεγονότων και την αποτυπώνει με αδιάψευστα ντοκουμέντα και χάρτες.
Αν ασχολήθηκα συστηματικά με το θέμα ήταν γιατί πρώτα απ’ όλα ήθελα να μάθω την αλήθεια και μόνο και να έχω το στοιχειώδες δικαίωμα της Ελεύθερης Έκφρασης.
Ως προς τις απώλειες: Με τη λογική της συνεχούς κλιμάκωσης ενός πολέμου που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας και όχι των ΗΠΑ ή της ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο η χώρα και θα αυξηθεί κι άλλο, σε βάρος των Ουκρανών, η αναλογία 8-10 νεκροί Ουκρανοί ως προς 1 Ρώσο στρατιώτη που ίσχυσε επί ένα χρόνο πολέμου. Η καταστροφή της Ουκρανίας, η μαζική μετανάστευση 14.000.000 Ουκρανών –περισσότερα από 8.000.000 στο εξωτερικό– και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί στα μέτωπα είναι ζητήματα που αποκρύπτει η Δύση, ενώ είναι τεραστίως κρίσιμα για την περαιτέρω ύπαρξή της ως χώρα.
Από την αρχή του πολέμου πίστευα και πιστεύω ακράδαντα, ότι ο αριθμός των απωλειών της Ουκρανίας στα μέτωπα και οι καταστροφές σε κρίσιμες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου και όχι η παροχή όπλων της Δύσης.
Συγκλίνουσες πληροφορίες στη Δύση δείχνουν πως ο ουκρανικός στρατός πλησιάζει σε κρίσιμο σημείο κάμψης, λόγω αδυναμίας αναπλήρωσης των απωλειών. Ήδη από τον Νοέμβριο, του 2022, δυτικές πηγές ανέφεραν, ότι οι συνολικές απώλειες σε νεκρούς, τραυματίες, αγνοουμένους ήταν περίπου 400.000. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε προ μηνών σε 100.000 νεκρούς.
Στις 1/2/2023 ο συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, σε συνέντευξή του στο κανάλι Judging Freedom, στο YouTube, είπε πως: «η Ουκρανία κινδυνεύει να εξαφανιστεί» και αναφέρθηκε σε «ολοκληρωτική καταστροφή της από σοβαρή δημογραφική κρίση, λόγω απωλειών και μετανάστευσης».
Ο ίδιος, στις 5/2/2023 δήλωσε, πως: «Όταν ο αρχηγός στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Zaluzhny βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και με τον στρατηγό Mark Millie, πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ και σε μυστική ενημέρωση τους πληροφόρησε, ότι η Ουκρανία είχε χάσει 257.000 ανθρώπους από την αρχή (των εχθροπραξιών)» . Αυτά…, είναι αδύνατον να μην έχουν διαρρεύσει σκοπίμως από Αμερικανούς που θέλουν να πιέσουν τον Ζελένσκι να δεχθεί συμβιβασμό.
Στην γλώσσα των στρατιωτικών απωλειών 257.000 νεκροί σημαίνει και άλλους τόσους τραυματίες, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και οι δηλωθέντες σαν «Αγνοούμενοι», που με ήπιους υπολογισμούς ξεπερνούν τις 60.000 άνδρες. Το συνολικό άθροισμα είναι 574.000, απώλειες Ουκρανών. Αυτά πολύ πριν το πρόσφατο ουκρανικό Βατερλό στις «κρεατομηχανές των πόλεων Σολεντάρ, Μπάκχμουτ» κ.α., όπως τις αποκάλεσε ο Αμερικανός στρατηγός Κλαρκ. Βάσει προσφάτων στοιχείων του ΟΗΕ, σε αυτές τις απώλειες μόνο 7.000 είναι άμαχοι.
Εκτός από τον αριθμητικό παράγοντα είναι σοβαρότατος και ο ποιοτικός. Οι Ουκρανοί σε κρίσιμα αξιόμαχες «Ειδικές Μονάδες», όπως η 24η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας, από το Lviv, κ.α., μετά την προώθησή τους στην πρώτη γραμμή των Σολεντάρ, Μπάκχμουτ, είχαν απώλειες μέχρι και 70% των ανδρών. Αυτό, εκτός από τον ΜακΓκρέγκορ, το βεβαιώνει και ο οργανωτής και ο διοικητής των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων «Μότσαρτ», συνταγματάρχης, κομάντος Μίλμπουρν, και άλλοι Δυτικοί αξιωματικοί.
Στις 9/2/2023 εμφανίστηκαν στον διεθνή τύπο αποκαλύψεις από πηγές με πρόσβαση στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Σε αυτές οι απώλειες των Ουκρανών ανέρχονταν σε 157.000 νεκρούς στρατιωτικούς. Το εντυπωσιακό είναι πως αναφέρονται και πολλές απώλειες του ΝΑΤΟ το οποίο είχε 5.360 νεκρούς μισθοφόρους, με επιπρόσθετα 2.458 μέλη των τακτικών στρατών των χωρών της συμμαχίας και ακόμη 234 στρατιωτικούς εκπαιδευτές. Βάσει του προαναφερθέντος υπολογισμού απωλειών σε πόλεμο οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον όσοι και οι νεκροί ή και περισσότεροι. Έτσι το συνολικό άθροισμα των απωλειών για τους Ουκρανούς, βάσει ισραηλινών πηγών, ξεπερνάνε τις 400.000 στρατιωτικούς. Σε κάθε περίπτωση οι απώλειες είναι κολοσσιαίες. Κολοσσιαίες είναι και οι ουκρανικές απώλειες σε όπλα, καθώς έχουν καταστραφεί περισσότερα από 6.000 άρματα μάχης, περισσότερα από 7.000 συστήματα πυροβολικού, σχεδόν 3.000 drones και τουλάχιστον το 50% των ενεργειακών πηγών (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο κλπ.) της Ουκρανίας.
• Οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να χτυπήσουν με διάφορους τρόπους την Ρωσία. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της Δύσης, τελικά;
Όλο το αφήγημα της Αμερικής, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (Συμμαχία 80 χωρών από όλο τον κόσμο), καταλήγει ΚΑΙ σήμερα στην απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα νικηθεί στο πεδίο της μάχης, θα συντριβεί οικονομικά, θα διαλυθεί και θα πολυδιασπαστεί σε μια σειρά από χώρες ελεγχόμενες από την Δύση-ΗΠΑ. Αυτά διακηρύσσονται καθημερινά και τώρα (!) στις χώρες της αντιρωσικής παγκόσμιας συμμαχίας, σε αυτόν τον συγκαλυμμένο «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Είναι τόσο σίγουροι για τη νίκη τους που, όπως οι ίδιοι εξαγγέλλουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο Ε.Ε., ετοιμάζουν και δίκες τύπου Νυρεμβέργης, αφού θεωρούν δεδομένο ότι «οι Ρώσοι ηγέτες, μετά την συντριβή του ρωσικού στρατού, θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν σαν ‘‘εγκληματίες πολέμου’’, με την καταδίκη τους να έχει ήδη εκδοθεί πριν από τις δίκες».
Μέχρι σήμερα οι «Σύμμαχοι» εκτελούν κατά γράμμα όλα όσα λέει η Έκθεση RAND, του 2019, την οποία έχω παρουσιάσει λεπτομερώς ήδη από τις 16/3/2022, μόλις 20 μέρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, με τίτλο: Η εξολόθρευση της Ρωσίας βάσει αμερικανικών εγγράφων. Τα Επιτελικά Σχέδια εξόντωσης των Ρωσόφωνων. Ο Οργανισμός RAND, (απολύτως ελεγχόμενος από το κράτος των ΗΠΑ) έχει παγκόσμια εξάπλωση, αστείρευτες πηγές χρήματος και είναι στελεχωμένος με περισσότερους από 2.200 «ειδικούς συνεργάτες», επιτελικούς και πληροφοριοδότες-πράκτορες. Στις αναλυτικές Εκθέσεις του διατυπώνει μονίμως την πιο ακραία και φιλοπόλεμη στάση κατά της Ρωσίας, από το 1960…, με στόχο την εξολόθρευσή της.
Ωστόσο, πρόσφατα, στην τελευταία αμερικανική Έκθεση RAND, Ιανουάριος 2023, με τίτλο «Αποφυγή μακροχρόνιου πολέμου», το αφήγημα άλλαξε, έγινε στροφή 180 μοιρών. Έτσι προτείνεται η εντελώς αντίθετη στρατηγική για τους Αμερικανούς: «ελαχιστοποίηση των κινδύνων μεγάλης κλιμάκωσης στην Ουκρανία, διότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την αποφυγή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης. Το κόστος και οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία είναι σημαντικά…» κ.λπ. Όλα αυτά δείχνουν πανικό μπροστά σε έναν πόλεμο που οι Αμερικανοί ΔΕΝ τον μέτρησαν σωστά. Η προτεινόμενη αναδίπλωση και οικονομία των αμερικανικών δυνάμεων γίνεται όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία, αλλά και για να αντιμετωπιστεί ο άλλος εχθρός των ΗΠΑ, η Κίνα.
• Πρόσφατα, δηλώσατε ότι «Ζούμε τον Γ ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ειρήνη πρέπει να αναζητηθεί μέσω μιας νέας Γιάλτας». Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Θα ήταν ευτύχημα για την Δύση εάν τα πράγματα οδηγούνταν σε μία «παγωμένη σύγκρουση» τύπου Συρίας. Μόνο που εκεί Αμερικανοί, Γάλλοι και Τούρκοι ελέγχουν κάποιες περιοχές, αλλά στο σύνολο της χώρας κυριαρχούν οι Ρώσοι. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η επεισοδιακή απομάκρυνση του πρώην συμβούλου του Ζελένσκι, του Oleksiy Arestovich, συνδυάστηκε και με ένα σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας, που είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, με όριο τον Δνείπερο, (σε μεγάλο τμήμα του), στα πρότυπα της Βορείου και Νοτίου Κορέας, που χωρίζονται στον 38ο παράλληλο.
Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση επιτείνει τον ουκρανικό όλεθρο. Η «Έσχατη Κοινή Ανάγκη» θα σπρώξει τα πράγματα σε αναγκαστική λύση. Μέχρι τώρα μεταξύ ΗΠΑ–Ρωσίας υπάρχει επικοινωνία σε πολύ υψηλό στρατιωτικό επίπεδο. Έτσι πιστεύω πως είναι δυνατόν, φανερά ή κρυφά, να υπάρξει μια Νέα Γιάλτα. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση, ότι αυτό είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Οι νεκροί δεν επιστρέφουν και είναι ήδη υπερβολικά πολλοί. Ειρήνη τώρα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου