Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση Δήμου Καρπάθου σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης της Τ. Κ. Μενετών

Με αφορμή το πρακτικό της γενικής συνέλευσης, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους των Μενετών για τα παρακάτω .

Ήταν λάθος που δεν ενημερώσουμε νωρίτερα για όλα τα παρακάτω όμως προτεραιότητα μας αποτελεί η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων κι όχι η επικοινωνιακή πολιτική .

Το πρόβλημα με την υδροδότηση οφείλεται σε παραπάνω από ένα παράγοντες και συγκεκριμένα :

1) Οι παροχές των γεωτρήσεων είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στις λίγες βροχοπτώσεις της εφετινής περιόδου και την υπεράντληση των γεωτρήσεων επί δεκαετίες . Επίσης στις τεράστιες απώλειες που υπάρχουν εξαιτίας των προβληματικών δικτύων .

2) Υπήρξε βλάβη στην αντλία της γεώτρησης στην Ποταμία τον Ιούλιο . Άμεσα παραγγέλθηκε νέα αντλία, ήρθε γερανός και συνεργείο αντικατάστασης όμως δεν μπορούσε να ανελκυθεί . Αιτία αποτελεί ότι η γεώτρηση είναι άνω των 30 ετών και η σωλήνωση της απαρχαιωμένη με αποτέλεσμα να πρέπει να καταστραφεί . Ως εκ τούτου αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας να παραμείνει η παλιά, η οποία θα έχει περιορισμένη παροχή νερού, παρά να καταστραφεί η σωλήνωση και να μηδενιστεί η παροχή για τουλάχιστον ένα μήνα .

3) Το δίκτυο της ύδρευσης είναι απαρχαιωμένο, με κακό τρόπο κατασκευασμένο και χωρίς διακόπτες εντός του οικισμού . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μόλις διακοπεί η παροχή να βουλώνουν τμήματα του δικτύου αλλά και να μην μπορεί να γίνουν προγραμματισμένες διακοπές .

4) Οι κάτοικοι του οικισμού είναι αυτή την περίοδο περισσότεροι από ποτέ καθώς εκτός τους αποδήμους υπάρχουν και δεκάδες οι οποίοι φιλοξενούνται σε κατοικίες οι οποίες μισθώνονται βραχυπρόθεσμα .

 

Από τα παραπάνω συνάδει ότι το πρόβλημα της υδροδότησης δεν οφείλεται σε κακή αντιμετώπιση ή λάθος προγραμματισμό της νυν Δημοτικής Αρχής αλλά στην έλλειψη προγραμματισμού για αναβάθμιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την διαχρονική αδιαφορία για την αναβάθμιση των δικτύων . Στην έλλειψη δηλαδή μακρόπνοου σχεδιασμού για τη συνολική αντιμετώπιση ενός φαινομένου που θα γίνει πιο έντονο τα επόμενα χρόνια .

Αυτό δημιουργεί προβλήματα τα οποία είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν παρόλες τις συνεχείς παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα της ύδρευσης και των γεωτρήσεων έχουν γίνει παρεμβάσεις κόστους άνω των 100.000 ευρώ , μόνο για εφέτος και αφορούν την Κοινότητα των Μενετών, ενώ καθημερινά το τμήμα ύδρευσης προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάθε βλάβη που προκύπτει άμεσα .

Όπως αναφέραμε όμως οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι αρκετές καθώς πρέπει να γίνουν μεγαλύτερης κλίμακας έργα, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση δεκαετιών που υπάρχει .

Στο πλαίσιο αυτό επί της θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής έχει γίνει το μεγαλύτερο βήμα που έχει γίνει ποτέ , και για τις Μενετές αλλά και για σχεδόν όλους των οικισμούς του νησιού .

Αυτό αφορά την αντικατάσταση εξ ολοκλήρου του δικτύου ύδρευσης των οικισμών της περιοχής Λακκιού και Μενετών .

Ανατέθηκε και εκπονήθηκε μελέτη το 2020 ( τον πρώτο χρόνο της θητείας ) , ολοκληρώθηκε και ωρίμασε ο φάκελος του έργου το 2021 , κατατέθηκε για χρηματοδότηση το 2022 και χρηματοδοτήθηκε το 2023 .

Πρόκειται για έργο ύψους περίπου 800.000 ευρώ ΜΟΝΟ για τις Μενετές ( συνολικά η χρηματοδότηση είναι 7.600.000 ευρώ ) , το οποίο είναι στο στάδιο της δημοπράτησης .

Το έργο αυτό θα προσδώσει αφενός εξοικονόμηση τουλάχιστον του μισού διαθέσιμου νερού το οποίο αυτή τη στιγμή χάνεται λόγω παλαιότητας και κακής κατασκευής του δικτυου κι αφετέρου εξάλειψη του φαινομένου βουλωμάτων σε κάθε σημείο του δικτύου που αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο .

Κατανοούμε τους πολίτες των Μενετών , προσπαθούμε με κάθε μέσο να μετριάσουμε τα προβλήματα και ζητούμε συγγνώμη που η πλήρης αντιμετώπιση τους δεν είναι εφικτή άμεσα παρότι εργαζόμαστε εντατικά εδώ και μεγάλο διάστημα .

Ήδη είχε προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της ενεργοποίησης γεώτρησης σήμερα 14/08 και εργάζονται από το πρωί όλα τα συνεργεία του Δήμου ( της δεύτερης κατά σειρά που ενεργοποιείται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ) . Πρόκειται για μια σειρά παρεμβάσεων , μαζί με την ενοικίαση υδροφόρας , που έγιναν στο συντομότερο διάστημα που μπορεί να γίνει κάτι στο δημόσιο .

Ομοίως , οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι εργαστηκαμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας για να δοθεί η μακροπρόθεσμη λύση που επιβάλλεται για να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον και στις Μενετές και σε ολόκληρη την Κάρπαθο με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα .

Από την άλλη πλευρά όμως , δεν μπορούμε να κατανοήσουμε λαϊκιστικες κορώνες από ανθρώπους οι οποίοι υπηρέτησαν τα κοινά επί σειρά ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην διάρκεια των θητειών τους δεν εκπονήθηκε ούτε καν μία μελέτη ούτε για το δίκτυο της

ύδρευσης , ούτε για το δίκτυο της αποχέτευσης των Μενετών που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση . Παρεπιπτόντως και για το δίκτυο της αποχέτευσης εκπονησαμε , στη δική μας θητεία , επίσης μελέτη η οποία βρίσκεται επίσης προς χρηματοδότηση !

Αν είχαν γίνει οι απαραίτητες σοβαρές παρεμβάσεις εγκαίρως, δεν θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα αυτά σήμερα .

Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί αλλά κυρίως ας είμαστε όλοι ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία !

Εκ του Δήμου Καρπάθου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου