Ειδήσεις

Να πάψει να ισχύει το «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς»-Απάντηση στον Γιουνκέρ

Φανερά συγκινημένος και με την ευχή να υπάρξει ειρήνη να πάψει να ισχύει ο στίχος του Αισχύλου από τον «Αγαμέμνονα» που έλεγε «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς» (βλέπουμε νεκρούς ν’ ανθίζει το Αιγαίο) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέλαβε σήμερα το μεσημέρι από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, το μετάλλιο του Ιδρύματος και σηματοδότησε τη μέχρι τώρα παρουσία του στην πόλη της Μυτιλήνης με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

Ταυτόχρονα σηματοδότησε τη γεμάτη συμβολισμούς μέρα τονίζοντας στην ίδια τελετή πως «οι Έλληνες είμαστε περήφανοι γιατί για μια ακόμα φορά διδάσκουμε αυτό που μάθαμε. Η πράξη μας να έχει σαν επίκεντρό της τον άνθρωπο. Προστατεύουμε κυριάρχως τα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αλλά την ίδια ώρα προστατεύουμε και τον Άνθρωπο. Αυτό διδάσκουμε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «και αυτό θα διδάσκουμε πάντα» σημείωσε, καλώντας «κάποιους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εκτίθενται με δηλώσεις τους σε θέματα Διεθνούς Δικαίου». Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο απαντώντας στην πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στα όσα είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος που «από το 1984 εκπληρώνει, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες ιδίως στη δίνη της τρέχουσας επώδυνης κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας, την αποστολή του κατά τρόπον υποδειγματικό».

Ο πρύτανης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των Τμημάτων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, το ότι εξελίσσεται μέσα σε νέα γνωστικά αντικείμενα, συνήθως διεπιστημονικά, και το ότι το Ίδρυμα συγκροτεί, κατ’ ουσίαν, ένα Πανεπιστήμιο- Δίκτυο, καλύπτοντας το σύνολο του Αιγαίου.

Ο κ. Γκρίτζαλης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «τους τελευταίους μήνες, το νησί της Λέσβου έχει υποδεχθεί χιλιάδες ανθρώπους που ακολουθούν τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αναζητώντας σωτηρία από τη βία, αναζητώντας μέλλον σ’ έναν κόσμο καλύτερο, στον κόσμο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φτάνουν εδώ, στη Λέσβο, είπε ο πρύτανης, όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του νησιού θυμούνται περιγραφές περήφανων προσφύγων του πρώτου και δεύτερου διωγμού και ύστερα της Καταστροφής και οι νεότεροι διαβάζουν την προσφυγιά μέσα από μαρτυρίες».

Όπως είπε ο κ. Γκρίτζαλης «το Αιγαίο γίνεται καθημερινά τόπος που χάνονται ανθρώπινες ζωές. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν πλέον να μην καταγράφουν επιφανειακά το τραγικό αυτό πρόβλημα ως απλώς θέμα ασφάλειας, αλλά να εστιάσουν σ’ αυτό ως θέμα ανθρωπισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νέες πολιτικές της Ευρώπης, πρέπει να την οδηγήσουν ξανά στις ρίζες της, αφού αποστολή της Ευρώπης δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Βασική της αρχή πρέπει να παραμένει ο άνθρωπος, όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας τόνιζαν» κατέληξε.

Στην ιστορία του Πανεπιστημίου, ως συνέχεια του Πανεπιστημίου της Ανατολής στη Σμύρνη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος. Σημειώνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμβολίζει, εμβληματικώς, τη διαχρονική μεταλαμπάδευση του πνεύματος της Ιωνίας, ήτοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στις πιο γόνιμες στιγμές του. Και, συγκεκριμένα, στις στιγμές εκείνες που, θεωρητικοποιώντας μεθοδικά τη διάσπαρτη γνώση και την εμπειρία, έθεσε τις βάσεις της Επιστήμης, ως ενιαίου όλου, το οποίο περικλείει τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές της διαστάσεις».

Μετά την τελετή στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε σε ένα συνεχιζόμενο έργο οδοποιίας κατά τη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. «Ας έχουν υπόψιν οι εταίροι μας όταν διαπιστώνουν ότι έργα καθυστερούν ότι στην Ελλάδα μερικές φορές η υλοποίηση τους σκοντάφτει σε σημαντικά ευρήματα που αφορούν την ίδια την ιστορία της Ευρώπης» είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου