- Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επισκέφθηκε την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέρου και τόνισε τη σημασία της αποσυμφόρησης των δομών στα νησιά, ειδικά σε Λέρο και Κω.
- Έχουν διατεθεί 18 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποστήριξης της Λέρου, με στόχο τη συνεχή ενίσχυση του νησιού και τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
- Οι επιστροφές μεταναστών έχουν ξεπεράσει τις 6.000, με ποσοστό 20%-25%, και προωθείται η αύξησή τους μέσω ενημερωτικών επαφών και οικονομικών κινήτρων για οικειοθελή επιστροφή.
- Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται νομιμοποίηση των μεταναστών που απορρίπτεται το άσυλό τους και υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναγκαστικών επιστροφών.
Την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέρου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στον Real Voice 99.5 και στην εκπομπή «Μαζί στις 10», στη Νατάσα Παμπρή.
Στο επίκεντρο οι επιστροφές μεταναστών και η αποσυμφόρηση των δομών. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στις επιστροφές μεταναστών, την αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά σε Λέρο και Κω που σήκωσαν για πολλά χρόνια το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την στήριξη της Λέρου, τις εξελίξεις στη Γαλλία και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε αρχικά στη συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Λέρου, σημειώνοντας ότι από το υπουργείο έχουν ήδη διατεθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για έργα και παρεμβάσεις στο νησί, ενώ διαβεβαίωσε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί.
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια των επαφών του ενημερώθηκε για σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και της ενίσχυσης των νησιών που έχουν επωμιστεί διαχρονικά σημαντικό βάρος από το μεταναστευτικό.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης:
“Πρώτα απ’ όλα το τελευταίο να πούμε ότι έχουμε δώσει ήδη χρηματοδοτήσεις, 18 εκατομμυρίων, στον Δήμαρχο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το νησί με πολύ σημαντικά έργα τα οποία έχουν γίνει εδώ πέρα και μας τα παρουσίασε ο Δήμαρχος με ιδιαίτερη προσοχή χτες και αυτό για εμάς είναι σημαντικό.
Στην ουσία όμως, σήμερα είμαστε εδώ πέρα κυρίως επειδή έχουμε κι έναν πληθυσμό ο οποίος απορρίπτεται το άσυλό του και ξεκινάμε τις πτήσεις charter για την επιστροφή του και προσπαθούμε, αυτό τους εξηγήσαμε ακριβώς, επειδή πολλές φορές αυτοί έχουν παρασυρθεί και πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πολιτική της Ισπανίας με νομιμοποίηση, τους εξηγήσαμε ότι η μόνη δυνατότητά τους είναι να επιστρέψουν και για να αποφύγουν την αναγκαστική επιστροφή, υπάρχουν δυνατότητες να επιστρέψουν οικειοθελώς που υπάρχουν και κάποια οικονομικά ευεργετήματα.Θάνος Πλεύρης από τη Λέρο στον RV: Έχουμε ξεπεράσει τις 6.000 επιστροφές (audio)
Πάνω από 6.000 επιστροφές – Στόχος η περαιτέρω αύξησή τους
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πλεύρης στο ζήτημα των επιστροφών, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ήδη ξεπεράσει τις 6.000, ενώ το ποσοστό τους, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξηθεί στο 20%-25%.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των επιστροφών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πραγματοποιούνται ενημερωτικές επαφές με μετανάστες των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί, προκειμένου να κατανοήσουν ότι δεν προβλέπεται νομιμοποίησή τους μέσω μιας διαφορετικής πολιτικής διαχείρισης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα οικειοθελούς επιστροφής, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα, με στόχο να περιοριστεί η ανάγκη αναγκαστικών επιστροφών.
Αποσυμφόρηση των δομών ενόψει χειμώνα
Ο υπουργός αναγνώρισε τη συμβολή των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων της Λέρου, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν διαχρονικά σηκώσει σημαντικό μέρος του βάρους της μεταναστευτικής κρίσης.
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη αποσυμφόρησης των δομών, ενόψει και της χειμερινής περιόδου, τονίζοντας ότι υπάρχει δέσμευση για άμεσες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, εξέφρασε την αναγνώρισή του για τη συνεργασία των τοπικών φορέων, επισημαίνοντας ότι η συνδρομή των νησιωτικών κοινωνιών παραμένει σημαντική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
“Έχουμε αυξήσει τις επιστροφές αυτή τη στιγμή στο 20 με 25% έχουμε ξεπεράσει τις 6.000 επιστροφές αλλά θεωρούμε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να ανέβει πολύ παραπάνω αυτό το νούμερο και τότε στην πραγματικότητα θα υπάρξει το αποτέλεσμα που θέλουμε και ειδικά η Λέρος και η Κως, είναι δύο νησιά που και έχουν σηκώσει διαχρονικά το βάρος, οφείλει να πω ότι συνδράμουν και τώρα και συνδράμουν και για αυτόν τον λόγο έχω δεσμευτεί ότι τώρα που μπαίνει και ο χειμώνας θα υπάρχει άμεση αποσυμφόρηση των δομών, αλλά πραγματικά η βοήθεια είναι πολύ μεγάλη και από τις τοπικές κοινωνές και αυτό το αναγνωρίζουμε”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Θάνος Πλεύρης από τη Λέρο στον RV: Έχουμε ξεπεράσει τις 6.000 επιστροφές (audio)
Οι εξελίξεις στη Γαλλία και ο κίνδυνος μεταφοράς της έντασης
Ερωτηθείς ο κ. Πλεύρης για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη φλεγόμενη Ευρώπη κι αν φοβάται ένα ντόμινο εξελίξεων, ενώ παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο έχει ανέβει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας μας, με βολές από τη Ν.Δ. προς τον κ. Τσίπρα ότι κλείνει το μάτι στις κινητοποιήσεις για μπάχαλο αλά γαλλικά, ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι τα χαρακτηριστικά της κατάστασης στη Γαλλία δεν ταυτίζονται με εκείνα της Ελλάδας. Όπως ανέφερε, η πολιτική βία στη Γαλλία συνδέεται, μεταξύ άλλων, με βαθύτερα προβλήματα που αφορούν το μεταναστευτικό, τις δυσκολίες ένταξης και τη δράση της Ακροαριστεράς.
Αναφερόμενος, παράλληλα, στην πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, εξέφρασε την προσδοκία του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδοκίμαζε ξεκάθαρα τις σχετικές δηλώσεις της νεολαίας.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων βίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι διαμαρτυρίες είναι θεμιτές, εφόσον πραγματοποιούνται χωρίς επεισόδια και έκτροπα.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο και «Γαλάζια Πατρίδα»
Τέλος, ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με αφορμή τις αναφορές της Τουρκίας στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τις σχετικές εξελίξεις.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει σταθερή, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές νομικές θέσεις της χώρας δεν μεταβάλλονται.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στήριξη που, όπως είπε, έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και για τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη.
Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη διαδρομή αποτελεί σημαντικό πεδίο αξιολόγησης, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή συνδέονται και με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Κλείνοντας, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει και ότι, όπως ανέφερε, κάθε παράνομη ενέργεια θα αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά.
Την επίσκεψη των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, στη Λέρο, καθώς και τις επαφές τους με τη Δημοτική Αρχή, κατέγραψε ο δημοσιογράφος Νίκος Ιγνατίδης, μεταφέροντας στην εκπομπή «Μαζί στις 10» την εικόνα από την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή και τα ζητήματα που απασχολούν το νησί. Στη Λέρο βρέθηκαν χθες από χθες οι υπουργοί Σταύρος Παπασταύρου και Θάνος Πλεύρης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Τιμόθεο Κωττάκη, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται στο νησί, τις εκκρεμότητες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η επίσκεψη περιλάμβανε αυτοψίες σε έργα, συζητήσεις με τοπικούς φορείς και επίσκεψη στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέρου, όπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συνομίλησε με εργαζομένους και στελέχη που υπηρετούν στη δομή.
Στο επίκεντρο η ασφάλεια και η αποσυμφόρηση της δομής
Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν κατά την επίσκεψη ήταν η κατάσταση στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέρου, με τον αριθμό των φιλοξενούμενων να προσεγγίζει, σύμφωνα με την ανταπόκριση, τους 2.000. Ο δήμαρχος Τιμόθεος Κωττάκης έθεσε στον υπουργό την ανάγκη αποσυμφόρησης της δομής, αλλά και ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.
Όπως μετέφερε ο Νίκος Ιγνατίδης, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα του ωραρίου κυκλοφορίας των διαμενόντων, ενώ διαβεβαίωσε ότι αναμένεται να υπάρξουν σύντομα κινήσεις αποσυμφόρησης, με δεδομένες και τις αλλαγές που επιφέρουν οι καιρικές συνθήκες κατά τη χειμερινή περίοδο. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για τα παιδιά στο νησί, όπως μαθήματα αγγλικών και γαλλικών, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες, επισημαίνοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή καθημερινότητα και η προστασία τους.
Ο κ. Πλεύρης περιηγήθηκε στους χώρους της δομής και συνομίλησε με εργαζομένους και φιλοξενούμενους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Νίκο Ιγνατίδη σε συζήτηση του υπουργού με οικογένεια από το Μπανγκλαντές, κατά την οποία, όπως περιέγραψε, ο υπουργός εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα δεν προβλέπει τη χορήγηση εγγράφων παραμονής σε όσους δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, αλλά προβλέπει διαδικασίες επιστροφής.
Συζήτηση με συνοριοφύλακες για το εργασιακό τους μέλλον
Κατά την παρουσία του στη δομή, ο Θάνος Πλεύρης είχε επίσης συζήτηση με συνοριοφύλακες σχετικά με το μέλλον τους και τις προοπτικές νομιμοποίησης του καθεστώτος απασχόλησής τους. Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο δημοσιογράφος, έγινε αναφορά στη θετική αντιμετώπιση του ζητήματος από ευρωπαϊκής πλευράς και στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξεταστούν οι απαραίτητες παράμετροι και να υπάρξει εξέλιξη.
Έργα 20 εκατ. ευρώ στη Λέρο και λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας
Θετικό αποτύπωμα για το νησί άφησε, σύμφωνα με την ανταπόκριση, η επίσκεψη των δύο υπουργών και οι επαφές με τη Δημοτική Αρχή, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να προχωρήσουν. Όπως ανέφερε ο Νίκος Ιγνατίδης, έργα συνολικού ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λέρο, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν κατά την ανταπόκριση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της λειψυδρίας, το οποίο αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για το νησί. Όπως αναφέρθηκε, προβλέπεται χρηματοδότηση περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δύο σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης, με στόχο την ενίσχυση της υδροδότησης και την αντιμετώπιση των αναγκών σε νερό.

Εντυπωσιασμένος ο Παπασταύρου από το έργο στο ΧΥΤΥ
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν αυτοψίες σε έργα που υλοποιούνται στο νησί, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Λέρου, Τιμόθεο Κωττάκη, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στις επαφές και στην ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο του ΧΥΤΥ, για την εξέλιξη του οποίου, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος. Όπως μεταφέρθηκε, ο κ. Παπασταύρου σχολίασε θετικά την εικόνα και την πρόοδο του έργου, το οποίο βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
Νέα συνάντηση στο υπουργείο για τις εκκρεμότητες
Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο δήμαρχος Τιμόθεος Κωττάκης προγραμματίζεται να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο, προκειμένου να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία τα επόμενα βήματα για τα έργα και τις ανάγκες της Λέρου.

Πηγή: realvoice995.gr































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.