Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου, δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2019 και όχι νωρίτερα. Αναφέρει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να μην κατάφερε να πραγματοποιήσει το στόχο της ανατροπής των μνημονίων, έχει κάνει όμως σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του παλιού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία.
Εμφανίζεται δε αισιόδοξος για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αν βελτιώσει και τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, μπορεί να επαναπατρίσει τους δικούς του, αναποφάσιστους σήμερα, ψηφοφόρους. Παράλληλα, η διαφορά με την ΝΔ μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται όσο η οικονομία αναθερμαίνεται.
Ο κ. Κούλογλου βρέθηκε στη Ρόδο με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7» για τα τρία χρόνια λειτουργίας του.
• Δηλώσατε πρόσφατα ότι συμφωνία με τον κ. Καμμένο τελειώνει με το τέλος των μνημονίων και ο καθένας θα πάρει το δρόμο του. Επισημάνατε ότι θα αναδιαταχθεί αναγκαστικά το πολιτικό σκηνικό. Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε εξελίξεις μετά τον Αύγουστο…;
Με τις εκλογές, που θα γίνουν το 2019. Μίλησα για την ιστορική περίοδο που ξεκίνησε με την χρεοκοπία όχι μόνο της χώρας αλλά και του παλιού πολιτικού συστήματος. Μέσα από αυτήν την διπλή κρίση ξεπήδησαν ριζοσπαστικά κόμματα, όπως οι ΑΝΕΛ στο συντηρητικό χώρο ή γιγαντώθηκαν υπάρχοντα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της αριστεράς.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να συμμαχήσει με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, η κυβέρνηση θα είχε καταρρεύσει από τους πρώτους μήνες. Η κυβέρνηση που προέκυψε από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να ανατρέψει τα μνημόνια, αλλά αυτός ήταν ο ένας στόχος. Ο άλλος ήταν και παραμένει η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς του παλιού συστήματος-εξαίτιας των οποίων χρεοκοπήσαμε- και εδώ έχουν γίνει πολλά βήματα. Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι καμία σύμβαση, είτε επρόκειτο για συμφωνία για το δημόσιο ή για ιδιωτική επένδυση, δεν γινόταν χωρίς λάδωμα στον αρμόδιο υπουργό ή κρατικό παράγοντα ή στο κυβερνών κόμμα. Στις άλλες χώρες οι μηχανές δουλεύουν με πετρέλαιο στην Ελλάδα δούλευαν με λάδι.
Με το τέλος των μνημονίων και μπροστά στις εκλογές, μπαίνουμε σε μια νέα ιστορική περίοδο και αυτό θα διαμορφώσει νέο πολιτικό σκηνικό.
• Προφανώς όμως όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές διαπραγματεύσεις που αφορούν την δ΄ αξιολόγηση. Υπάρχουν τελικά σημεία-αγκάθια που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή και να μπλοκάρουν τις διαδικασίες;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρωθεί η δ’ αξιολόγηση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες θέλουν να την κλείσουν, ιδιαίτερα οι Βρυξέλλες που εκτιμούν το δύσκολο έργο της κυβέρνησης, το δηλώνουν άλλωστε σε όλους τους τόνους.
• Έχει πέσει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα της πασοκοποίησης; Έχει φθαρεί από εφαρμοζόμενες πολιτικές που δεν του ταιριάζουν;
Σίγουρα η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας φθείρει την όποια κυβέρνηση, δεξιά ή αριστερή. Αλλά οι πολίτες και ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού ακροατήριου του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει λόγω της χρεοκοπίας και η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει. Βλέπουν επίσης ότι όταν δίνεται στη κυβέρνηση η παραμικρή ευκαιρία, όπως με τα κοινωνικά επιδόματα, στο τέλος του 2016 και 17, προσπαθεί να περιορίσει τις κοινωνικές αδικίες.
Δεν υπάρχει λοιπόν κίνδυνος πασοκοποίησης. Το φαινόμενο έχει παρουσιαστεί στα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, που ενώ είχαν διαφορετικές προοδευτικές επιλογές, συμμάχησαν συνειδητά με τη δεξιά. Και στην Ελλάδα επειδή επί ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε η χώρα.
• Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ενδεχομένως μία κάποια φθορά του ΣΥΡΙΖΑ;
Η διαφορά με την ΝΔ μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται όσο η οικονομία αναθερμαίνεται ενώ συγχρόνως αναδεικνύεται ο καιροσκοπισμός και η πλήρης ανικανότητα της ΝΔ και της ηγεσίας της. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διατυπώσει τις πιο αλλοπρόσαλλες θέσεις, από το Μακεδονικό μέχρι τη Συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης, η στροφή προς την ακροδεξιά απομακρύνει τους κεντρώους ψηφοφόρους από την ΝΔ, που έχει εξαντλήσει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, αν παράλληλα βελτιώσει και τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, μπορεί να επαναπατρίσει τους δικούς του, αναποφάσιστους σήμερα, ψηφοφόρους.
• Δηλώσατε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει όλες τις προσπάθειες που θα μπορούσε να κάνει μια προοδευτική κυβέρνηση στις σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πόσο προοδευτική είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ακόμη και σε μικρά, ακριτικά νησιά όπως το Αγαθονήσι;
Γι αυτό καλύτερα να ρωτάγατε αυτούς που έριξαν την χώρα στα χέρια των δανειστών, οι οποίοι επέβαλαν αυτά τα –πράγματι καθόλου προοδευτικά- μέτρα. Δυστυχώς στο επίπεδο της οικονομίας τα περιθώρια επιλογής των χωρών που ελέγχονται από τρόικες και ΔΝΤ είναι πολύ περιορισμένα. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν στη καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς ή στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Εδώ γίνονται βήματα, αλλά σίγουρα χρειάζονται πιο θαρραλέες και αποφασιστικές, καλά σχεδιασμένες κινήσεις.
• Είπατε πρόσφατα ότι απαιτείται σοβαρότητα και ομοψυχία στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων, καθώς μάλιστα οι προκλήσεις της Τουρκίας μεγαλώνουν. Λείπει η ομοψυχία σήμερα;
Δυστυχώς λείπει. Ακόμα και στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση επειδή τάχα δεν έχτισε διεθνείς συμμαχίες και άλλα παρόμοια. Τη στιγμή που η καταδίκη της Τουρκίας στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ δεν είχε προηγούμενο.

• Τέλος, είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών στα νησιά; Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος κατά την άποψή σας;
Ήδη παρατηρείται άνοδος των ροών και ορισμένα ακριτικά μας νησιά υποφέρουν ακόμη περισσότερο. Με δεδομένη την απαράδεκτη άρνηση ορισμένων κρατών της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες αλλά και την τουρκική επιθετικότητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη καλύτερα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ