ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φροντιστήριο live στο τάμπλετ σε νησιά και δυσπρόσιτα χωριά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μαθημα ταμπλετ εξ αποστάσεως

Μπορεί να υπάρ­χουν εξαι­ρε­τι­κοί εκπαι­δευ­τι­κοί για τη διδα­σκα­λία των μαθη­μά­των του σχο­λείου, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που είναι «εξπέρ» στο­χευ­μένα στην προ­ε­τοι­μα­σία των μαθητών για τις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις. Αυτούς θα ψάξει το υπουρ­γείο Παι­δείας για να διδά­ξουν στα ψηφιακά φρο­ντι­στή­ρια, τα οποία θα προ­σφέ­ρο­νται σε όλα τα μαθή­ματα στους υπο­ψη­φί­ους των Πανελ­λα­δι­κών από τον προσεχή Σεπτέμ­βριο. Η πρό­σκληση για τους ενδια­φε­ρό­με­νους καθη­γη­τές θα βγει εντός των ημερών ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι απα­ραί­τη­τες συνε­ντεύ­ξεις από τα αρμόδια στελέχη του υπουρ­γείου. Την ίδια στιγμή, η ψηφιο­ποί­ηση διά χειρός Κυριά­κου Πιερ­ρα­κάκη και του επι­τε­λείου του αρχίζει να περνάει και στον βασικό κορμό της εκπαί­δευ­σης, καθώς από τον προσεχή Σεπτέμ­βριο θα λει­τουρ­γή­σουν τα πρώτα υβρι­δικά Γυμνά­σια, ως παραρ­τή­ματα συμ­βα­τι­κών Γυμνα­σίων.

Ειδι­κό­τερα, από το σχολικό 2024-2025 στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου θα παρέ­χε­ται σύγ­χρονη και ασύγ­χρονη εξ απο­στά­σεως φρο­ντι­στη­ριακή εκπαί­δευση σε όλα τα πανελ­λα­δι­κώς εξε­τα­ζό­μενα μαθή­ματα, δηλαδή και τα υπο­χρε­ω­τικά κάθε ομάδας προ­σα­να­το­λι­σμού και τα μαθή­ματα επι­λο­γής (ξένες γλώσσες και σχέδιο). Τα μαθή­ματα θα πραγ­μα­το­ποιού­νται σε απευ­θείας μετά­δοση από καθη­γη­τές τρεις ώρες την εβδο­μάδα, κατά τα πρότυπα ενός καλού φρο­ντι­στη­ρίου. Δηλαδή θα περι­λαμ­βά­νουν όχι τόσο τη διδα­σκα­λία της εξε­τα­στέας ύλης αλλά την επίλυση ασκή­σεων, ενώ θα υπάρχει και η δυνα­τό­τητα υπο­βο­λής ερω­τή­σεων από τους μαθητές, οι οποίες θα συγκε­ντρώ­νο­νται και θα απα­ντώ­νται μετά το μάθημα από τον διδά­σκο­ντα. Τα μαθή­ματα θα προ­σφέ­ρο­νται από οποια­δή­ποτε συσκευή και λει­τουρ­γικό (υπο­λο­γι­στή, κινητό τηλέ­φωνο, τάμπλετ) και, προ­φα­νώς, θα είναι ελεύ­θερα και δωρεάν προς όλους τους μαθητές. Παράλ­ληλα, θα βιντε­ο­σκο­πού­νται και κάθε μαθητής θα μπορεί να τα παρα­κο­λου­θεί on demand.

Ερώτημα είναι εάν τα ψηφιακά φρο­ντι­στή­ρια μπορούν να «αντα­γω­νι­στούν» τα συμ­βα­τικά, ιδίως στην κουλ­τούρα των γονιών, που έχουν πετύχει στις Πανελ­λα­δι­κές κάνο­ντας έναν διετή φρο­ντι­στη­ριακό μαρα­θώ­νιο σε συμ­βα­τικά φρο­ντι­στή­ρια ή σε ιδιαί­τερα μαθή­ματα. «Καλό είναι να μη δώσουμε μία γρήγορη – αρνη­τική – απά­ντηση. Προ­φα­νώς τα ψηφιακά, φρο­ντι­στη­ριακά μαθή­ματα μπορούν να λει­τουρ­γή­σουν και συμπλη­ρω­μα­τικά στα συμ­βα­τικά που επι­λέ­γει να κάνει ένας υπο­ψή­φιος. Ομως, απευ­θυ­νό­μα­στε και σε παιδιά που μπορεί να μην έχουν την οικο­νο­μική δυνα­τό­τητα να κάνουν φρο­ντι­στή­ριο, ενώ ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εξοι­κεί­ωση των 18χρονων με την τεχνο­λο­γία. Πολλοί 18χρονοι θα προ­τι­μή­σουν δια­δι­κτυακό μάθημα. Αλλωστε, η αγορά των ψηφια­κών φρο­ντι­στη­ρια­κών μαθη­μά­των ανα­πτύσ­σε­ται ραγδαία», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμ­μα­τέας του υπουρ­γείου Παι­δείας, Ιωάννης Κατσα­ρός.

Ηδη, πολλά ιδιαί­τερα φρο­ντι­στη­ριακά μαθή­ματα γίνο­νται εξ απο­στά­σεως από καθη­γη­τές της ιδιω­τι­κής αλλά και της δημό­σιας εκπαί­δευ­σης, ενώ και τα ψηφιακά φρο­ντι­στή­ρια έχουν έλθει και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας λει­τουρ­γούν δύο ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες, η μία ελλη­νική και η δεύτερη αυστριακή. Οι μαθητές εγγρά­φο­νται και ανα­ζη­τούν μαθή­ματα με βάση τη δια­θε­σι­μό­τητά τους. Τα μαθή­ματα είναι ομαδικά και ιδιαί­τερα. Οι πλη­ρω­μές γίνο­νται συνήθως δια­δι­κτυακά. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μαντου­λίδη, υπεύ­θυνο Πλη­ρο­φο­ρι­κής σε ιδιω­τικό εκπαι­δευ­τή­ριο στη Θεσ­σα­λο­νίκη, η παγκό­σμια αγορά για ιδιαί­τερα μαθή­ματα ήταν 92 δισ. δολάρια το 2021, και ανα­πτύσ­σε­ται κατά 8,6% κάθε χρόνο έως το 2030. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι οι εκπαι­δευ­τι­κοί που εργά­ζο­νται δια­δι­κτυακά είναι περίπου 28 εκατ. σήμερα και θα ανέλ­θουν σε σχεδόν 45 εκατ. το 2030.

Πλατ­φόρμα με βίντεο

Παράλ­ληλα, από τον Σεπτέμ­βριο επε­κτεί­νο­νται τα ψηφιακά φρο­ντι­στή­ρια σε όλα τα σχολεία και των δύο βαθ­μί­δων. Συγκε­κρι­μένα, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023-2024, καθη­γη­τές βιντε­ο­σκο­πούν μαθή­ματα ενι­σχυ­τι­κής διδα­σκα­λίας στη Νεο­ελ­λη­νική Γλώσσα και στα Μαθη­μα­τικά για τους μαθητές Γυμνα­σίου. Οι μαθητές μπορούν να τα ανα­ζη­τή­σουν στον ιστό­τοπο του υπουρ­γείου Παι­δείας. Από το σχολικό έτος 2024-25 θα παρέ­χε­ται στους μαθητές όλων των τάξεων Δημο­τι­κού, Γυμνα­σίου και Λυκείου πρό­σβαση σε ασύγ­χρονα ψηφιακά μαθή­ματα τύπου βίντεο, που είναι συμβατά με το ισχύον πρό­γραμμα σπουδών.

Η πρό­σκληση για τους ενδια­φε­ρό­με­νους καθη­γη­τές θα βγει εντός των ημερών και θα ακο­λου­θή­σουν προ­σω­πι­κές συνε­ντεύ­ξεις.

Το άλλο μεγάλο βήμα που κάνει το επι­τε­λείο του υπουρ­γείου Παι­δείας είναι να οργα­νώ­σει τα πρώτα υβρι­δικά Γυμνά­σια. Ειδι­κό­τερα, σε δυσπρό­σι­τες νησιω­τι­κές περιο­χές που δεν πλη­ρού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις ίδρυσης Γυμνα­σίου, θα μπορεί με απόφαση του υπουρ­γού Παι­δείας, κατόπιν εισή­γη­σης του οικείου περι­φε­ρεια­κού διευ­θυ­ντή Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης να λει­τουρ­γή­σει παράρ­τημα του πλη­σιέ­στε­ρου Γυμνα­σίου.

Στα παραρ­τή­ματα θα τοπο­θε­τού­νται με από­σπαση του­λά­χι­στον δύο εκπαι­δευ­τι­κοί που διδά­σκουν τα μαθή­ματα του ωρο­λο­γίου προ­γράμ­μα­τος, ενώ, συμπλη­ρω­μα­τικά και μόνο, θα υπάρχει η δυνα­τό­τητα τα υπό­λοιπα μαθή­ματα (όπως οι ξένες γλώσσες) να διδά­σκο­νται με σύγ­χρονη εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση από εκπαι­δευ­τι­κούς του «μητρι­κού» Γυμνα­σίου.

Παρά­δειγμα, η Γαύδος. Στο νησί θα είναι εγκα­τε­στη­μέ­νοι ένας φιλό­λο­γος και ένας φυσικός, για να διδά­σκουν διά ζώσης τα μαθή­ματά τους. Οι καθη­γη­τές των ξένων γλωσσών, που δεν μπορούν να συμπλη­ρώ­σουν το υπο­χρε­ω­τικό τους ωράριο την εβδο­μάδα (διότι το μάθημα διδά­σκε­ται λίγες ώρες) και έχουν θέση στο Γυμνά­σιο της Παλαιο­χώ­ρας, θα διδά­σκουν δια­δι­κτυακά και τους μαθητές της Γαύδου.

Ολα αυτά θα προ­σφέ­ρο­νται μέσα από έναν κρατικό, δια­δι­κτυακό κόμβο, που θα δημιουρ­γη­θεί κατά τα πρότυπα του www.gov.gr, ειδικά για την εκπαί­δευση. Στον κόμβο αυτό θα αναρ­τη­θεί όλο το υπάρχον ψηφιακό υλικό – «πολλές φορές “κρυμ­μένο” σε διάφορα πόρταλ», όπως ανέφερε στην «Κ» υψη­λό­βαθμο στέ­λε­χος του υπουρ­γείου Παι­δείας. Επίσης, θα αναρ­τώ­νται τα ψηφιακά φρο­ντι­στη­ριακά μαθή­ματα αλλά και βίντεο επαγ­γελ­μα­τι­κών φορέων, στα οποία επαγ­γελ­μα­τίες θα εξηγούν τα μυστικά του επαγ­γέλ­μα­τός τους.

Πηγή kathimerini.gr

Από­στο­λος Λακασάς

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.