Συνέντευξη Τύπου “εφ όλης της ύλης” με σημείο αιχμής την προετοιμασία της δημοτικής αρχής Ρόδου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, παραχώρησε χτες στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Έδωσε μάλιστα την διαβεβαίωση, ότι ‘όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή αυτό το σαββατοκύριακο’.
«Είναι τραγικό στην Ελλάδα το 2017 να θρηνείς τόσα πολλά θύματα από φυσικές καταστροφές, να έχουμε τόσες μεγάλες ζημιές δίπλα μας στη Σύμη –κάτι που ζήσαμε και βιώσαμε κι εμείς το 2013 στην Ρόδο. Γι αυτό τον λόγο επειδή υπάρχει μια προειδοποίηση ότι θα επιδεινωθεί ο καιρός το σαββατοκύριακο, εμείς ως δημοτική αρχή βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Είχα ήδη συνάντηση με τις τεχνικές υπηρεσίες, την πολιτική προστασία, με την καθαριότητα, με την ΔΕΥΑΡ και την Πυροσβεστική, για να γίνει ένας σχεδιασμός με τα οχήματα του Δήμου και τα πυροσβεστικά, να βρίσκονται σε καίριες θέσεις ώστε να παρέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί . Η ουσία είναι να είμαστε έτοιμοι και όχι να περιμένουμε την τελευταία ώρα για να παρέμβουμε. Μετά τις πλημμύρες του 2013, έχουν εγκριθεί για την Ρόδο, ονοματισμένα αντιπλυμμηρικά έργα σε πέντε σημεία. Και δεν σας κρύβω ότι έχω πιέσει αφόρητα τους μελετητές να ετοιμάσουν αυτές τις μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή αυτό το σαββατοκύριακο», δεσμεύτηκε ο δήμαρχος.
Ενδεικτικά μίλησε για την περιοχή στ’ Αφάντου (ένα έργο πρ/μού 1,8εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που μία και μόνον έγκριση καθυστερεί έξι μήνες λόγω της ανάγκης εκπόνησης μελέτης βιοποικιλότητας αφού βρίσκεται μέσα στην ζώνη ‘Νατούρα’. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μελέτες στην περιοχή της Ιαλυσού, της Παστίδας κ.λπ. «Είναι αδιανόητο να έχεις προχωρήσει σε εγκεκριμένες δαπάνες με εξασφαλισμένα κονδύλια για τις παρεμβάσεις, να έχεις ωριμάσει τις μελέτες και να κωλυσιεργεί η έγκρισή τους. Με τέτοια νομοθεσία… θα κλαίμε συνεχώς νεκρούς και θα ψάχνουμε πάνω στα συντρίμμια τους υπεύθυνους» είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Σε αυξημένη επιφυλακή
η ΠΥΡ το σαββατοκύριακο

Σε αυξημένη επιφυλακή θα παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου στο τριήμερο από σήμερα Σάββατο έως και τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν εκδηλωθούν λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας. Στο μεταξύ, σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου. Μετά τις καταστροφές που υπέστη η Σύμη λόγω της πρόσφατης επιδείνωσης του καιρού, όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται επί ποδός…
Όπως αναφέρει ο νέος διοικητής της ΠΥΡ, Ιωάννης Τσιτσικάς οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν να κινούνται κοντά σε χείμαρρους και να διασχίζουν ιρλανδικές διαβάσεις με τα οχήματά τους όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα. «Η Υπηρεσία μας θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας της επικείμενης κακοκαιρίας, σε συντονισμό πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας. Εάν χρειαστεί θα μεταβούμε και σε νησιά που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης μας. Στη Σύμη είχαμε στείλει συνολικά 19 άτομα ενώ παραμένουν ακόμη εκεί τρία άτομα και ένα όχημα.
Για να αποφευχθούν τα προβλήματα καλό θα είναι να αποφεύγουν οι πολίτες τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως να αποφεύγουν τους χείμαρρους και τις ιρλανδικές διαβάσεις. Δεν πρέπει να ξεγελιούνται. Το νερό μπορεί να φτάσει με μεγάλη ορμή μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είναι προτιμότερο οι οδηγοί να παρακάμπτουν τα επικίνδυνα σημεία. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τον μακρύτερο δρόμο από το να θέτουμε σε κίνδυνο την ακεραιότητά μας», είπε ο κ. Τσιτσικάς.
Ο κ. Τσιτσικάς ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση των επικίνδυνων βράχων στο Λόφο του Αγίου Στεφάνου, όπου τον Σεπτέμβριο εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά. Την ίδια επισήμανση είχε κάνει ο διοικητής της ΠΥΡ και κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου πριν λίγες ημέρες. «Πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα για τη συγκράτηση των εδαφών και την αντιμετώπιση κατολισθήσεων στο λόφο του Μόντε Σμιθ», τόνισε ο κ. Τσιτσικάς.

Η βίλα ‘Ακάβη’, η Ροδιακή Έπαυλη και η οδός Καμείρου
Στην ενημέρωσή του, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση της βίλας ‘Ακάβη’ καθώς προχώρησαν οι διαδικασίες:
«Πήραμε την οριστική έγκριση της πράξης αποκατάστασης του κτηρίου ‘Ακάβη’ ως πολιτιστικό κτήριο, με χρηματοδότηση 1.397.000 ευρώ, οπότε είμαστε σε θέση να πούμε ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Είναι ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα το οποίο οι Ροδίτες, το είχαν… ξεχασμένο. Το κτήριο θα συντηρηθεί εκ θεμελίων (με τον περιβάλλοντα χώρο, με την συντήρηση των τοιχογραφιών, αναστήλωση κ.λπ.). Σιγά σιγά ξεκινάει το ευρύτερο κέντρο της πόλης, που θα ανακτήσει κάποια από τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής μορφής που είχε».
Απαντώντας σε ερώτηση για την Ροδιακή Έπαυλη και την διάνοιξη της οδού Καμείρου, ο δήμαρχος δήλωσε: «Η μελέτη της Ροδιακής Έπαυλης είναι έτοιμη για δημοπράτηση. Επειδή είχαν χαθεί οι πόροι από το ΕΣΠΑ υποβάλαμε πρόταση για ένταξη της αποκατάστασης του κτηρίου στο Ειδικό Πρόγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας για το σύνολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα συνεδριάσει η επιτροπή με τις προτάσεις των νησιών, θα τις αξιολογήσει κι ευελπιστούμε να είναι μέσα στα έργα που θα ενταχθούν. Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στο κτήριο, όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη –και ανεξάρτητα από την ένταξη, εμείς θα πρέπει να δούμε άμεσα το ζήτημα της μεταστέγασής της. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας γι αυτό απαιτείται να βελτιωθεί η λειτουργία της», όπως ανέφερε. Όσον αφορά την διάνοιξη της οδού Καμείρου, ο δήμαρχος είπε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ενώ έχει εγκριθεί και από την αρχαιολογική υπηρεσία καθώς ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της αρχαιολογικής ζώνης. «Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει προϋπολογίσει ότι θα χρειαστούν 55.000 ευρώ για ανασκαφικές εργασίες που σημαίνει ότι εμείς ξεκινάμε με ένα συμφωνητικό ώστε να αρχίσουν οι εργασίες. Εφόσον είμαστε στην φάση της εξέλιξης και ολοκλήρωσης των ανασκαφών, θα εντάξουμε την μελέτη με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου. Ταυτόχρονα, η ΔΕΥΑΡ εκπονεί την μελέτη για το αποχετευτικό στο σημείο εκείνο διότι θα πρέπει να τρέξουν και οι δύο εργολαβίες μαζί. Ευελπιστώ ότι μέχρι τον Μάρτιο (που είναι η αναμόρφωση του πρ/μού) να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση. Είναι ένα σπουδαίο έργο για την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Τι θα γίνει με την δομή για τους πρόσφυγες
Ερωτηθείς σχετικά με το τι σκέφτεται να κάνει η δημοτική αρχή με την πρόχειρη δομή στα παλιά σφαγεία, όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Δυστυχώς, καθημερινά αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερα προβλήματα παρά τον μικρό αριθμό προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ρόδο. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει φροντίσει να μισθώσει για κάποιες εκ των οικογενειών, ξενοδοχεία για την φιλοξενία τους. Γνωρίζουμε ότι η Ρόδος δεν θα πάψει να είναι μια περιοχή πρώτη σε υποδοχή προσφύγων. Είτε μέσω Καστελορίζου, είτε μέσω Σύμης θα καταλήγουν εδώ. Επιπλέον υπάρχει η υπηρεσία χορήγησης ασύλου, η οποία εδρεύει στην Ρόδο, την οποία επισκέπτονται πρόσφυγες και από την Κρήτη και από την Αθήνα ακόμα, για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για άσυλο. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται συχνά. Ωστόσο, μόνιμη δομή με την μορφή hotspot, δεν πρόκειται να γίνει στη Ρόδο. Θα πρέπει όμως να υπάρχει ένας χώρος για να εξυπηρετούνται κάτω από ανθρώπινες συνθήκες όσοι έρχονται στο νησί. Επειδή όμως, στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί η περιοχή από τα σφαγεία μέχρι και το καρνάγιο, απαιτείται να βρεθεί ένας άλλος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Ας αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία τις ευθύνες της. Ο Δήμος Ρόδου δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα, ούτε ένα σέντ από πουθενά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έναν άλλο χώρο…»
Ο δήμαρχος, ανέφερε ακόμη πως την προσεχή Δευτέρα θα έρθουν στην Ρόδο για μία εβδομάδα, τμήματα μεταδιδακτορικής Σχολής της Αρχιτεκτονικής Ακαδημίας του Παρισιού –της σημαντικότερης σχολής της Γαλλίας: «Το προγραμματίσαμε με την Πρόξενο της Γαλλίας, κα Αλίκη Μοσχή καθώς οι φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο ένα κτήριο στην Ρόδο, για να κάνουν μία μελέτη. Φέτος, θα επισκεφτούν τον χώρο των σφαγείων και θα μας καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του ακινήτου».

 

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ