Ρεπορτάζ

Γενναίο «κούρεμα» οφειλών μιας 49χρονης μητέρας

Σε γενναίο «κούρεμα» των οφειλών μιας μητέρας, που τελεί σε διάσταση με τον σύζυγό της και αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα προς το ζην, εργαζόμενη εποχιακά ως καμαριέρα, προχώρησε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, κάνοντας δεκτή την αίτησή της για την υπαγωγή της στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Η αιτούσα, ηλικίας σήμερα 49 ετών, είναι έγγαμη, μητέρα δύο τέκνων, το ένα ενήλικο, ηλικίας 27 ετών, το οποίο δεν εξαρτάται οικονομικά από αυτήν και το άλλο ανήλικο, ηλικίας 15 ετών.
Βρίσκεται σε διάσταση με το σύζυγό της, ενώ δεν έχει εκδοθεί διαζύγιο μέχρι σήμερα.
Ο εν διαστάσει σύζυγός της δεν συνεισφέρει οικονομικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ούτε στην διατροφή του ανήλικου τέκνου τους.
Κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης, η αιτούσα ήταν άνεργη παρά τις προσπάθειες της για ανεύρεση εργασίας και το μοναδικό της μηναίο εισόδημα αποτελούσε το ποσό των 170 ευρώ, που αποκόμιζε από τον καθαρισμό οικιών και από οικονομική ενίσχυση από τον πατέρα της. Από το 2014, σε χρόνο μεταγενέστερο της συζήτησης της αίτησης και εφεξής εργάζεται εποχιακά ως καμαριέρα για 6 μήνες το χρόνο λαμβάνοντας καθαρές μηνιαίες αποδοχές 480 ευρώ περίπου και επίδομα ανεργίας για ογδόντα ημέρες το χρόνο, το οποίο ανήλθε για το 2016 στο ποσό των 2.178 ευρώ. Περαιτέρω, λαμβάνει επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο, ανήλθε για το 2016 στο ποσό των 320,04 ευρώ.
Τα εισοδήματά της δε για το 2016 ανήλθαν σε 6.272,14 ευρώ, εκ των οποίων 3.774,10 ευρώ από την εργασία της.
Επομένως, το μηνιαίο εισόδημα της αιτούσας ανέρχεται περίπου στο ποσό των 520 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι ο πατέρας της δεν μπορεί να την ενισχύσει πλέον οικονομικά καθώς μειώθηκε η σύνταξή του και έχει αυξημένα ιατρικά έξοδα λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Επιπροσθέτως, δέον όπως αναφερθεί ότι η αιτούσα δεν έχει πλέον έσοδα από καθαρισμό οικιών καθώς απώλεσε αυτή τη δραστηριότητα από το 2014 που άρχισε να εργάζεται εποχιακά.
Στις συνήθεις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών της αιτούσας και του ανήλικου τέκνου της, με βάση τις συνθήκες της οικογενειακής τους ζωής και την ηλικία τους, περιλαμβάνονται αυτές για διατροφή, ένδυση, υπόδηση, καταναλωτικά αγαθά, μετακινήσεις, έξοδα εκπαίδευσης του τέκνου και έξοδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το ποσό των δαπανών αυτών εκτιμάται σε 500 ευρώ μηνιαίως.
Το σύνολο των οφειλών της σε τρείς τράπεζες ανέρχεται σε 133.654,46 ευρώ και δεν έχει περιουσία προς ρευστοποίηση.
Το δικαστήριο έτσι όρισε μηνιαίες καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της, με την καταβολή ποσού ίσου με το 80% της αντικειμενικής της αξίας, που ανέρχεται σύμφωνα με τη δήλωση ΕΝΦΙΑ 2016 σε 8.154,09 ευρώ. Η αντικειμενική αυτή αξία δεν υπερβαίνει το όριο του αφορολογήτου ποσού για έγγαμους φορολογούμενους με δύο τέκνα, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό. Αποφασίστηκε έτσι να καταβάλει 6.523,27 ευρώ.
Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης που πρέπει να καταβάλλει ανέρχεται σε 90,60 ευρώ, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζα της Ελλάδος αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα ξεκινήσει πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου.
Επιπλέον επαναπροσδιορίστηκαν οι καταβολές της σε καταναλωτικά δάνεια στο συνολικό ύψος των 20 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Ευαγγελία Στέλλα Μιχαήλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου