Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της Ειδικής Ανακρίτριας Διαφθοράς και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, πρώην τραπεζικός διευθυντής, που πρωταγωνίστησε σε υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας σε κεντρικό υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στο νησί της Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» απολογήθηκε για 14 συνολικά υποθέσεις και διώκεται:
-Για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.
-Για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.
-Για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εκ της οποίας η ζημία που προέκυψε και η αντίστοιχη ωφέλεια υπερβαίνει το ποσό των 120.00 ευρώ.
Από τις μέχρι τώρα καταγγελίες, φέρεται να προκύπτει ότι υπεξαίρεσε χρήματα πελατών με τρεις τρόπους:
-Έπειθε πελάτες της τράπεζας, που του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη, να ανανεώνουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στην τράπεζα, προσφέροντάς τους επιτόκια πέραν εκείνων που προέβλεπαν τα επενδυτικά της προγράμματα, τους εφοδίαζε με πλαστούς τίτλους προθεσμιακών καταθέσεων και πλαστά βιβλιάρια καταθέσεων, συνδεδεμένα με αυτούς και κάλυπτε τις υπεξαιρέσεις στους λογαριασμούς τους, με αναλήψεις ως και μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.
-Έπειθε άλλους, κυρίως άτομα, με τα οποία είχε αναπτύξει σχέσεις σε αθλητικό σύλλογο, στον οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος, να του εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους για να τις επενδύσει σε ομόλογα δήθεν του εξωτερικού με εξωπραγματικές αποδόσεις. Η δραστηριότητά του αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε έξω από την τράπεζα, παρότι συναντήσεις εγίνοντο και στο γραφείο του. Φέρεται να ιδιοποιείτο τα χρήματα, που του εμπιστεύοντο και προς εξασφάλισή τους να τους χορηγούσε μεταχρονολογημένες επιταγές, 6μηνης διάρκειας, λογαριασμού του σε άλλη τράπεζα στις οποίες ενσωμάτωνε τον τόκο. Οι επιταγές αυτές, σε τρεις περιπτώσεις, που έχουν γίνει γνωστές, είναι ακάλυπτες. Ο ίδιος δε, δικαιολόγησε το γεγονός, πριν αποκαλύψει το σκάνδαλο η «δημοκρατική» και ξετυλιχθεί το κουβάρι των καταγγελιών, σε σοβαρή ασθένεια που τους είπε ότι πάσχει.
-Η τρίτη μεθόδευση, που φέρεται να μετήλθε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, προέκυψε από την καταγγελία ξενοδόχου. Όταν ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις καταθέσεων υπό τον φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, περί τα τέλη του Ιουνίου, φέρεται να έπεισε τον ξενοδόχο, που επέμεινε στο «σπάσιμο» προθεσμιακής του κατάθεσης σε ευρώ, να επενδύσει τα χρήματά του σε επενδυτικό πρόγραμμα, με μεγάλες αποδόσεις στο εξωτερικό.
Η επιλογή των θυμάτων του, δεν ήταν τυχαία, πέραν εκείνων με τους οποίους είχε αναπτύξει στενές σχέσεις εκμεταλλευόμενος την θέση του στην τράπεζα, φέρεται αρχικά να «χτύπησε» υπερήλικες άκληρες γυναίκες.
Απολογούμενος χθες αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάθε μια από τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε 51σέλιδο κατηγορητήριο.
Αναφέρθηκε αρχικώς στην πορεία του ως υπάλληλος τραπεζών στο νησί της Ρόδου από το έτος 1984 και ισχυρίστηκε ότι κατά την εργασία του στην «Λαϊκή Τράπεζα» ήταν εκείνος που απεκάλυψε την μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης από στελέχη αυτής.
Όταν τοποθετήθηκε διευθυντής, όπως είπε, υπήρχε μεγάλη πίεση να αποδείξει την αξία του αλλά και την απαίτηση της Διεύθυνσης της Τραπέζης να κρατήσει όλους του πελάτες της αλλά και να τους αυξήσει. Υπήρχε, όπως ισχυρίστηκε, μεγάλος ανταγωνισμός επιτοκίων και προσφορών από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο το έργο του.
Τον «έπιασε», όπως είπε «επαγγελματική διαστροφή» και ήθελε να κρατήσει όλους τους πελάτες και να προσελκύσει άλλους υποσχόμενος σε πελάτες επιτόκια που ήταν κατά πολύ ανώτερα της αγοράς.
Για να καλύπτει αυτά έκανε χρήση λογαριασμών πελατών προς όφελος της τραπέζης, ενώ όπως τόνισε, η τράπεζα έχει μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
Αιτήθηκε να ανοιχθούν από την τράπεζα οι λογαριασμοί των πελατών ώστε να διαπιστωθούν τα κατατεθέντα από εκείνον ποσά σε αυτούς ως τόκοι και καταβολές έναντι καρτών. Ισχυρίζεται ότι δεν υπεξαίρεσε χρήματα αλλά ότι τα κατέθετε σε διάφορους λογαριασμούς πελατών με την μορφή παροχών – επιτοκίων προς αυτούς προκειμένου να παραμένουν στην τράπεζα.
Το ποσό που χρησιμοποίησε για τις σπουδές των παιδιών του και για την οικογένειά του ανέρχεται περίπου σε 270.000 ευρώ, όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι δεν χρησιμοποίησε χρήματα για την εξόφληση του στεγαστικού του δανείου, ούτε καν την εξόφληση των καρτών του με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλει και μην δύναται να εξοφλήσει ούτε την ΔΕΗ ούτε και την ΔΕΥΑΡ.
Ζήτησε εξάλλου συγγνώμη για τις πράξεις του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ