Ειδήσεις

Την Τρίτη απολογείται ο εμπρηστής του δικαστηρίου

Ποινικές διώξεις για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, άσκησε χθες το πρωί ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ι. Μητσίοπουλος, σε βάρος του 26χρονου Ροδίτη Α. Ζ. του Β., υπότροπου σε εγκλήματα του είδους, που έχει νοσηλευτεί στη ψυχιατρική κλινική της Λέρου, ο οποίος προκάλεσε την Παρασκευή το πρωί πυρκαγιά στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου.

Ο 26χρονος, που ζήτησε να του διορίσει το δικαστήριο νομικό συμπαραστάτη, θα απολογηθεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου την Τρίτη, ενώ πρόκειται να ζητηθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία να γίνει αποτίμηση της αξίας του ανεκτίμητης αξίας πίνακα του Εσταυρωμένου, που φιλοτέχνησε το έτος 1947 ο διακεκριμένος ζωγράφος Καραφυλάκης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί σε βάρος του 26χρονου, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, που εξυχνίασε ταχύτατα την υπόθεση, την 07.10 ώρα της 14ης Μαρτίου 2014 το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδ/νήσου ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ρόδου ότι στην αίθουσα του κεντρικού ακροατηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου είχε προκληθεί πυρκαγιά.

Στο σημείο έσπευσαν δύναμη της Πυροσβεστικής και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Σήμανσης.

Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να καταστραφούν ολοσχερώς τα έδρανα και οι καρέκλες των δικαστών καθώς και αντικείμενα που υπήρχαν στον χώρο της αίθουσας, δηλαδή το μηχάνημα μαγνητοφώνησης των πρακτικών και ο ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Καταστράφηκε ολοσχερώς και ο πίνακας του Εσταυρωμένου.

Κατά την αυτοψία του χώρου από αστυνομικούς βρέθηκε και κατασχέθηκε πάνω σε έδρανο των δικηγόρων ένα κομμάτι χαρτί που είχε γραμμένο με κόκκινο μαρκαδόρο κείμενο με το σήμα της Αναρχίας.
Συγκεκριμένα: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ -ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΣΑΡΙΑ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Υ.Γ. Μ… ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ. ΑΙΜΑ. ΜΙΣΟΣ. ΕΚΔΙΚΗΣΗ.».
Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία καμένα κομμάτια πλαστικού το οποίο εντοπίστηκε στο ξύλινο δάπεδο στο βάθρο των θέσεων των δικαστών από την πλευρά της γραμματέως.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε υποβάλει αίτηση την 13 Μαρτίου 2014 για να του διορίσουν δικηγόρο.

Στην αίτησή του είχε επισυνάψει και ένα χειρόγραφο σημείωμα με κεφαλαία γράμματα γραμμένο με στυλό χρώματος μπλε, με το οποίο καταφερόταν σε βάρος του Κράτους και των Δικηγόρων.
Συγκεκριμένα έγραφε: «Γ… ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ – Γ… ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΑΣ – ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ».

Την ίδια ημέρα κάτω από την πόρτα του γραφείου του, όμοιο σημείωμα με το ίδιο περιεχόμενο και τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, βρήκε και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος.

Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον 26χρονο και τον βρήκαν στην οικία του. Παρουσία της Πταισματοδίκη Ρόδου πραγματοποίησαν έρευνα. Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο πλυντήριο του σπιτιού, που ήταν σε λειτουργία, ρούχα και παπούτσια.
Επιπλέον στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κομμάτια χαρτί όμοια με τα παραπάνω αναφερόμενα με χειρόγραφες σημειώσεις.

Εξεταζόμενος, ενώ αρχικά αρνήθηκε κάθε κατηγορία, στη συνέχεια ομολόγησε την πράξη του, περιγράφοντάς την με κάθε λεπτομέρεια και συνελήφθη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι την 06.30 ώρα περίπου 14ης Μαρτίου 2014, αφού πήρε ένα πλαστικό μπιτόνι από το σπίτι του, μετέβη πεζός στα δικαστήρια. Περί ώραν 07.00 εισήλθε στο κτήριο από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου, που ήταν ανοικτή, κινήθηκε στον διάδρομο αριστερά, άνοιξε την πρώτη πόρτα του ακροατηρίου και εισήλθε σ’ αυτήν.

Αφησε στο έδρανο των δικηγόρων το σημείωμα και ακολούθως ανέβηκε στην έδρα και αφού έριξε μικρή ποσότητα βενζίνης στο ξύλινο δάπεδο, έκλεισε το μπιτόνι και το άφησε. Με σπίρτα προκάλεσε την πυρκαγιά και έφυγε ανενόχλητος, ακολουθώντας την ίδια πορεία.
Μετέβη στη συνέχεια στην πιάτσα ταξί του “Θέρμαι”, μίσθωσε ένα ταξί και μετέβη στην οικία του.

Εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν στην ως άνω εγκληματική ενέργεια εξήγησε ότι ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από άρθρο στον ιστότοπο των “Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών” υπέρ του, για τις πλείστες όσες εμπρηστικές επιθέσεις στο νησί της Ρόδου, με τίτλο “Δόξα και τιμή στο Νέρωνα της Ρόδου”.

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους «Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές», ότι δεν έχει καμία σχέση με τη «Χρυσή Αυγή» και διαμαρτυρόμενος ζήτησε από το Πρωτοδικείο Ρόδου να του διορίσει δικηγόρο προκειμένου να ασκήσει μήνυση και αγωγή σε βάρος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και των διαχειριστών της.

Αρχικώς διορίστηκε ως νομικός του συμπαραστάτης ένας νεαρός δικηγόρος του νησιού. Ο 26χρονος τηλεφώνησε στο γραφείο του την 06.45 ώρα της 7ης Μαρτίου 2015 και ακολούθως την 09.00 ώρα της ίδιας ημέρας, αφήνοντας μήνυμα με εξυβριστικό περιεχόμενο για τη δικαιοσύνη και τους δικηγόρους στον τηλεφωνητή του διότι δεν τον βρήκε στο τηλέφωνο, ημέρα αργίας.

Ο δικηγόρος αυτός παραιτήθηκε της υπεράσπισής του και τότε αναγκάστηκε να υποβάλει νέα αίτηση για διορισμό άλλου.

Προκειμένου, όπως είπε, να πιέσει τους δικαστές έβαλε στην αίτησή του και το απειλητικό μήνυμα και όταν είδε ότι καθυστέρησε η διαδικασία, αποφάσισε να κάψει την αίθουσα του δικαστηρίου!

Θυμίζουμε ότι είναι και σε άλλες δύο δικογραφίες κατηγορούμενος για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση από τον οποίο προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για τον άνθρωπο, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς πράγματος, που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο και για παράνομη οπλοφορία. Είχε αφεθεί την 27η Μαρτίου 2012 ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου.

Σύμφωνα με τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του, ευθύνεται για εμπρησμό την 6η Απριλίου 2010 στη Ροδιακή Έπαυλη, την 6η Δεκεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΚΚΕ, την 24η Μαΐου 2011 στο κυλικείο του παλαιού συσσιτίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την 15η Ιουλίου 2011 σε κτήριο της οδού Δημοκρατίας 1, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την 17η Σεπτεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΣΧΟΠ Νοτίου Αιγαίου στην οδό Βορείου Ηπείρου.

Εχει ομολογήσει την πρόκληση πυρκαγιάς στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη», την 23η Δεκεμβρίου 2010, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 2α Μαρτίου 2011 και την 26η Σεπτεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΚΚΕ την 5η Οκτωβρίου 2011 και την 27η Οκτωβρίου 2011, στην εκκλησία της Ανάληψης, την 26η Δεκεμβρίου 2011 στο Φροντιστήριο Πυθαγόρας, την 29η Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΛΑΟΣ, την 20ή Ιανουαρίου 2012, στο Τουρκικό Προξενείο και φθορές στο συμμαχικό νεκροταφείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου