Συνεντεύξεις

Π. Μπακίρης: «Η κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς αφήγημα γιατί δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Η Κυβέρνηση, συνεχώς, αλλάζει ‘αφήγημα’ γιατί δυστυχώς, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα». Αυτό επισημαίνει στην σημερινή συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως οι πολίτες θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Επιπροσθέως, εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανανέωση προσώπων στη Ν.Δ. ενώ σχετικά με τη συγκρότηση των βουλευτικών ψηφοδελτίων, ο κ. Μπακίρης δηλώνει πως οι παράπετροι που θα παίξουν ρόλο θα είναι η Εμπειρία, η Ανανέωση και η Αξιοσύνη. Ειδικά όμως για τα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζει πως έχοντας σαν παράδειγμα το επιτυχημένο παράδειγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις εν καιρώ, με στόχο να προκριθούν οι καλύτερες λύσεις.
Η συνένευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μπακίρη, πώς σχολιάζετε το νέο ‘αφήγημα’ της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ σχετικά με 3η αξιολόγηση και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018;
Η Κυβέρνηση, συνεχώς, αλλάζει ‘αφήγημα’ γιατί δυστυχώς, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Είναι καλή στην εκφορά παραμυθιών, αλλά κακή στη διακυβέρνηση γιατί τη μετατρέπει σε εφιάλτη για τους Έλληνες πολίτες.
Πριν από το νέο αφήγημα, πρέπει να εξηγήσει γιατί με τη στάση της ακύρωσε την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους από τον Μάρτιο του 2015. Να εξηγήσει γιατί μας φόρτωσε ένα επιπλέον μνημόνιο, με δισεκατομμύρια μέτρα, με δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια, με δύο χρόνια ύφεσης και με αναιμική ανάπτυξη την επόμενο περίοδο. Να εξηγήσει γιατί επιμένει στη φοροεξόντωση των πολιτών και στην απέχθειά της προς τον ιδιωτικό τομέα και την διευκόλυνση των επενδύσεων.
Το αφήγημά της δυστυχώς για την πατρίδα μας, για όλους μας, είναι ψευδές και επικίνδυνο. Ψευδές γιατί δεσμεύει τη χώρα μας για πολλά χρόνια ακόμη και μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης και επικίνδυνο γιατί με την άρνησή της να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές, που θα ευνοήσουν την πραγματική οικονομική ανάπτυξη με μείωση των φόρων και με προσέλκυση επενδύσεων, επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και μετακυλίει κόστος και χαμένες ευκαιρίες στους Έλληνες.
Αντί για νέο αφήγημα, αυτό που πρέπει να ετοιμάσει είναι μια νέα απολογία για την αποτυχία της. Η ώρα αυτή είναι ζήτημα λίγων μηνών. Όπως και η απάντηση των πολιτών.
• Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. με αρκετή διαφορά από τον Σύριζα. Εκτιμάτε ότι μέχρι την ώρα της κάλπης, θα ανέβει η διαφορά και θα καταφέρει να αγγίξει την αυτοδυναμία;
Για κάθε έγκλημα υπάρχει πάντοτε και η τιμωρία. Η Κυβέρνηση νόμιζε ότι μπορεί να ξεγελά πολλούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ιστορία διδάσκει ότι ποτέ και πουθενά, κανείς δεν το πέτυχε.
Η Κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα όχι μόνο της εξαπάτησης, αλλά και της ανικανότητάς της να αναστρέψει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της.
Θύμα, από τις αυταπάτες που η ίδια ομολόγησε, ήταν μόνο ο Ελληνικός λαός. Κι αυτό δεν θα της το συγχωρήσει κανείς. Ιδιαίτερα, οι πιο ευάλωτοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, που βιώνουν την απόλυτη απόγνωση. Όσο πλησιάζουμε πιο πολύ στο χρόνο της εκλογικής αποτίμησης και κυβερνητικής επιλογής ολοένα και περισσότεροι πολίτες θα στηρίζουν τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Γιατί η ΝΔ με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των ευθυνών της, απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία με ειλικρίνεια και σχέδιο για να ξαναμπεί η πατρίδα μας σε πραγματική πορεία προόδου. Να σταθούμε ξανά στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις, με ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας. Σε μια κοινωνία που θα παράγει εθνικό πλούτο και που θα είναι τόσο υγιής και δυνατή που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω χωρίς ουσιαστική στήριξη. Αυτό το σχέδιο υπηρετούμε και σε αυτή την εθνική ανάγκη συναντιόμαστε με την πλειοψηφία των πολιτών, για να την υλοποιήσουμε. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης δεν υπάρχει άλλος χρόνος για οτιδήποτε άλλο.
• Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά; Η Ν.Δ. θα μπορούσε να συγκυβερνήσει ξανά με τον χώρο αυτόν;
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η απουσία ικανής κομματικής εκπροσώπησης στο χώρο της κεντροαριστεράς συνιστά μια σημαντική αδυναμία του πολιτικού συστήματος, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος είτε υποεκπροσωπείται, είτε κανιβαλίζεται.
Η αλήθεια βεβαίως, είναι ότι πέρα από την κρίση στη χώρα μας, που εξηγεί την πορεία του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που γεννά η πολιτική του αμηχανία.
Συνεπώς, κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησής του τόσο σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας και εκπροσώπησης, όσο και υποστήριξης της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, θα είναι μια θετική εξέλιξη.
Οι πολιτικές μας διαφορές είναι και διακριτές και σημαντικές, έχουμε αποδείξει όμως, ότι για το εθνικό συμφέρον μπορούμε να προχωρήσουμε, όποτε χρειάζεται, σε προγραμματικές συμφωνίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα μείζονα συμφέροντα της πατρίδας μας. Ο πρόεδρός μας έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμη και με αυτοδυναμία, θα επιδιώξει τις ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό είναι το χρήσιμο κι αυτό θα κάνουμε.
• Πώς βλέπετε την προσπάθεια για ανανέωση προσώπων μέσα από το μητρώο στελεχών της Ν.Δ.; Έχει αποδώσει μέχρι τώρα καρπούς;
Η ανανέωση προσώπων και η συνεχής προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις απαιτεί μια διαρκή δέσμευση και προσπάθεια.
Το μητρώο στελεχών αποτελεί μια επιπλέον έμπρακτη απόδειξη να προσελκύσουμε στο στελεχιακό μας δυναμικό ακόμη περισσότερους νέους και ικανούς ανθρώπους, που ενώ μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια, αντιμετωπίζουν με αμφιβολία τη δυνατότητα να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής ή την αξιολογική αντιμετώπιση από έναν πολιτικό σχηματισμό.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι απολύτως θετικά και το να προσελκύουμε στα κοινά αξιόλογους ανθρώπους, είναι σημαντικό όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά για το σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας μας.
Το να γινόμαστε καλύτεροι σε ατομικό, επαγγελματικό, συλλογικό και πολιτικό επίπεδο, είναι προϋπόθεση για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση.
• Όσον αφορά την ανανέωση των ψηφοδελτίων εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα;
Εμπειρία, Ανανέωση, Αξιοσύνη είναι το τρίπτυχο που η Νέα Δημοκρατία θα φροντίσει να υπηρετείται στη συγκρότηση των βουλευτικών ψηφοδελτίων. Ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι απαιτήσεις των πολιτών είναι δικαιολογημένες πολύ υψηλές και αυστηρές, είναι μονόδρομος για εμάς. Διαπιστώνοντας καθημερινά το αυξημένο ενδιαφέρον, είμαι βέβαιος ότι η τελική επιλογή των υποψηφίων θα είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για την ηγεσία του κόμματος που θα έχει και τον τελευταίο λόγο. Ο ρόλος των βουλευτών στην Κυβέρνηση της ΝΔ άλλωστε, θα είναι ουσιαστικός για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Και όχι του χειροκροτητή κάθε κωλοτούμπας, όπως συμβαίνει σήμερα με την Κυβερνητική πλειοψηφία.
• Τι θα κάνετε με τα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει με τους υποψήφιους σε Δήμο Ρόδου, νησιά και Περιφέρεια.
Το απολύτως επιτυχημένο παράδειγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ανταποκρίνεται παρά τις μεγάλες δυσκολίες με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των νησιών μας, είναι ο τρόπος που κανείς πρέπει να βλέπει το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ως ο χώρος δηλαδή, που για να ικανοποιηθεί το κοινό καλό, προσελκύονται άξιοι άνθρωποι, χωρίς κομματικές παρωπίδες, που αθροίζουν δυνάμεις και που μπορούν να υπερασπίζονται στην πράξη το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Με αυτό το πολιτικό πλαίσιο ως οδηγό, στον κατάλληλο χρόνο, θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις με τα στελέχη μας, τους φορείς και την ίδια την κοινωνία για τις πολύ σημαντικές για τη ζωή μας εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Έχουμε και την εμπειρία και τους ανθρώπους για να προκριθούν οι καλύτερες λύσεις με σεβασμό στα ζητούμενα του θεσμού και των τοπικών κοινωνιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου