Η επισήμανση ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να πληρώσει το χρέος», κυριαρχεί στο κείμενο των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής, που με εντολή Ζωής Κωνσταντοπούλου διενεργεί από τον Απρίλιο λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους της χώρας. Ως αιτιολογία αυτής της άρνησης, προβάλλεται η προαναγγελθείσα –από την ημέρα ανακοίνωσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας- πολιτικού χαρακτήρα βεβαιότητα των εμπνευστών της, ότι το χρέος αυτό είναι «παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο».

Στο κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς πολλαπλά», και σημειώνεται πως πέραν της αποκήρυξης, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή, τουλάχιστον, της αναστολής αποπληρωμής του. Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά την έναρξη της διαδικασίας, σχετική προτροπή απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής στον πωθυπουργό, ο οποίος παρέστη κατά την εναρκτήρια ομιλία της κας Κωνσταντοπούλου.

Υπό αυτό το πρίσμα, μεταξύ άλλων υποστηρίζονται τα ακόλουθα:

1) «Το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο αθέμιτο επονείδιστο (απεχθές)».

2) «Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο, είναι επίσης αθέμιτο και επονείδιστο».

3) «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέχει δάνεια χωρίς μετρητά (cash-less loans) τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα. Τα συγκεκριμένα χρέη είναι αθέμιτα και επονείδιστα».

4) «Τα διμερή δάνεια πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, είναι αθέμιτα, και επονείδιστα».

5) «Το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές πρέπει να θεωρηθεί παράνομο. Μέρος του χρέους προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι αθέμιτο. Τέλος, το χρέος προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επονείδιστο».Αξιοσημείωτο είναι πως στο εν λόγω κείμενο γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο «πτώχευσης» ως μιας επιλογής απλής, στο πλαίσιο άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων – χωρίς, ασφαλώς, περιγραφή της «επόμενης ημέρας» από μια τέτοια εξέλιξη: «Τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη».

Η παρουσίαση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων, από μέλη της Επιτροπής, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα από τα μέλη της, σε δημόσια συνεδρίαση. Από τα χαρακτηριστικά της διήμερης διαδικασίας, πέραν ασφαλώς των χθεσινών σφοδρών επιθέσεών της σε Γερμανία, Γαλλία, Ζ.Κ.Γιούνκερ και Γ. Στουρνάρα, είναι η επιλογή της προέδρου της Βουλής και της Επιτροπής Ζωής Κωνσταντοπούλου να προβαίνει διαρκώς σε αιχμηρά για τον ελληνικό Τύπο σχόλια. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης –νωρίς το απόγευμα- η κα Κωνσταντοπούλου θα παρουσιάσει εκ νέου τα συμπεράσματα σε συνέντευξη Τύπου.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ