Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1.5.2018 – 31.10.2018) και της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Δωδεκανήσου στη Ρόδο στις 7.5.2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος είχε συνάντηση εργασίας με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) κ. Γιάννη Καπάκη στην Αθήνα το πρωί στις 27.5.2018.

Ο κ. Χ. Κόκκινος ενημέρωσε το Γ.Γ. Π.Π. για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και ζήτησε την ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό των πυροσβεστικών δυνάμεων, την επίσπευση και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων για ενημερωτικές δράσεις που αφορούν την αντιπυρική περίοδο και την άμεση αποστολή των εναερίων μέσων (ελικοπτέρων και Canadair) στη Ρόδο. Επίσης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και στην ανάγκη οργάνωσης των εθελοντικών ομάδων. Ενημέρωσε για την εμπρόθεσμη λειτουργία της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. και επανέλαβε το αίτημα για διάθεση παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου που δε διαθέτουν Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τέλος, ο κ. Χ. Κόκκινος επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης πόρων από το Ε.Σ.Π.Α. με περαιτέρω προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων και drones’ τα οποία θα ενημερώνουν έγκαιρα και συγκεκριμένα για τους χώρους όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές και άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Ο κ. Καπάκης συμφώνησε για τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα έλθουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στα νησιά μας, ότι προχωρούν οι δράσεις ενημέρωσης πολιτών για θέματα Πολιτικής Προστασίας, και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην οργάνωση των δομών που αφορούν την παρατήρηση, την εκτίμηση και την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας, όταν εμφανίζονται πυρκαγιές στις νησιωτικές μας περιοχές.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, επιβεβαιώθηκε η διαρκής συνεργασία και η ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης των φορέων του Κεντρικού Κράτους και της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών φαινομένων (σεισμών κ.τ.λ.) και πυρκαγιών.

 

 

 

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου:

 

Χαράλαμπος Κόκκινος

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ