Ρεπορτάζ

Σε εξέλιξη έρευνα για σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα επιτελών της ΔΟΥ Ρόδου και του ΕΦΚΑ Ρόδου για την πλήρη εξιχνίαση, μιας σοβαρής υπόθεσης φοροδιαφυγής και εικονικής ασφάλισης εργαζομένων μέσω ανύπαρκτης ΕΠΕ, που λειτουργούσε δήθεν στην πόλη της Ρόδου.
Η εταιρεία που είχε δηλώσει ως δραστηριότητά της την λειτουργία εστιατορίου από τον Μάρτιο του 2009, επέκτεινε τις δραστηριότητες της από τον Φεβρουάριο του 2010 σε κατασκευαστικές εργασίες.
Εχει υποβάλει 6 δηλώσεις ΦΠΑ το έτος 2016 και 4 συμπληρωματικές δηλώσεις το ίδιο έτος, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει υποβάλει ποτέ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Πριν την υποβολή των 10 συνολικά δηλώσεων ΦΠΑ το έτος 2016 είχε υποβάλει ξανά μόνο δύο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012.
Το ΦΠΑ που δήλωσε το έτος 2016 και μόνο για 6 μήνες αυτού αντιστοιχεί δε σε 662.000 ευρώ περίπου γεγονός που χτύπησε «καμπανάκι» στους επιθεωρητές της ΔΟΥ Ρόδου καθώς τα ποσά που δηλώθηκαν δεν δικαιολογούνται από τις δραστηριότητες της εταιρείες.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τα ποσά αυτά βεβαιώθηκαν ως χρέος της συγκεκριμένης ΕΠΕ χωρίς να έχει εισπραχθεί τίποτε από το Ελληνικό Δημόσιο. Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες που προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει ως εμφανή δραστηριότητα, τη λειτουργία συνοικιακού εστιατορίου έχει παύσει από τον Οκτώβριο του 2016 τη λειτουργία της.
Ως διαχειριστής της εταιρείας φέρεται ένας 72χρονος, με αγγλικό διαβατήριο, ο οποίος έχει καταγωγή από την Κύπρο και ο οποίος φέρεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Οι επιθεωρητές του ΕΦΚΑ από τον έλεγχο που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 50 υπαλλήλους, ως επί το πλείστον αλλοδαπούς. Μεταξύ των υπαλλήλων της συγκαταλέγεται μάλιστα ένας Ροδίτης εργολάβος που έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τοπικά την δικαιοσύνη και οφείλει περί τα 9,5 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο!!
Οι επιθεωρητές, που διενεργούν έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν βάσιμες υποψίες ότι ο 72χρονος χρησιμοποιήθηκε ως «αχυράνθρωπος», ως «μπροστάρης», για την εικονική ασφάλιση εργαζομένων τους οποίους στη συνέχεια «δάνειζε» σε άλλες επιχειρήσεις, αλλά και για την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Φέρεται μάλιστα να μην έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε προσωπικό ούτε στην εταιρεία της οποίας είναι διαχειριστής! Σχετικά μάλιστα έχει ενημερωθεί για τις δικές της ενέργειες η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Επιπλέον διενεργείται έλεγχος και στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών, στο Taxis, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος, πού και πότε είχε υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ της συγκεκριμένης εταιρείας.
Ήδη δε έχει υποβληθεί αρμοδίως από την ΔΟΥ Ρόδου μήνυση σε βάρος του 72χρονου για οφειλές ύψους 320.000 ευρώ περίπου προς το Ελληνικό Δημόσιο και μήνυση από τον ΕΦΚΑ Ρόδου για εικονικές ασφαλίσεις υπαλλήλων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου