ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Φουτούλης: Αμεσος εμβολιασμός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου – Πιθανές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων από τον Δεκέμβριο

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΤΟΥΛΗΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Ο πρό­ε­δρος των φαρ­μα­κο­ποιών Δωδε­κα­νή­σου καλεί τους πολίτες, ιδιαί­τερα όσους είναι άνω των 60 ετών και ανήκουν σε ευπα­θείς ομάδες, να κάνουν άμεσα το αντι­γρι­πικό εμβόλιο.
  • Οι επο­χι­κές ιώσεις και τα κρυο­λο­γή­ματα έχουν αυξήσει την κίνηση στα φαρ­μα­κεία, αλλά τα περι­στα­τικά γρίπης Α και COVID-19 παρα­μέ­νουν χαμηλά. Μεγάλο κύμα γρίπης ανα­μέ­νε­ται τον Δεκέμ­βριο και τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
  • Ο εμβο­λια­σμός είναι δωρεάν στα φαρ­μα­κεία με χρήση ΑΜΚΑ και μπορεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από φαρ­μα­κο­ποιό. Οι ειδικοί συστή­νουν να γίνεται εγκαί­ρως, χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις και με εμπι­στο­σύνη στην επι­στη­μο­νική γνώση.
  • Έως το τέλος Νοεμ­βρίου δεν ανα­μέ­νο­νται προ­βλή­ματα στην επάρ­κεια, αλλά ενδέ­χε­ται να υπάρ­ξουν ελλεί­ψεις από τον Δεκέμ­βριο. Οι φετινές παραγ­γε­λίες είναι μειω­μέ­νες κατά περίπου 300.000 εμβόλια, μετά τις επι­στρο­φές της προη­γού­με­νης χρονιάς.

Την ανάγκη άμεσου αντι­γρι­πι­κού εμβο­λια­σμού, ιδιαί­τερα για τις ευπα­θείς ομάδες και τους πολίτες άνω των 60 ετών, τονίζει ο πρό­ε­δρος των φαρ­μα­κο­ποιών Δωδε­κα­νή­σου, Νίκος Φου­τού­λης. Παράλ­ληλα, ανα­φέ­ρε­ται στην εικόνα που κατα­γρά­φε­ται στα φαρ­μα­κεία λόγω των επο­χι­κών ιώσεων, στην επάρ­κεια των εμβο­λίων, αλλά και στην αλό­γι­στη χρήση φαρ­μά­κων και αντι­βιο­τι­κών.

Όπως επι­ση­μαί­νει ο κ. Φου­τού­λης, η κίνηση στα φαρ­μα­κεία αυτή την περίοδο είναι ανα­με­νό­μενη, καθώς η αλλαγή του καιρού συνο­δεύ­ε­ται από την εμφά­νιση επο­χι­κών ιώσεων και περι­στα­τι­κών κοινού κρυο­λο­γή­μα­τος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει κατα­γρα­φεί το μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο ανα­μέ­νε­ται, σύμφωνα με την εκτί­μησή του, μέσα στον Δεκέμ­βριο και κατά τους μήνες Ιανουά­ριο και Φεβρουά­ριο.

Τα περι­στα­τικά COVID-19 και γρίπης τύπου Α, όπως σημεί­ωσε, παρα­μέ­νουν προς το παρόν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς να κατα­γρά­φε­ται κάτι ιδιαί­τερα ανη­συ­χη­τικό.

Έμφαση στον αντι­γρι­πικό εμβο­λια­σμό

Ιδιαί­τερη αναφορά κάνει ο πρό­ε­δρος των φαρ­μα­κο­ποιών Δωδε­κα­νή­σου στον αντι­γρι­πικό εμβο­λια­σμό, τονί­ζο­ντας ότι η κατάλ­ληλη περί­ο­δος για να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί είναι από τα τέλη Σεπτεμ­βρίου έως και τον Δεκέμ­βριο, με τα τέλη Οκτω­βρίου και τις αρχές Νοεμ­βρίου να απο­τε­λούν ένα σημα­ντικό χρονικό διά­στημα για την έγκαιρη θωρά­κιση του πλη­θυ­σμού.

Το αντι­γρι­πικό εμβόλιο είναι ετήσιο και η φετινή σύνθεσή του αφορά στην περίοδο 2026-2027. Η δια­δι­κα­σία του εμβο­λια­σμού είναι απλή και σύντομη, καθώς οι πολίτες μπορούν να απευ­θύ­νο­νται στα φαρ­μα­κεία με τον ΑΜΚΑ τους και να εκτε­λεί­ται η συνταγή εντελώς δωρεάν, ενώ οι φαρ­μα­κο­ποιοί έχουν τη δυνα­τό­τητα να διε­νερ­γούν τον εμβο­λια­σμό στον χώρο του φαρ­μα­κείου, σύμφωνα με τις προ­βλε­πό­με­νες δια­δι­κα­σίες.

Ο κ. Φου­τού­λης υπο­γραμ­μί­ζει ότι προ­τε­ραιό­τητα έχουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κιν­δύ­νου, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυ­στε­ρούν τον εμβο­λια­σμό τους.

«Να αφή­σουμε λίγο την κιν­δυ­νο­λο­γία και τη γνώμη και να ακο­λου­θή­σουμε τη γνώση», ήταν το χαρα­κτη­ρι­στικό μήνυμά του, καλώ­ντας τους πολίτες να εμπι­στεύ­ο­νται τους ειδι­κούς και να αξιο­ποιούν τα δια­θέ­σιμα μέσα πρό­λη­ψης.

Μειω­μέ­νες οι παραγ­γε­λίες – Ενδέ­χε­ται να υπάρ­ξουν ελλεί­ψεις

Ανα­φε­ρό­με­νος στη δια­θε­σι­μό­τητα των αντι­γρι­πι­κών εμβο­λίων, ο πρό­ε­δρος των φαρ­μα­κο­ποιών Δωδε­κα­νή­σου δια­τυ­πώ­νει την εκτί­μηση ότι έως το τέλος Νοεμ­βρίου δεν ανα­μέ­νε­ται να παρου­σια­στούν ιδιαί­τερα προ­βλή­ματα στην επάρ­κεια. Ωστόσο, προει­δο­ποί­ησε ότι ενδέ­χε­ται να υπάρ­ξουν δυσκο­λίες από τις αρχές Δεκεμ­βρίου, εάν μεγάλος αριθμός πολιτών καθυ­στε­ρή­σει να εμβο­λια­στεί.

Όπως εξήγησε, η διστα­κτι­κό­τητα που κατα­γρά­φηκε την προη­γού­μενη χρονιά είχε ως απο­τέ­λε­σμα να επι­στρα­φούν περίπου 500.000 αντι­γρι­πικά εμβόλια. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μειω­μέ­νες παραγ­γε­λίες από τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρείες για τη φετινή περίοδο, με περίπου 300.000 λιγό­τερα εμβόλια σε σχέση με πέρυσι.

Για τον λόγο αυτό, απηύ­θυνε έκκληση στους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες προ­τε­ραιό­τη­τας να προ­χω­ρή­σουν άμεσα στον εμβο­λια­σμό τους, ώστε να απο­φευ­χθεί η πιθα­νό­τητα να δυσκο­λευ­τούν να εξα­σφα­λί­σουν εμβόλιο αργό­τερα.

Αντι­βιο­τικά μόνο με ιατρική συνταγή – Προσοχή στην αυτο­διά­γνωση μέσω δια­δι­κτύου

Ο κ. Φου­τού­λης ανα­φέ­ρε­ται και στη συχνή πρα­κτική της αυτο­διά­γνω­σης και της αυθαί­ρε­της λήψης φαρ­μά­κων, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αντι­με­τω­πί­ζουν κάθε σύμ­πτωμα με φαρ­μα­κευ­τικά σκευά­σματα χωρίς την κατάλ­ληλη καθο­δή­γηση.

Όπως τόνισε, τα αντι­βιο­τικά δεν χορη­γού­νται από τα φαρ­μα­κεία χωρίς ιατρική συνταγή, γεγονός που έχει περιο­ρί­σει την αλό­γι­στη χρήση τους. Υπο­γράμ­μισε, παράλ­ληλα, ότι τα αντι­βιο­τικά πρέπει να λαμ­βά­νο­νται μόνο όταν υπάρχει πραγ­μα­τική ανάγκη και κατόπιν ιατρι­κής αξιο­λό­γη­σης.

Ιδιαί­τερη προσοχή συνέ­στησε και σε όσα δια­βά­ζουν οι πολίτες στο δια­δί­κτυο, καθώς, όπως είπε, η ενη­μέ­ρωση από μη αξιό­πι­στες πηγές μπορεί να οδη­γή­σει σε λαν­θα­σμέ­νες επι­λο­γές και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Να εμπι­στεύ­ο­νται τους ανθρώ­πους που έχουν γνώση, όχι αυτούς που έχουν γνώμη», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι ούτε ένας γιατρός ούτε ένας φαρ­μα­κο­ποιός μπορεί να αντι­κα­τα­στα­θεί από την ανά­γνωση λίγων δια­δι­κτυα­κών αναρ­τή­σεων.

Τα φάρμακα για την παχυ­σαρ­κία και η ανάγκη πρό­σβα­σης των ασθενών

Ερω­τη­θείς για τη χρήση φαρ­μά­κων όπως το Mounjaro και το Ozempic, ο πρό­ε­δρος των φαρ­μα­κο­ποιών Δωδε­κα­νή­σου ανέφερε ότι, του­λά­χι­στον όσον αφορά το Mounjaro, η υψηλή τιμή του δεν επι­τρέ­πει, κατά την εκτί­μησή του, την υπερ­κα­τα­νά­λωση στην περιοχή.

Παράλ­ληλα, ανα­φέρ­θηκε για την επα­να­φορά προ­γράμ­μα­τος κάλυψης της φαρ­μα­κευ­τι­κής αγωγής για την παχυ­σαρ­κία, σημειώ­νο­ντας ότι ανα­ζη­τεί­ται τρόπος ώστε να υπο­στη­ρι­χθούν οι ασθε­νείς που πραγ­μα­τικά έχουν ανάγκη θερα­πείας.

Όπως υπο­γράμ­μισε, η παχυ­σαρ­κία πρέπει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως νόσος, καθώς συν­δέ­ε­ται με σημα­ντι­κές επι­πλο­κές για την υγεία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­μενο μιας νέας δια­δι­κα­σίας χορή­γη­σης με μικρή οικο­νο­μική συμ­με­τοχή των ασθενών.

Κλεί­νο­ντας, ο κ. Φου­τού­λης επα­νέ­λαβε την έκκλησή του για έγκαιρο αντι­γρι­πικό εμβο­λια­σμό, ιδιαί­τερα στις ομάδες υψηλού κιν­δύ­νου, τονί­ζο­ντας ότι πρό­κει­ται για μια απλή και σύντομη δια­δι­κα­σία που μπορεί να συμ­βά­λει ουσια­στικά στην προ­στα­σία της υγείας.

Ερω­τη­θείς τέλος σχετικά με τα περι­στα­τικά γαστρε­ντε­ρί­τι­δας στη Ρόδο, ο κ. Φου­τού­λης τόνισε ότι έχουν στα­μα­τή­σει εδώ και καιρό.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.