ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωρινός χώρος για τη συγκέντρωση των μεταναστών στη Ρόδο αναζητείται ως λύση από την κυβέρνηση

Νατάσα Παμπρή 5 λεπτά ανάγνωση
457503979_482293097952285_597865691224235231_n

• Κατη­γο­ρη­μα­τι­κός ότι σε καμία περί­πτωση δεν πρό­κει­ται για μόνιμη δομή, δήλωσε ο γενικός γραμ­μα­τέας Μετα­νά­στευ­σης Μάνος Λογο­θέ­της • Ποια είναι η στάση των βου­λευ­τών Δωδε­κα­νή­σου

Η κυβέρ­νηση είναι στην ανα­ζή­τηση ενός χώρου 1-2 στρέμ­ματα στη Ρόδο, για να δημιουρ­γη­θεί ένας προ­σω­ρι­νός χώρος, όπου εκεί θα συγκε­ντρώ­νο­νται οι μετα­νά­στες για λίγα 24ωρα μέχρι τη μετα­γωγή τους στην ενδο­χώρα, ώστε να μην παρου­σιά­ζει το ιστο­ρικό κέντρο της πόλης αυτή την εικόνα με τους παρά­νο­μους μετα­νά­στες που έχουν κατα­κλύ­σει τα κεντρι­κό­τερα σημεία, ακόμη και μπροστά από την Αστυ­νο­μία!

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμ­μα­τέας Μετα­νά­στευ­σης Μάνος Λογο­θέ­της μιλώ­ντας στην εκπομπή του Τέρη Χατζη­ιω­άν­νου στον Ρ/Σ Κόσμος, με αφορμή τη συζή­τηση που έχει ξεκι­νή­σει τα τελευ­ταία 24ωρα στο νησί, σε επίπεδο αυτο­διοί­κη­σης, βου­λευ­τών κ.λπ. για το αν προ­ω­θεί­ται η δημιουρ­γία δομής ή μίας πρό­χει­ρης εγκα­τά­στα­σης για τη συγκέ­ντρωση των μετα­να­στών μέχρι τη μετα­γωγή τους.

Ο κ. Λογο­θέ­της απο­κά­λυψε ότι οι συζη­τή­σεις ξεκί­νη­σαν από πέρυσι και υπο­στή­ριξε ότι σε καμία περί­πτωση δεν είναι πρόθεση της κυβέρ­νη­σης η δημιουρ­γία δομής στη ναυαρ­χίδα του του­ρι­σμού.

Ο γενικός γραμ­μα­τέας ανέφερε συγκε­κρι­μένα:

Από πέρυσι έχουμε συμ­φω­νή­σει ότι αντί να βρί­σκο­νται οι άνθρω­ποι αυτοί αφότου έρχο­νται μέσα στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να βρούμε έναν χώρο περι­φραγ­μένο, να στή­σουμε μία μεγάλη σκηνή για να μένουν εκεί οι άνθρω­ποι αυτοί 1,2,3,4 μέρες μέχρι να γίνεται η μετα­γωγή τους. Αυτός είναι ο διά­λο­γος που υπάρχει. Δεν έχει βρεθεί ο χώρος αυτός ακόμη. Ευελ­πι­στώ ότι θα βρεθεί σύντομα. Οποια­δή­ποτε άτυπη δομή δεν εξυ­πη­ρε­τεί κανέναν σκοπό. Εμείς αυτό που είπαμε στην τοπική αυτο­διοί­κηση εκεί είναι ότι η άτυπη δομή που υπήρχε στα σφαγεία δεν ήταν ενδε­δειγ­μένη και γι’ αυτό την κλεί­σαμε. Έκλεισε και καλώς έκλεισε, το άτυπο δεν αρέσει άλλωστε σε κανέναν. Πολλοί παρε­ξη­γούν τον όρο δομή με τα κέντρα υπο­δο­χής που υπάρ­χουν στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Λέει λοιπόν κάποιος στη Ρόδο ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο, και του απαντώ ότι ούτε η κυβέρ­νηση το θέλει. Προ­φα­νέ­στατα κανείς δεν θέλει να κάνει δομή στην Ρόδο. Δεν συζη­τή­θηκε ποτέ αυτό.

Αυτό που λέμε είναι ότι αντί αυτοί οι άνθρω­ποι να είναι κάτω από την Περι­φέ­ρεια, έξω από το Αστυ­νο­μικό Τμήμα, στα πάρκα ή στα παρα­κεί­μενα μαγαζιά γενι­κό­τερα και να εμφα­νί­ζε­ται μία εικόνα που δεν συνάδει ούτε με την χώρα μας, ούτε με το του­ρι­στικό της προϊόν, πρέπει να βρεθεί ένας χώρος 1-2 στρέμ­ματα, να μπει μία υπο­τυ­πώ­δης σκηνή.

Καταρ­χάς δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη δια­δι­κα­σία της κατα­γρα­φής. Πρέπει όμως να υπάρχει ένας χώρος ώστε μέχρι να κατα­γρά­φει η μετα­φορά τους να μην είναι στο κέντρο της πόλεως ο χώρος αυτός θα είναι περι­φρου­ρού­με­νος, θα έχει τα βασικά στοι­χειώδη όπως μία τουα­λέτα, έναν χώρο να κάνουν μπάνιο ή κάποιος να τους πάρει ρούχα, γιατί αυτή η κατά­σταση στο κέντρο της πόλεως δεν περι­ποιεί τιμή για κανέναν. Τέτοια απλά πράγ­ματα και γρήγορα.

Η νησιω­τι­κό­τητα και η του­ρι­στική μας ανά­πτυξη δημιουρ­γούν κι άλλα παρελ­κό­μενα πχ μπορεί να μην βρί­σκεις εισι­τή­ρια, μπορεί οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις να μην έχουν τη δυνα­τό­τητα να κάνουν τις μετα­γω­γές εκείνο το διά­στημα, μπορεί να έχει πολύ κόσμο το ΚΥΤ της Κω ή της Λέρου και να χρεια­στεί να πάμε τον κόσμο στη Μαλα­κάσα.

Κατα­λή­γο­ντας ο κ. Λογο­θέ­της επε­σή­μανε ότι «θα πρέπει να οριο­θε­τή­σουμε τον αντί­παλό μας στα κυκλώ­ματα. Έχουν και Τούρ­κους υπη­κό­ους και Έλληνες και Σύρους. Μιλάμε για ένα οργα­νω­μένο έγκλημα. Ένα οργα­νω­μένο κύκλωμα με πολύ μεγάλα περι­θώ­ρια κέρδους. Είναι ξεκά­θαρο ότι αυτούς πολε­μάμε».

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στην τελευ­ταία φάση η δια­δι­κα­σία για 150 συνο­ριο­φύ­λα­κες στα Δωδε­κά­νησα με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρόνου, οι οποίοι θα ενι­σχύ­σουν περαι­τέρω τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις. «Προ­φα­νώς η ελλη­νική αστυ­νο­μία πρέπει να ενι­σχυ­θεί γιατί όλα τα Δωδε­κά­νησα έχουν πολύ μεγάλη του­ρι­στική κίνηση. Κατά την διάρ­κεια της καλο­και­ρι­νής περιό­δου φέτος είχαμε στα λιμάνια και το θέμα της βίζας express που σημαί­νει ακόμη μεγα­λύ­τερη απα­σχό­ληση των αστυ­νο­μι­κών δυνά­μεων. Η αστυ­νο­μία του χρόνου θα είναι ακόμη πιο ενι­σχυ­μένη. Για να αντα­πο­κρι­θεί καλύ­τερα και να ενι­σχυ­θούν και τα αστυ­νο­μικά τμήματα των μικρό­τε­ρων νησιών. Να υπάρξει μία ισχυ­ρο­ποί­ηση των δυνά­μεων και πρέπει να γίνει αυτό και για πολλούς άλλους λόγους. Από κει και πέρα είναι πολύ σημα­ντικό να ομο­νο­ή­σουμε κι εμείς και η τοπική αυτο­διοί­κηση και όλοι χωρίς μεγάλες κορώνες, για να λύσουμε ένα πραγ­μα­τικό πρό­βλημα», κατέ­ληξε ο κ. Λογο­θέ­της.

Η στάση των βου­λευ­τών Δωδε­κα­νή­σου

«Θέλουμε να βλέ­πουμε αυτές τις εικόνες δίπλα μας στο κέντρο της πόλης της Ρόδου ή θέλουμε έναν υπο­τυ­πώδη πρό­χειρο χώρο με τις στοι­χειώ­δεις υπο­δο­μές υγιει­νής και ασφά­λειας, όπου θα παρα­μέ­νουν για ένα με δύο 24ωρα οι παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες μέχρι να οδη­γού­νται στα Κέντρα Υπο­δο­χής;», υπο­στή­ριξε μιλώ­ντας στην ίδια εκπομπή και ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου και τ. υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάννης Παππάς.

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι σε καμία περί­πτωση δεν τάσ­σε­ται υπέρ της δημιουρ­γίας μόνιμου χώρου, αλλά προ­σω­ρι­νού καταυ­λι­σμού, με ιδα­νι­κό­τερο σημείο πίσω από το κτήριο των σφα­γείων, ώστε να πάψει η εικόνα που παρου­σιά­ζει το κέντρο της πόλης της Ρόδου, με την κατά­ληψη πάρκων και πεζο­δρο­μίων από δεκάδες παρά­τυ­πους μετα­νά­στες. «Από τη στιγμή όμως που η Εισαγ­γε­λία και το Κεντρικό Λιμε­ναρ­χείο Ρόδου δεν επι­τρέ­πει τη δια­μόρ­φωση του χώρου – είχε αρνηθεί και τον περα­σμένο Νοέμ­βριο – τότε πρέπει να βρεθεί εναλ­λα­κτι­κός χώρος» τόνισε ο κ. Παππάς.

Στο ερώτημα, γιατί δεν ζητεί­ται η στε­λέ­χωση της αστυ­νο­μίας για να ταυ­το­ποι­θούν ταχύ­τατα οι παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες και να μετα­φερ­θούν στις εγγύ­τε­ρες δομές, ο βου­λευ­τής υπο­στή­ριξε ότι οι δομές της Κω και της Λέρου έχουν γεμίσει και πρό­σθεσε ότι η ιδέα της δρο­μο­λό­γη­σης ενός πλοίου που θα μετέ­φερε τους μετα­νά­στες από τη Ρόδο εξε­τά­σθηκε, αλλά αυτό είναι ανέ­φι­κτο στην παρούσα φάση, γιατί δεν υπάρχει δια­θέ­σιμο πλοίο.

«Θα έχω συνά­ντηση με τον υπουργό Προ­στα­σίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυ­σο­χο­ΐδη για να υπάρξει έκτακτη ενί­σχυση στις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις», δήλωσε ο τ. υφυ­πουρ­γός ΥΠΝΝΠ.

Κάθετα αντί­θε­τοι στην «όποια δημιουρ­γία, είτε πρό­χει­ρης, είτε μόνιμης δομής στη Ρόδο» είναι ο βου­λευ­τής της ΝΔ Μάνος Κόν­σο­λας και ο βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικη­τιά­δης. «Η κυβέρ­νηση να αντι­με­τω­πί­σει το πρό­βλημα, όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά οφείλει μεσο­πρό­θε­σμα να μετα­φέ­ρει από την Κω και την Λέρο τους παρά­τυ­πους μετα­νά­στες που υπάρ­χουν στα ΚΥΤ. Κανένας παρά­τυ­πος μετα­νά­στης στα νησιά» δήλωσε και ο βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ.

Ο βου­λευ­τής της ΝΔ Βασίλης Υψη­λά­ντης, αν και εξέ­φρασε τις αντιρ­ρή­σεις του στη συνε­δρί­αση λογο­δο­σίας του ΔΣ Ρόδου, ως προς τη δημιουρ­γία προ­σω­ρι­νής δομής, μιλώ­ντας χθες στον Ρ/Σ «Κόσμος 93,8» πρό­τεινε ως σκέψη για τη φιλο­ξε­νία των παρά­τυ­πων μετα­να­στών, τον χώρο του παλιού Νοσο­κο­μείου!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.