ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δρομολόγηση πλοίου για την άμεση μεταφορά των μεταναστών προκρίνεται ως η καταλληλότερη λύση

news room 4 λεπτά ανάγνωση
457774790_446093151777118_9123352527711397781_n

Σύσκεψη με αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης το μετα­να­στευ­τικό πρό­βλημα, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε χθες μεταξύ της Εισαγ­γε­λέως Πρω­το­δι­κών Ρόδου Αιμι­λίας Μέρη και του δημάρ­χου Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη παρου­σία της λιμε­νάρχη Ρόδου, Μαρίας Κηπό­σο­γλου, στε­λε­χών της ΕΛ.ΑΣ., των αντι­δη­μάρ­χων Κώστα Χαλκιά, Γιώργου Πάττα, Θωμά Σωτρίλλη, Γιώργου Βαρέλη, του δημο­τι­κού συμ­βού­λου Δημήτρη Ζανετ­τούλλη, του δημο­τι­κού σύμ­βου­λου Βαγγέλη Μαν­δρα­κού, του γραμ­μα­τέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Μου­τσάκη και συνερ­γάτη του βου­λευτή Δωδε­κα­νή­σου, Γιάννη Παππά.

Σε δηλώ­σεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κολιά­δης έκανε γνωστό ότι προ­τά­χθηκε η λύση της ταχύ­τε­ρης μετα­γω­γής των μετα­να­στών από τη Ρόδο στα κέντρα υπο­δο­χής της Κω και της Λέρου. Ο ίδιος πρό­τεινε την δρο­μο­λό­γηση ενός πλοίου που θα μετα­φέ­ρει απο­κλει­στικά τους μετα­νά­στες. Τόνισε επίσης την ανάγκη στε­λέ­χω­σης των λιμε­νι­κών και αστυ­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών με περισ­σό­τερο προ­σω­πικό.

«Εμείς ξεκα­θα­ρί­σαμε τη θέση μας στη συνε­δρί­αση λογο­δο­σίας. Είμαι κάθετα αντί­θε­τοι στην δημιουρ­γία δομής στη Ρόδο. Πρέπει οπωσ­δή­ποτε να λυθεί το πρό­βλημα. Η κατά­σταση που αντι­κρί­ζουμε στο κέντρο της πόλης με τα πάρκα να είναι γεμάτα από μετα­νά­στες, ενώ πλη­σιά­ζει ο χει­μώ­νας, είναι ό,τι χει­ρό­τερο και δυσφη­μί­ζει το νησί μας», είπε ο κ. Κολιά­δης και πρό­σθεσε πως:

«Επι­τέ­λους είχαμε μία συνά­ντηση με την Εισαγ­γε­λέα τη λιμε­νάρχη και εκπρο­σώ­πους της ΕΛ.ΑΣ. προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σουμε την πρόταση που υπο­βά­λαμε για τη δημιουρ­γία ενός προ­σω­ρι­νού χώρου συγκέ­ντρω­σης στο λιμάνι, όπου θα γίνεται πιο άμεσα η ταυ­το­ποί­ηση και μετα­φορά τους.

Βεβαίως πρέπει να πιέ­σουμε το Υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης να στείλει περισ­σό­τε­ρους λιμε­νι­κούς και αστυ­νο­μι­κούς στο νησί μας προ­κει­μέ­νου να διεκ­πε­ραιώ­νε­ται ταχύ­τερα η δια­δι­κα­σία ταυ­το­ποί­η­σης. Κυρίως όμως συμ­φω­νή­σαμε ότι θα πρέπει να επι­σπεύ­δε­ται η μετα­φορά τους στα Κέντρα Υπο­δο­χής στην Κω και στη Λέρο, κάτι που δεν συμ­βαί­νει στην παρούσα φάση. Για κάποιον άγνωστο λόγο μετα­φέ­ρο­νται στη Μαλα­κάσα συνο­δεία αστυ­νο­μι­κών, οι οποίοι λείπουν πέντε μέρες από τη βάση τους με απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γού­νται ποικίλα προ­βλή­ματα».

Η λύση της δημιουρ­γίας μίας πρό­χει­ρης και προ­σω­ρι­νής δομής φιλο­ξε­νίας των μετα­να­στών στο λιμάνι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρ­χος δεν απορ­ρί­φθηκε ορι­στικά.

Όπως χαρα­κτη­ρι­στικά ανέφερε ο κ. Κολιά­δης, τόσο η εισαγ­γε­λέας όσο και η λιμε­νάρ­χης, δεν είχαν αντι­λη­φθεί πως η πρόταση της δημο­τι­κής αρχής αφο­ρούσε στην δημιουρ­γία μίας δομής με συγκε­κρι­μένη ημε­ρο­μη­νία λήξης. Ανα­μέ­νε­ται πλέον η απά­ντηση του Υπουρ­γείου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου.

«Η στάση των εκπρο­σώ­πων της ΕΛ.ΑΣ. και της λιμε­νάρχη ήταν θετική. Μας δήλωσαν ότι είναι στη διάθεσή μας ώστε όλοι μαζί να πιέ­σουμε το υπουρ­γείο να δώσει άμεσα τις ανα­γκαίες λύσεις.

Ως δημο­τική αρχή πήραμε την πρω­το­βου­λία, παρόλο που δεν έχουμε καμία αρμο­διό­τητα, να μην επι­τρέ­ψουμε να συνε­χι­σθεί αυτή η ολι­γω­ρία.

Η πρότασή μας είναι να ενι­σχυ­θεί η γραμμή με ένα πλοίο που θα μετα­φέ­ρει μόνο τους μετα­νά­στες του νησιού στην Κω και στη Λέρο. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη λύση, την οποία περι­μέ­νουμε πλέον να μας τη δώσει επίσημα το Υπουρ­γείο. Κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας. Εμείς έχουμε στείλει την επι­στολή με τις θέσεις μας παντού. Πήραμε απά­ντηση από τη λιμε­νάρχη, την Εισαγ­γε­λέα όχι όμως από το Υπουρ­γείο.

Μας προ­κα­λεί αρνη­τική εντύ­πωση το γεγονός αυτό. Για μία ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε κάθετα αντί­θε­τοι στη δημιουρ­γία δομής φιλο­ξε­νίας στο νησί μας και επι­μέ­νουμε σε αυτό.

Tόσο η εισαγ­γε­λέας όσο και η λιμε­νάρ­χης μας δήλωσαν ότι δεν αντι­λή­φθη­σαν πως μιλού­σαμε για τη δημιουρ­γία ενός προ­σω­ρι­νού χώρου συγκέ­ντρω­σης μέχρι τις 30 Νοεμ­βρίου. Στόχος είναι να μη βρί­σκο­νται διά­σπαρ­τοι στα πάρκα οι μετα­νά­στες, αλλά σε ένα ελεγ­χό­μενο και φυλασ­σό­μενο χώρο. Εφόσον το Υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης απο­δε­χθεί την πρότασή μας για την Ακαντιά, εισαγ­γε­λέας, λιμε­νάρ­χης και αστυ­νο­μία δεν έχουν καμία αντίρ­ρηση εφόσον βέβαια γίνει οργα­νω­μένα, πράγμα εφικτό. Επα­να­λαμ­βάνω ωστόσο ότι η καλύ­τερη λύση είναι η γρήγορη μετα­γωγή τους στις οργα­νω­μέ­νες δομές».

Δεν θα στα­μα­τή­σουμε να πιέ­ζουμε για την ενί­σχυση των λιμε­νι­κών και αστυ­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών με προ­σω­πικό. Ήρθαν ενι­σχύ­σεις όμως δεν είναι αρκετές. Η Ρόδος βάλ­λε­ται. Αυτό είναι ξεκά­θαρο. Μαζί με τη Σύμη και την Τήλο, βάλ­λε­ται περισ­σό­τερο από κάθε άλλο νησί. Έχει δημιουρ­γη­θεί μία …τρύπα σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου, πράγμα που γνω­ρί­ζουν οι δια­κι­νη­τές και γι’ αυτό δεν στα­μα­τούν οι ροές», είπε ο κ. Κολιά­δης σημειώ­νο­ντας ότι η εισαγ­γε­λέας δεσμεύ­θηκε ότι θα μας βοη­θή­σει τη δημο­τική αρχή να λάβει το συντο­μό­τερο δυνατό την απά­ντηση από το υπουρ­γείο.

Τέλος ο κ. Κολιά­δης σχο­λί­ασε την απουσία στε­λε­χών της μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης από τη σύσκεψη στο γραφείο της εισαγ­γε­λέως λέγο­ντας ότι: «Όποιος θέλει να λυθεί το πρό­βλημα, ήταν σήμερα εδώ. Αντί­θετα όποιος δεν το επι­θυ­μεί και αρκεί­ται στην άσκηση αντι­πο­λί­τευ­σης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ήταν απών.

Μη νομί­ζετε όμως ότι μας ενό­χλη­σαν οι απου­σίες. Δεν περί­μενα κάτι δια­φο­ρε­τικό από τη στιγμή που απου­σί­α­ζαν από τη συνε­δρί­αση λογο­δο­σίας τα εννέα από τα 10 μέλη της μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης. Και δεν το αναφέρω αυτό με καμία δόση ειρω­νείας.

Είναι πολύ λυπηρό να είναι παρό­ντες όλοι οι σύμ­βου­λοι και οι ανε­ξάρ­τη­τοι και να απου­σιά­ζουν τα εννέα από τα 10 μέλη της μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης πλην του δημο­τι­κού συμ­βού­λου που έθεσε το θέμα. Θα μας έκανε παρόλα αυτά θετική εντύ­πωση αν τους βλέπαμε σήμερα εδώ.

Δυστυ­χώς όμως επα­λη­θεύ­θηκε για μία ακόμη φορά ότι το πρό­βλημα θα το λύσουμε εμείς μόνοι μας και να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.