Η χθεσινή πρώτη μέρα επαφών στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici ανέδειξε 3 – 4 ανοικτά μέτωπα για τον πρώτο μεγάλο στόχο: Τη σύνταξη θετικής αποτίμησης από τους θεσμούς και την έγκριση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων των 2 δισ. ευρώ πριν από το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Έγινε επίσης σαφές ότι από την Τρίτη – με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα – ξεκινά ο νέος μαραθώνιος για τα άλλα μέτρα που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες με στόχο το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ, την πρώτη αξιολόγηση και μετά την πρόθεση “πολιτικά αποδεκτών” αποφάσεων για το χρέος, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης από τη διαδικασία.

Τα 3 μέτωπα και ο ΦΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα 3 εκ των 4 μετώπων του πρώτου πακέτου τέθηκαν χθες επί τάπητος στις συναντήσεις κορυφής με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο (100 δόσεις, γενόσημα και πλειστηριασμοί) υπήρξε μία κυβερνητική “σιωπή” για το 4ο μέτωπο τον ΦΠΑ εκπαίδευσης, ο οποίος δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά στις χθεσινές επαφές με τον κ. Moscovici…
Σήμερα ολοκληρώνεται η παρουσία του Επιτρόπου στην Αθήνα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με στόχο θετική εισήγηση των θεσμών που πρώτα θα πρέπει να οδεύσει σε EWG και ακολούθως στο Eurogroup.
Όσο για τη μεγάλη εικόνα, ο Επίτροπος εκφράστηκε με σιγουριά ότι η συμφωνία για τα πρώτα προαπαιτούμενα θα επιτευχθεί, έχοντας όμως προηγουμένως επισημάνει ότι η μη εύρεση λύσης έως την Δευτέρα “θα καταστήσει τη συμφωνία πιο δύσκολη” και σκιαγράφησε το μεγάλο και δύσβατο δρόμο που ακολουθεί.
Την Τρίτη στην Αθήνα οι τεχνικοί
Με την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, και ακολούθως των επικεφαλής (σ.σ. στην Αθήνα συνοδεύει τον Επίτροπο ο επικεφαλής των θεσμών από πλευράς Κομισιόν Declan Costello, ο οποίος είχε προσυνάντηση στο ΥΠΟΙΚ χθες το απόγευμα) ξεκινά ένας μαραθώνιος από πολλά μέτρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να κλείσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ, ένα πακέτο που περιλαμβάνει πολύ πιο δύσκολα μέτωπα, όπως είναι το ασφαλιστικό.
Ο κος Moscovici έκανε σαφές ότι “είναι μια σειρά από μέτρα τα οποία θα πρέπει να παρθούν εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων, έτσι ώστε να ανοίξουμε το δρόμο και για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων”…
Ο Επίτροπος, ως επόμενο στόχο προσδιόρισε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το Δεκέμβριο. Απέφυγε παράλληλα να τοποθετηθεί σε ερώτημα για τη σύνδεση της πρώτης αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης.
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε σαφές ότι τα προαπαιτούμενα των 2 δισ. ευρώ πρέπει να ολοκληρωθούν και γιατί τα χρήματα είναι αναγκαία για να καλυφθούν τα ληξιπρόθεσμα. Ανέφερε ότι θα “εξαντλήσουμε τη συζήτηση για να βρεθούν λύσεις που μπορούν να καλύψουν και τις δύο πλευρές”.

“Καρότο” το χρέος”
Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τον οδικό χάρτη με βήματα την ανακεφαλαιοποίηση, την πρώτη αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος. “Αυτός ο οδικός χάρτης σημαίνει ότι κάθε εμπόδιο πρέπει να ξεπεραστεί. Κάθε φορά που υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να εξαντλούμε τη συζήτηση, να ακούσει ο ένας τον άλλον” επισήμανε. Ο Επίτροπος, αφού επαίνεσε τον ΥΠΟΙΚ ως διαπραγματευτή, ανέφερε ότι “δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας. Κοιτάζουμε μόνο την επιτυχία της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή”.
Ο ΥΠΟΙΚ για το χρέος ανέφερε πως είναι αισιόδοξος ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά “δεν μπορώ βεβαίως να εγγυηθώ ότι θα τελειώσει και πριν από τα Χριστούγεννα, γιατί είναι ένα πολύπλοκο θέμα” ανέφερε.
“Αν υπάρχει καλή βούληση, καλή πίστη και από τις δυο μεριές, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά του χρέους, ενώ αν δεν υπάρχει καλή πίστη μπορώ να σκεφτώ επιχειρήματα ενάντια σε οποιαδήποτε λύση”. Ο Επίτροπος ανέφερε ότι “αυτό που έχει σημασία για μας είναι να οικοδομήσουμε μία θετική ιστορία, ένα success story. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι θετικό και για την Ελλάδα αυτό το success story, αλλά και για την Ευρωζώνη. Και δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του καλού για την Ελλάδα και του καλού για την Ευρωζώνη”.
“Οταν έρθει λοιπόν η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους, όπως είπε ο Ευκλείδης πολύ σωστά υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, η προσπάθεια αυτή πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία αλλά και από πραγματισμό και βεβαίως πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο να μπορεί να είναι πολιτικά αποδεκτό από τα άλλα κράτη-μέλη”, επισήμανε.
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει μια ομάδα, μια επιτροπή, η οποία θα διαμορφώσει μια άποψη την οποία και θα παρουσιάσει στο ΚΥΣΟΙΠ. “Θα ακουστούν οι γνώμες και πανεπιστημιακών και άλλων ομάδων, αλλά θα τελικώς αυτό θα διαμορφώσει και τη στρατηγική και το timing που ζητήσατε για να ανοίξει αυτό το θέμα”, σημείωσε. Εξήγησε ότι “θα πάρουμε και συμβουλές και από ειδικές τράπεζες, θα πάρουμε συμβουλές από άλλους, και νομίζω ότι θα έχουμε διαμορφώσει -όταν θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση- μια θέση που θα απαντά στα τεχνικά ζητήματα”.

Capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ