Ειδήσεις

Πρόταση του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου να ενταχθεί το Ολυμπίτικο γλέντι στον κατάλογο της UNESCO

 

 

Να ενταχθεί στον παγκόσμιο κατάλογο της άϋλης πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO  το «παραδοσιακό κοινοτικό γλέντι» ζήτησε με γραπτή πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής. Ο Έπαρχος με την ευκαιρία του Αναπτυξιακού-Παραγωγικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, είχε την ευκαιρία να παραδώσει το γραπτό αίτημα στην κ. Κονιόρδου προκειμένου εκείνη να το προωθήσει και στον Πρωθυπουργό και παράλληλα της έθεσε και θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό των δύο νησιών μας, όπως την ανάδειξη των μνημείων της Καρπάθου και της Κάσου, την στελέχωση έστω τους καλοκαιρινούς μήνες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρπάθου με προσωπικό και την ευχαρίστησε για την προκήρυξη μιάς θέσης αρχαιοφύλακα για το Μουσείο της Κάσου. Ο Έπαρχος τέλος κάλεσε την κυρία υπουργό να επισκεφθεί το καλοκαίρι και τα δύο νησιά προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού και αφορούν την Κάρπαθο και την Κάσο. Η κυρία Κονιόρδου διαβεβαίωσε τον Έπαρχο ότι θα προωθήσει το συγκεκριμένο αίτημα και στον Πρωθυπουργό, το οποίο βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αναφέρθηκε με τα καλλίτερα λόγια για την Όλυμπο και υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόταση του για να επισκεφθεί μέσα στο καλοκαίρι τα δύο νησιά της Περιφερειακής μας Ενότητας.

TΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ

 

«Προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης

κ. Αλέξη Τσίπρα

 

                  Θέμα: «Αίτημα έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την συγκρότηση του φακέλου της υποψηφιότητας του «παραδοσιακού κοινοτικού γλεντιού» του χωριού ΄Ολυμπος της Καρπάθου στην προοπτική της ένταξής του στον παγκόσμιο κατάλογο άϋλης πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO»

 

Κοινοποίηση: Εξοχότατη Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία

                       Κονιόρδου

 

                                Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

 

Όπως ίσως γνωρίζετε βασικό χαρακτηριστικό των νησιών που συναπαρτίζουν την Περιφερειακή Ενότητα που έχω την τιμή  να διευθύνω, των νησιών δηλαδή της Καρπάθου και της Κάσου, είναι ο μοναδικός σε πλούτο και ποιότητα λαϊκός τους πολιτισμός. Κρίνουμε λοιπόν σκόπιμη, ως αποτέλεσμα αδέκαστης αξιολόγησης και ως ένδειξη σεβασμού, την ένταξη του χαρακτηριστικότερου κομματιού αυτής της αρχαιότατης κληρονομιάς, του «παραδοσιακού κοινοτικού γλεντιού» του χωριού Όλυμπος της Καρπάθου στον Εθνικό κατάλογο των Μνημείων Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO σε πρώτη φάση με την προοπτική της εν συνεχεία ένταξής του στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO! Άλλωστε υπάρχουν όλα τα εχέγγυα γι’ αυτό, με βασικότερο χαρακτηριστικό την ύπαρξη της ζωντανής παράδοσης του τόπου και της συμμετοχής σε αυτήν όλης της κοινότητας των Ολυμπιτών, είτε βρίσκονται στην Κάρπαθο είτε στη διασπορά.

Για το συγκεκριμένο θέμα αξίζει να ληφθούν υπ’ όψιν οι ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου υπ’ αριθμόν 88/2007 & 87/2008 με τις οποίες ανακηρύχθηκε η Όλυμπος της Καρπάθου «Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου» καθώς και η ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμόν 14/15-05-2009 του Επαρχιακού Συμβουλίου Καρπάθου-Κάσου με την οποία ζητείτο η εγγραφή της Ολύμπου Καρπάθου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτισμικής διευθύνω, των νησιών δηλαδή της Καρπάθου και της Κάσου, είναι ο μοναδικός σε πλούτο και ποιότητα λαϊκός τους πολιτισμός. Κρίνουμε λοιπόν σκόπιμη, ως αποτέλεσμα αδέκαστης αξιολόγησης και ως ένδειξη σεβασμού, την ένταξη του χαρακτηριστικότερου κομματιού αυτής της αρχαιότατης κληρονομιάς, του «παραδοσιακού κοινοτικού γλεντιού» του χωριού Όλυμπος της Καρπάθου στον Εθνικό κατάλογο των Μνημείων Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO σε πρώτη φάση με την προοπτική της εν συνεχεία ένταξής του στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO! Άλλωστε υπάρχουν όλα τα εχέγγυα γι’ αυτό, με βασικότερο χαρακτηριστικό την ύπαρξη της ζωντανής παράδοσης του τόπου και της συμμετοχής σε αυτήν κληρονομιάς της UNESCO.

Για το σκοπό που ήδη αναφέραμε ζητάμε, κ. Πρόεδρε, από το σεβαστό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έκτακτη επιχορήγηση ύψους 10.000€ ώστε να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και με τη συμβολή δόκιμων κινηματογραφιστών της λαϊκής μας παράδοσης, τον απαραίτητο τεκμηριωμένο φάκελο της σχετικής εισήγησής μας που θα μας επιτρέψει την περαιτέρω προώθηση, όπου δει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, του πολύ σοβαρού αυτού πολιτισμικού ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Με ιδιαίτερη τιμή,

 

Ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου

 

 

 

Γιάννης Γεωρ. Μηνατσής»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου