Ρεπορτάζ

Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΠΥΡ για τον καταυλισμό των Ρομά

Αποκαλυπτικό της δράσεως των Ρομά στον καταυλισμό του Κορακόνερου είναι το έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδ/σου Μιχάλης Κρασσάς στην Εισαγγελία, την Αστυνομία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου ζητώντας την λήψη μέτρων.
Στο έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα αυτούσιο η «δημοκρατική» (χθες δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ) αναφέρονται τα εξής:
ΘΕΜΑ: «Λήψη μέτρων σε συμβάντα καταυλισμών»
ΣΧΕΤ.: α. 1563 Φ.702.21.1/8-7-2022 Διαταγή ΠΕΠΥΔ Ν, Αιγαίου (μη ττρος εσάς) β. 5020 Φ.702.21.1/20-7-2022 αναφορά Π.Υ. Ρόδου (μη προς εσάς)
1. Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών, καθώς και διαταγής διενέργειας ΕΔΕ για τραυματισμό πυροσβεστικών υπαλλήλων και φθορά πυροσβεστικού εξοπλισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας κοι ένεκα ταύτης, κατόπιν επεξεργασίας των διαθέσιμων στοιχείων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
α. Σε συμβάντα που έχει επιληφθεί η Υπηρεσία μσς για κατάσβεση φωτιάς εντός του καταυλισμού Ρομά στην περιοχή Καρακόνερο Ρόδου κατά την τελευταία τριετία, έχουν προκληθεί τρεις {3} επιθέσεις κατά πυροσβεστικών υπαλλήλων με πετροβαλισμό (απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης) ως ακολούθως (Πίν. 1);
Πιν.1 Στοιχεία επιθέσεων σε πυροσβεστικούς υπαλλήλους

β. Κατά τα έτη 2019 και 2021 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των συμβάντων και του συνολικού χρόνου απασχόλησης σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές (56 και 82 συμβάντα αντίστοιχα- Πίν. 2).
Πιν. 2 Αριθμός συμβάντων και συνολικός χρόνος απασχόληση

 

γ. Οι μέσοι όροι διάρκειας απασχόλησης προσωπικού και εξοπλισμού ανά συμβάν παρατίθενται στον Πίν. 3.
Πιν. 3 Μέσοι όροι διάρκειας απασχόλησης


δ. Αναφορικά με την εποχικότητα, τα περισσότερα συμβάντα εκδηλώνονται εν γένει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου.
Ειδικά για το έτος 2021, παρατηρείται σοβαρή αύξηση κατά το 3” τρίμηνο μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου) οπότε και εκδηλώθηκε το 55% των ετήσιων συμβάντων {45 επί συνόλου 82- Πίν. 4).
ΣΕπίσης, το 68% (=177/361) του συνόλου των συμβάντων εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Πίν. 4 Αριθμός συμβάντων ανά τρίμηνο


ε. Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα ειδοποίησης κατά την αντιπυρική περίοδο (Μάιος έως και Οκτώβριος), παρατηρείται ότι το 26% (=(22+24)/177) ταιν συμβάντων εκδηλώθηκε μεταξύ Ω/12:00 και Ω/17:59 που είναι οι πλέον κρίσιμες ώρες από άποψη εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς (Πίν. 5).
Πίν. 5 Αριθμός συμβάντων ανά χρονικό διάστημα ειδοποίησης εντός αντιπυρικής περιόδου


στ. Οι ανωτέρω φωτιές οφείλονται στην πρακτική εξαγωγής εμπορεύσιμων μετάλλων από συνθετικά υλικά (πλαστικών σωλήνων, ελαστικών οχημάτων, μονωτικών καλωδίων, στρωμάτων κ.α.), καθώς και στην ανάγκη διαχείρισης απορριμμάτων-αποβλήτων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών λόγω απουσίας συστήματος αποκομιδής και υποδομών υγειονομικού ενδιαφέροντος.
ζ. Τέλος, παρόλο που τα ανωτέρω στοιχεία πραγματεύονται συμβάντα από την 1/1/2018 μέχρι σήμερα, πρέπει να αναφερθεί ότι στις 15-6-2014, η φωτιά που εκδηλώθηκε έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα νο προκληθεί πυρκαγιά που κατέκαψε το εμπορικό κέντρο «COSMOS CENTER», εμβαδού 1.800 τ,μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετές εγκαταστάσεις όπως αποθήκευσης πετρελαιοειδών και εμφιάλωσης υγραερίου (SEVEZO).
2. Συμπερασματικά, λόγω της κατ’ εξακολούθηση καύσης απορριμμάτων στην ιτεριοχη του Καρακόνερου προκαλούνται:
α. Συνεχής απασχόληση της Π.Υ. Ρόδου, με συνεπακόλουθη απομείωση προγραμματισμένης επιχειρησιακής άμεσης ανταπόκρισης σε άλλα συμβάντα, εγκατάλειψη τομέα ευθύνης δασικών περιπολικών, εκδήλωσης βλαβών στον εξοπλισμό, συντομότερης συντήρησης οχημάτων κλπ.
β. Απόπειρες επικίνδυνης σωματικής βλάβης και φθορές πυροσβεστικού εξοπλισμού.
γ. Κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος σε πολυσύχναστο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, λόγω μειωμένης ορατότητας, από την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων καπνού.
δ. Επιβάρυνση της υγείας πυροσβεστικών υπαλλήλων και πολιτών.
ε. Περιβαλλοντική υποβάθμιση και απειλή για την δημόσιο υγεία από τη μεταξύ άλλων εκπομπή διοξινών, αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 και ΡΜ2.5 και άλλων τοξικών και δηλητηριωδών αερίων προϊόντων.
3. Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε για την άμεση δρομολόγηση των προβλεπόμενων διαδικασιών (περιλαμβανομένης της ενεργοποίησης του προγράμματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» της ΕΛ.ΑΣ.) λόγω επιτακτικής ανάγκης οριστικής επίλυσης των προαναφερθέντων ζητημάτων,
Ο διοικητής
Μιχαήλ Γ. Κρασσάς
Πύραρχος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    05.08.2022 08:41

    Την τουριστική περίοδο κύριε Διοικητά, δεν θα πρέπει να υπάρχει (μόνο ένα) πυροσβεστικό στο Διοικητήριο της πυροσβεστικής. όλα θα πρέπει να είναι στο Τσαϊρι (ώστε να επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειαστεί) και στα δάση (όσα έχουν απομείνει)
    Πρέπει επιτέλους η πυροσβεστική να φύγει απο το κέντρο της πόλης

Σχολιασμός άρθρου