Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου οι κατηγορούμενοι για παρακώλυση λειτουργίας επιχείρησης κοινόχρηστου σκοπού κ.κ. Δ. Γρηγοριάδης, Ε. Παναή, Γ. Κάλλας και Στ. Νικολάου, μέλη της επιτροπής αγώνα Θεολόγου.
Με την έναρξη της διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μανώλης Γρηγοριάδης, εξέθεσαν στο δικαστήριο ότι η κατηγορία για παρακώλυση συγκοινωνιών, που αποδόθηκε με το κατηγορητήριο στους εντολείς τους, έχει ήδη υποπέσει σε παραγραφή, γεγονός που διαπίστωσε και η έδρα με αποτέλεσμα να παύσει οριστικά η δίωξη εις βάρος τους για την συγκεκριμένη πράξη.
Ακολούθως εξέθεσαν ότι το κατηγορητήριο για την πράξη της παρακώλυσης λειτουργίας επιχείρησης κοινόχρηστου σκοπού, πάσχει από απόλυτη ακυρότητα εξαιτίας της παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων της κ. Παναή κατά το στάδιο της προδικασίας. Υποστήριξαν συγκεκριμένα ότι η κ. Παναή έχει υποβάλει από το έτος 2012 ένσταση ακυρότητας της άσκησης της ποινικής διώξεως διότι δεν προηγήθηκε αυτής απολογία της, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
Περαιτέρω ζήτησαν την ακύρωση του κατηγορητηρίου λόγω αοριστίας αφού δεν προσδιορίστηκε σ’ αυτό πως η παρεμπόδιση εισόδου στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Σορωνής αεριοστρόβιλου παραμπόδισε την λειτουργία του σταθμού.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απαράδεκτη δίωξη εις βάρος ανθρώπων που άσκησαν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν για το περιβάλλον και την υποβάθμιση της περιουσίας τους, τονίζοντας μάλιστα ότι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.
Η Εισαγγελέας της έδρας κ. Γεωργία Γιαννακάρα, με εμπεριστατωμένη εισήγησή της προς την πρόεδρο της έδρας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα ακυρότητας της προδικασίας, τονίζοντας ότι αυτό προβάλλεται πριν την έκδοση του κατηγορητηρίου άλλως «θεραπεύεται», ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα για ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος λόγω αοριστίας, προχώρησε ακόμη παραπέρα, επισημαίνοντας ότι προκύπτει το νόμω αβάσιμο της κατηγορίας αφού δεν προκύπτει από το κείμενο του, ούτε όμως κι από την δικογραφία παρακώλυση ή διακοπή της λειτουργίας του ΑΗΣ Σορωνής.
Το δικαστήριο τάχθηκε με την άποψη της κ. Εισαγγελέως και αθώωσε τους κατηγορούμενους κρίνοντας νόμω αβάσιμη την κατηγορία εις βάρος τους.
Η έκβαση της δίκης αναμενόταν με έκδηλο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί συνέχεια άλλης για την οποία κρίθηκαν αθώοι, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, οι κατηγορούμενοι για παρεμπόδιση εγκατάστασης, που εξυπηρετεί την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου από πρόθεση από κοινού, κ.κ. Ευαγγελία Παναή, Δημήτριο Γρηγοριάδη, Ελευθέριο Καραγιάννη, Παναγιώτη Παναή, Γιώργο Μανέττα και Βασ. Μαλώτρα.
Τα μέλη της επιτροπής αγώνα Θεολόγου και ο πρώην αντιδήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Πεταλούδων, που διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά για τον εμπαιγμό της ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2008 είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αθωώθηκαν.
Στο κλητήριο θέσπισμα που εξετάστηκε χθες εφέροντο συγκεκριμένα να εμπόδισαν την είσοδο του φορτηγού, το οποίο μετέφερε αεριοστρόβιλο μήκους 30 μέτρων, βάρους 50 τόνων και προσπαθούσε να εισέλθει με την όπισθεν στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κ. Παναή εφέρετο μάλιστα να παρεμπόδισε τη λειτουργία του δρόμου, καθήμενη οκλαδόν στην μέση αυτού, και ξαπλώνοντας στο οδόστρωμα στο κέντρο της οδού, μέχρι που οι αστυνομικοί την απομάκρυναν σηκώνοντάς την από τις μασχάλες.
Θυμίζουμε ότι είχε καταγγείλει δημόσια κρατική παρανομία και αστυνομική βία, στην επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών, και περαιτέρω ότι η τοποθέτηση του αεριοστρόβιλου δεν είχε την απαιτούμενη άδεια.
Η κ. Παναή, κατέληξε στο νοσοκομείο και επί μία εβδομάδα φορούσε κολάρο στο λαιμό και είχε δεμένο το δεξί της χέρι.
Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και το γεγονός ότι η κ. Παναή είχε αναρτήσει στον προσωπικό της ιστότοπο στο facebook, την ακόλουθη περιγραφή των γεγονότων της 17-6-2011:
«Κρατική παρανομία και αστυνομική βία, σε όλο τους το μεγαλείο, εναντίον αξιοπρεπέστατων οικογενειαρχών! Σκηνές αστυνομικής βίας και κτηνωδίας, που θα περιγραφούν όταν έρθει η ώρα!
Για άλλη μια φορά, πολιτεία, ΔΕΗ, αστυνομία, δικαστικοί λειτουργοί, ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΑΝ, δεδομένου ότι, όπως πάντα, ο αεριοστρόβιλος, ΔΕΝ είχε καμμία απαιτούμενη άδεια!
Από τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών, κατέληξα στο Νοσοκομείο στις Πρώτες Βοήθειες, και επί μία εβδομάδα φορούσα κολλάρο στο λαιμό και είχα δεμένο το δεξί μου χέρι, χωρίς να μπορώ να εργασθώ.
Τα αστεία έλαβαν ΤΕΛΟΣ!
Όποιος νομίζει ότι μπορεί και να παρανομεί εις βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος και της περιουσίας των ανθρώπων, και να βιαιοπραγεί εναντίον τους, όταν αυτοί διαμαρτύρονται ειρηνικά για το κακό και την παρανομία που υφίστανται, και να τους παραπέμπει επιπλέον και σε δίκη, αναγκάζοντάς τους έτσι να υφίστανται αμέτρητες υλικές, ψυχικές και ηθικές φθορές, ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΑ ΙΔΙΑ!!».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ