ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαλτάς: Τα εισιτήρια Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων δεν είναι καθόλου ακριβά

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Στις αντι­δρά­σεις και τη σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού για την αύξηση των εισι­τη­ρίων στους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους και τα Μουσεία από την 1η Απρι­λίου που ξεκινά και επίσημα η του­ρι­στική σαιζόν, ο υπουρ­γός Πολι­τι­σμού, Αρι­στεί­δης Μπαλτάς, απαντά υπο­στη­ρί­ζο­ντας: «΄Ηταν απα­ρά­δε­κτα χαμηλές σε σχέση με τις τιμές εισι­τη­ρίων σε άλλες χώρες».

Στη Βουλή ο υπουρ­γός Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού υπο­στή­ριξε μεταξύ άλλων: «Τα εισι­τή­ρια τώρα δεν είναι καθόλου ακριβά». Και συνέ­χισε: «Είναι εισι­τή­ρια που δεν βαρύ­νουν ιδιαί­τερα. Επίσης έχουμε πλατιές κατη­γο­ρίες πολιτών που μπορούν να επι­σκέ­πτο­νται τα μουσεία δωρεάν», απα­ντώ­ντας σε επί­καιρη ερώτηση του βου­λευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυ­χάκη.

«Οι παλιές τιμές δεν μπο­ρού­σαν να σταθούν με αυτούς τους όρους. Φτιά­ξαμε επι­τροπή τιμο­λο­για­κής πολι­τι­κής για να έχουμε εύλογες τιμές ώστε να μην βαρύ­νε­ται ο επι­σκέ­πτης και να μην επι­βα­ρύ­νε­ται ο φορο­λο­γού­με­νος», σημεί­ωσε στο τέλος ο υπουρ­γός Πολι­τι­σμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, τα «αγαθά πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς μαζεύ­ουν του­ρί­στες»

Αυξή­σεις: Πότε εγκρί­θη­καν

Να θυμί­σουμε ότι οι αυξή­σεις κυμαί­νο­νται από 100% έως 400% με μέσο όρο τον διπλα­σια­σμό της τιμής. Η Ακρό­πολη εκτο­ξεύ­ε­ται στα 20 ευρώ από τα 12. Η Κνωσσός στα 15 από τα 6.

Το Κεντρικό Αρχαιο­λο­γικό Συμ­βού­λιο ενέ­κρινε τον Οκτώ­βριο του 2015 τις αυξή­σεις στις τιμές των εισι­τη­ρίων αρχαιο­λο­γι­κών χώρων και μνη­μείων που έγιναν με βάση την προ­σέ­λευση των επι­σκε­πτών – εξ’ ου και η αναφορά στους παρα­πάνω αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους οι οποίοι ανήκουν σε «ακριβή» κατη­γο­ρία. Μετά την Ακρό­πολη και την Κνωσσό, ακο­λου­θούν  «εμβλη­μα­τικά μουσεία και προ­βε­βλη­μέ­νοι αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι» όπως η Επί­δαυ­ρος, οι Μυκήνες, η Λίνδος, η Αρχαία Ολυμπία, η Δήλος, το Ακρω­τήρι της Θήρας και ο Μυστράς με τις τιμές των εισι­τη­ρίων να δια­μορ­φώ­νο­νται στα 12 ευρώ (οι Μυκήνες «κόστι­ζαν» 8 ευρώ και το Μουσείο Ιερό Ασκλη­πιείο Επι­δαύ­ρου 6 ευρώ).

Οι αυξή­σεις δεν θα ισχύουν από τους μήνες Νοέμ­βριο έως Μάρτιο κάθε έτους. Τότε τα εισι­τή­ρια θα μειώ­νο­νται κατά 50% και μία Κυριακή κάθε μήνα θα υπάρχει ελεύ­θερη είσοδος. Προ­τά­θηκε και δεύτερη Κυριακή ελευ­θέ­ρας εισόδου, αλλά την τελευ­ταία στιγμή η πρόταση απο­σύρ­θηκε.

Ενδει­κτικά οι νέες τιμές

Ακρό­πολη 20 ευρώ (από 12 ευρώ)

Σπι­να­λό­γκα 8 ευρώ (από 2 ευρώ)

Κνωσός 15 ευρώ (από 6 ευρώ)

Δήλος 12 ευρώ (από 5 ευρώ)

Σούνιο 8 ευρώ (από 4 ευρώ)

Αρχαιο­λο­γι­κός χώρος και μουσείο Επι­δαύ­ρου 12 € (από 6 €)

Αρχαιο­λο­γι­κός χώρος και μουσείο Μυκηνών 12 € (από 8 €)

Αρχαιο­λο­γι­κός χώρος Ακρό­πο­λης Λίνδου 12 € (από 6 €)

Αρχαιο­λο­γι­κός χώρος και μουσείο Ολυ­μπίας 12 € (από 9 €)

Αρχαιο­λο­γι­κός χώρος και μουσείο Βασι­λι­κών Τάφων Αιγών 12 € (από 8 €)

Αρχαιο­λο­γι­κός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσ­σή­νης 12 € (από 6 €)

Αρχαιο­λο­γι­κός Χώρος Ακρω­τη­ρίου Θήρας 12 ευρώ (από 6 €)

Δεν είναι τυχαίο που ο Σύλ­λο­γος Εκτά­κτων Αρχαιο­λό­γων (ΣΕΚΑ)έχει ταχθεί κατά της αύξησης της τιμής των εισι­τη­ρίων σε Μουσεία και Αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά ότι: «Από την 1η Απρι­λίου 2016 το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού υλο­ποιεί σχέδιο έξωσης του ελλη­νι­κού λαού από τα Μουσεία και τους Αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους όλης της επι­κρά­τειας».

 

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.