Συνεντεύξεις

Ν. Βενετοκλή : «Θέλω να πιστεύω ότι οι πιέσεις της τρόικας δεν θα περάσουν»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και διαπραγματεύεται σκληρά απέναντι στην τρόικα. Ο Πρωθυπουργός είναι άνθρωπος που δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους και είναι γνωστή η αγάπη και η ευαισθησία του για τα νησιά μας. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά οι πιέσεις της τρόικας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ δεν θα περάσουν».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ κ. Νατάσα Βενετοκλή με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ή μη της πρότασης για τη δημιουργία Δωδεκανησιακού λόμπυ, η κ. Βενετοκλή δηλώνει:
«Η κοινωνία περιμένει από εμάς να χτίσουμε την πολιτική μας παρουσία με πράξεις και όχι με λόγια. Η δικιά μας γενιά είναι εκείνη που έχει υποχρέωση να κάνει τη διαφορά. Και δεν αναφέρομαι απλώς σε μια αλλαγή πολιτικών ή πρακτικών αλλά πάνω από όλα σε αλλαγή νοοτροπιών. Θα συνεχίσω να μιλάω για Δωδεκανησιακό λόμπυ διότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε».
Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ αναφέρεται και στον αγώνα που γίνεται απο την κυβέρνηση για να βγει η οικονομία της χώρας από την επιτήρηση.
«Σίγουρα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Όμως η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά. Θεωρώ λοιπόν ότι και τώρα θα καταφέρει να περάσει και αυτό τον σκόπελο και η χώρα μας θα περάσει στην μεταμνημονιακή εποχή», δηλώνει η κ. Βενετοκλή.
Η συνέντευξη της κ. Νατάσας Βενετοκλή, αναλυτικά:
• Δεν έχει κλείσει το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Ποια είναι η θέση σας;
Η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου έχει εκφραστεί για αυτό το θέμα. Ως Δωδεκανήσιοι πάνω από όλα τασσόμαστε υπέρ όλων των φορέων που ζητάνε το αυτονόητο. Την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών. Διότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν ζητάμε χάρη ή κάποια ειδική μεταχείριση, αλλά ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών είναι το ελάχιστο ανταποδοτικό μέτρο απέναντι σε μία νησιωτική ακριτική περιοχή, όπως τα Δωδεκάνησα. Εμείς δεν ζητάμε κάτι το παραπάνω ή κάτι το περισσότερο. Δεν ζητάμε χαριστικές ρυθμίσεις. Πολύ απλά απαιτούμε το κοινωνικό και αναπτυξιακό μέρισμα που μας αναλογεί ως νησιωτική περιοχή.
• Τι θα πράξει η ΝΟΔΕ στην περίπτωση που τελικά πάψει να υφίσταται το ειδικό καθεστώς;
Είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε το τι θα πράξει η ΝΟΔΕ και το πώς θα κινηθούν οι φορείς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και διαπραγματεύεται σκληρά απέναντι στην τρόικα. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά. Ο πρωθυπουργός είναι άνθρωπος που δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους και είναι γνωστή η αγάπη και η ευαισθησία του για τα νησιά μας.
­Θέλω να πιστεύω ότι τελικά οι πιέσεις της τρόικας δεν θα περάσουν.
• Έχει βρει υποστηρικτές η πρότασή σας για τη δημιουργία Δωδεκανησιακού λόμπυ και γιατί το θέμα είναι πιο πολύ παρά ποτέ επίκαιρο;
Τι νομίζετε ότι περιμένει η κοινωνία από την δικιά μας γενιά σήμερα; Πάντως σίγουρα όχι να επιμένουμε σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Η κοινωνία περιμένει από εμάς να χτίσουμε την πολιτική μας παρουσία με πράξεις και όχι με λόγια. Η δικιά μας γενιά είναι εκείνη που έχει υποχρέωση να κάνει τη διαφορά. Και δεν αναφέρομαι απλώς σε μια αλλαγή πολιτικών ή πρακτικών αλλά πάνω από όλα σε αλλαγή νοοτροπιών. Πρέπει να ξεπερνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές που μας χωρίζουν και να καταλήγουμε -έστω και με μεγάλη προσπάθεια- σε κοινούς τόπους όταν το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου. Είναι νομίζω δείγμα πολιτικής ωριμότητας αλλά και αναγκαιότητας στην κρισιμότητα των στιγμών. Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν έχω μιλήσει και θα συνεχίσω να μιλάω για Δωδεκανησιακό λόμπυ διότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε.
• Αισιοδοξείτε για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα παρά τις αφόρητες πιέσεις;
Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση της τελικής διαπραγμάτευσης, η οποία και θα απαγκιστρώσει την χώρα από το μνημόνιο.
Η Ελλάδα η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της κρίσης του δημόσιου χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, σημείωσε σημαντική πρόοδο στο μακρύ δρόμο της προς την ανάκαμψη, κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί πριν από δύο χρόνια.
Σίγουρα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Όμως η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά.
Θεωρώ λοιπόν ότι και τώρα θα καταφέρει να περάσει και αυτό τον σκόπελο και η χώρα μας θα περάσει στην μεταμνημονιακή εποχή.
• Θα υπάρξει η πολυπόθητη συναίνεση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα ακολουθήσουν εκλογές;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν θα υπάρξει συναίνεση ή όχι.
Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι η χώρα χρειάζεται συναίνεση και κοινή προσπάθεια.
Σε μία χρονική στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, γίνονται μεταρρυθμίσεις, αναθεώρηση του Συντάγματος, νομίζω θα πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες! Δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να γίνεται πεδίο εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση για να προκηρύξει εκλογές!
Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όλα μπορούν να επιλυθούν με πολιτική βούληση.
• Πώς βλέπετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι λογικό όταν βρισκόμαστε σε 6η χρονιά κρίσης, οι πολίτες να είναι πιεσμένοι, απογοητευμένοι, και απαισιόδοξοι.
Δημοσκοπήσεις έχουν γίνει πολλές και στο παρελθόν οι οποίες διαψεύσθηκαν. Όχι γιατί δεν είναι αξιόπιστες αλλά γιατί αντανακλούν την αντίδραση του κόσμου την δεδομένη στιγμή.
Ωστόσο, θεωρώ ότι η ψήφος είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ο κάθε πολίτης. Είναι η στιγμή που μας δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Θεωρώ λοιπόν ότι όταν θα έρθει η στιγμή της κάλπης οι Έλληνες θα ψηφίσουμε σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα και όχι παρασυρμένοι από φιλολαϊκές κραυγές, και από υποσχέσεις που ξέρουμε που μας οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια.
• Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ΝΟΔΕ για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ και ποια είναι τα ζητούμενα για την πορεία του κόμματος;
Η εκδήλωση για την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 20.30 στο ξενοδοχείο MEDITERRANEAN με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.
Είναι μία εκδήλωση επετειακή όπου θα γίνει μία ιστορική αναδρομή της πορείας του κόμματος από την ίδρυσή του από τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974 μέχρι σήμερα. Το μήνυμα της εκδήλωσης συμπυκνώνεται στη φράση «40 χρόνια για την Ελλάδα».

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα μέσα από την εφημερίδα σας να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα στελέχη παλιά και νεότερα για να παραβρεθούν.
Τώρα ως προς την πορεία του κόμματος που με ρωτάτε, θα σας πω μόνο ένα πράγμα. Η ζωή εξελίσσεται και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να εξελίσσονται τα κόμματα διότι είναι και αυτά μέρος μίας κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν είναι από τα κόμματα που αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις των καιρών και εξελίσσεται συνεχώς και γι’ αυτό έχει φτάσει σήμερα να γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου