ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Π. Mπακίρης- O σχεδιασμός για το Kοινωνικό Kέντρο Πρόνοιας, εξωστρέφεια και σημαντικές τομές και παρεμβάσεις

Μαίρη Φώτη 8 λεπτά ανάγνωση
Παυλος Mπακιρης

Τον φιλό­δοξο -αλλά ρεα­λι­στικό όπως ο ίδιος τον χαρα­κτη­ρί­ζει – σχε­δια­σμό του για το Κοι­νω­νικό Κέντρο Πρό­νοιας Ν. Αιγαίου, παρου­σιά­ζει σήμερα στη συνέ­ντευξή του στη «δ», ο νέος πρό­ε­δρος κ. Παύλος Μπα­κί­ρης.

Με βασι­κούς άξονες την εξω­στρέ­φεια και την απο­δο­τική λει­τουρ­γία τους οι δομές του Κέντρου Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας Ν. Αιγαίου, θα ανα­δια­μορ­φω­θούν προ­κει­μέ­νου να υπη­ρε­τή­σουν τις ανάγκες συμπο­λι­τών μας που ανήκουν σε μια ευαί­σθητη ομάδα του πλη­θυ­σμού, με μια σειρά από δράσεις και παρεμ­βά­σεις που ήδη έχουν αρχίσει να υλο­ποιού­νται.

Επι­πλέον, ο κ. Μπα­κί­ρης ανα­φέ­ρε­ται στην θητεία του ως προ­έ­δρου της ΝΟΔΕ σε μια δύσκολη περίοδο για τα Δωδε­κά­νησα και την χώρα και θέτει ψηλά τον πήχη για τον διάδοχό του, αν και όπως ανα­φέ­ρει στη συνέ­ντευξη, η ονο­μα­το­λο­γία άνοιξε πρόωρα σε τοπικό επίπεδο.

Κύριε Μπακίρη, να ξεκι­νή­σουμε την συνέ­ντευξή μας από την κινη­τι­κό­τητα που κατα­γρά­φε­ται ενόψει των εσω­κομ­μα­τι­κών δια­δι­κα­σιών και με αφορμή την απόφασή σας να κλεί­σετε τον κύκλο στην προ­ε­δρία της ΝΟΔΕ. Επι­δει­κνύ­ε­ται έντονο ενδια­φέ­ρον και η συζή­τηση έχει ανοίξει για τα καλά.

Η συζή­τηση έχει ανοίξει για τα καλά, αλλά μάλλον πρόωρα θα μου επι­τρέ­ψετε να συμπλη­ρώσω. Είναι ενθαρ­ρυ­ντικό το γεγονός ότι επι­δει­κνύ­ε­ται ζωηρό ενδια­φέ­ρον για την επόμενη ημέρα στη ΝΟ.Δ.Ε Δωδε­κα­νή­σου του­λά­χι­στον τοπικά, όχι όμως και κεντρικά όπου ο αγώνας του προ­έ­δρου μας και πρω­θυ­πουρ­γού είναι συνεχής και καθη­με­ρι­νός με έμφαση στην επίλυση των προ­βλη­μά­των της κοι­νω­νίας. Θεωρώ λοιπόν, ότι προέχει αυτή την περίοδο να συστρα­τευ­θούμε για την αντι­με­τώ­πιση των προ­βλη­μά­των της καθη­με­ρι­νό­τη­τας. Η συζή­τηση θα πρέπει να ανοίξει, όταν κινήσει ο πρό­ε­δρός μας τις εσω­κομ­μα­τι­κές δια­δι­κα­σίες. Προ­σω­πικά δεν θα είναι υπο­ψή­φιος καθώς έχω συμπλη­ρώ­σει δύο συνε­χείς θητείες στο αξίωμα και σύμφωνα με το κατα­στα­τικό του κόμ­μα­τος και σχετική εγκύ­κλιο δεν δύναμαι να επα­νυ­πο­βάλω υπο­ψη­φιό­τητα. Επι­πλέον, μου έχουν ανα­τε­θεί καθή­κο­ντα προ­έ­δρου του Κέντρου Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας Νοτίου Αιγαίου, όπου πιστέψτε με, με μεγάλη χαρά και τιμή απο­δέ­χθηκα και ήδη δρο­μο­λο­γούμε μια σειρά από σημα­ντι­κές παρεμ­βά­σεις για τις οποίες πολύ σύντομα θα ενη­με­ρω­θεί η τοπική κοι­νω­νία.

Πριν ανα­φερ­θούμε στα νέα σας καθή­κο­ντα, θα ήθελα να στα­θούμε στην θητεία σας ως προ­έ­δρου της ΝΟ.Δ.Ε Δωδε­κα­νή­σου της ΝΔ την οποία ολο­κλη­ρώ­νετε έχοντας θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για τον διάδοχό σας, μετά τις εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις του 2019.

Κυρία Φώτη, η εκλογή τεσ­σά­ρων βου­λευ­τών, δημάρ­χου και περι­φε­ρειάρχη θεωρώ ότι ήταν το επι­στέ­γα­σμα της δου­λειάς που έγινε στα χρόνια της δυσκο­λό­τε­ρης περιό­δου της μετα­πο­λί­τευ­σης που πέρασε η χώρα μας. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, η ΝΔ ήταν δίπλα στους πολίτες, κοντά στην κοι­νω­νία.

Η παρου­σία των στε­λε­χών ήταν έντονη στα νησιά μας όλο αυτό το διά­στημα. Ο σημε­ρι­νός πρω­θυ­πουρ­γός, ως πρό­ε­δρος της ΝΔ επι­σκέ­φθηκε τέσ­σε­ρις φορές τα Δωδε­κά­νησα για να ακούσει ο ίδιος τους νησιώ­τες και απέ­δειξε με τις παρεμ­βά­σεις του ως πρω­θυ­πουρ­γός ότι το ενδια­φέ­ρον του δεν ήταν προ­σχη­μα­τικό. Στη διάρ­κεια της θητείας μου η ΝΟ.Δ.Ε επι­χεί­ρησε ένα -επιτυχημένο θεωρώ- άνοιγμα στην κοι­νω­νία, κάναμε πράξη την ανα­νέ­ωση σε όλα τα επίπεδα, την διεύ­ρυνση, την συνερ­γα­σία. Η παρου­σία μας στα νησιά ήταν συνεχής και γι αυτό ο κόσμος ήρθε κοντά μας, ανα­γνώ­ρισε την ειλι­κρινή προ­σπά­θειά μας και εμπι­στεύ­θηκε τους εκπρο­σώ­πους μας τόσο στην Τοπική Αυτο­διοί­κηση όσο και στην Βουλή, με την ψήφο του. Ο επό­με­νος πρό­ε­δρος, θα έχει δύσκολο έργο μπροστά του γιατί θα πρέπει να κατα­φέ­ρει να δια­τη­ρή­σει τον πήχη του­λά­χι­στον στο ίδιο υψηλό επίπεδο, γιατί παρα­πάνω δεν πάει, αγγί­ξαμε την κορυφή, επι­τυγ­χά­νο­ντας όλους τους στόχους μας. Μέχρι τότε όμως, η δουλειά δεν σταματά για εμάς, έχουμε κι άλλα πράγ­ματα ως ΝΟ.Δ.Ε να φέρουμε εις πέρας γιατί τα προ­βλή­ματα της καθη­με­ρι­νό­τη­τας απαι­τούν ενεργά κομ­μα­τικά όργανα και κυρίως ανοιχτά αυτιά.

Κύριε Μπακίρη, θέτετε το ίδιο ψηλά τον πήχη και ως πρό­ε­δρος των Κέντρων Πρό­νοιας;

Όταν μιλάμε για την κοι­νω­νία και τις ανάγκες της, και ιδίως για αυτόν τον ευαί­σθητο τομέα, τον τομέα της Πρό­νοιας, δεν θα μπο­ρούσε να γίνει δια­φο­ρε­τικά. Προ­σω­πικά δεν πρό­κει­ται να λει­τουρ­γήσω ως δια­χει­ρι­στής μιας προ­βλη­μα­τι­κής μπορώ να πω κατά­στα­σης που συνα­ντή­σαμε, όταν με τα υπό­λοιπα αξιό­λογα μέλη του Δ.Σ. κλη­θή­καμε να ανα­λά­βουμε καθή­κο­ντα.

Αυτό που αντι­λη­φθή­καμε ότι είναι ότι μας περι­μέ­νει πολλή δουλειά και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέ­να­ντι στους συμπο­λί­τες μας, και κυρίως εκείνων που χρήζουν της στή­ρι­ξής μας μέσω του Κέντρου Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας Ιδρυ­μά­των, ήδη έχουμε θέσει τους βασι­κούς άξονες με βάση τους οποίους θα δρο­μο­λο­γή­σουμε τις παρεμ­βά­σεις μας. Τα Κέντρα Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας απο­τε­λούν τους απο­κε­ντρω­μέ­νους πυρήνες κρα­τι­κής κοι­νω­νι­κής φρο­ντί­δας για τις πιο ευαί­σθη­τες ομάδες του πλη­θυ­σμού μας και, ως εκ τούτου, εντάσ­σο­νται συνε­κτικά στο πρό­γραμμα της κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης.

Γι’ αυτό το λόγο, και παρά τον απο­κε­ντρω­μένο χαρα­κτήρα τους η συνερ­γα­σία και ο συντο­νι­σμός των δράσεών τους τόσο με την κεντρική διοί­κηση – το Υπουρ­γείο – όσο και μεταξύ τους καθί­στα­ται επι­βε­βλη­μένη.• Σε ποιους άξονες θα κινη­θείτε προ­κει­μέ­νου να αντα­πο­κρι­θείτε στις αυξη­μέ­νες απαι­τή­σεις των δομών κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας;

Οι κατευ­θύν­σεις δια­μορ­φώ­νο­νται γύρω από δύο βασι­κούς άξονες: πρώτον, την καθη­με­ρινή απο­τε­λε­σμα­τική και απο­δο­τική λει­τουρ­γία των Κέντρων Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας και, δεύ­τε­ρον, την ενί­σχυση της εξω­στρέ­φειάς τους στο πλαίσιο επί­τευ­ξης του κοι­νω­νι­κού τους ρόλου.

Που θα πρέπει βέβαια να περά­σουν από τις περί­πλο­κες και χρο­νο­βό­ρες δια­δι­κα­σίες της δημό­σιας διοί­κη­σης…

Είναι γεγονός ότι οι δια­δι­κα­σίες αυτές απο­τε­λούν ανα­σταλ­τικό παρά­γο­ντα για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα του Κέντρου Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας. Το πρό­βλημα αυτό εντεί­νε­ται στα Κέντρα Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας από το πρό­βλημα της απου­σίας Οργα­νι­σμών – των προ­ε­δρι­κών δια­ταγ­μά­των που περι­γρά­φουν τις βασικές αρχές με τις οποίες οργα­νώ­νε­ται, λει­τουρ­γεί και διοι­κεί­ται ένα Κέντρο. Οι Οργα­νι­σμοί, που προ­βλέ­πο­νται ήδη από το νόμο του 2013 δεν έχουν ακόμη θεσπι­στεί και απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τητα της ΝΔ, καθώς θα δώσουν τη δυνα­τό­τητα στα Κέντρα να καταρ­τί­σουν ένα σύγ­χρονο και απο­τε­λε­σμα­τικό οργα­νό­γραμμα, να καθο­ρί­σουν μία σαφή κατα­νομή των αρμο­διο­τή­των μεταξύ των διοι­κη­τι­κών οργάνων και των Διευ­θύν­σεων και Τμη­μά­των της διοι­κη­τι­κής δομής, να καθιε­ρώ­σουν μια ιεραρ­χική οργά­νωση προ­σω­πι­κού και να εισά­γουν δομές και δια­δι­κα­σίες ανα­γκαίες για την χρηστή και απο­δο­τική λει­τουρ­γία τους (όπως π.χ. η αξιο­λό­γηση του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού, ο έλεγχος των υπη­ρε­σιών, η λογο­δο­σία κ.ά.). Επι­πλέον, ο ορισμός διευ­θυ­ντών, συντο­νι­στών, υπευ­θύ­νων στα κατά τόπους παραρ­τή­ματα τα οποία μάλιστα βρί­σκο­νται σε δια­φο­ρε­τι­κές περιο­χές, θα βοη­θή­σει σημα­ντικά στην απο­τε­λε­σμα­τική άσκηση της διοί­κη­σης.

Γνω­ρί­ζουμε όμως κύριε Μπακίρη, ότι οι δομές είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες και οι εργα­ζό­με­νοι έχουν επω­μι­στεί τερά­στιο όγκο εργα­σίας. Υπάρχει κάποια πρό­βλεψη γι αυτό;

Εχετε δίκιο κ. Φώτη, κι αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα για το οποίο η κυβέρ­νησή μας κατα­βάλ­λει κάθε δυνατή προ­σπά­θεια να «τρέξει» και να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία κάλυψης κενών θέσεων εργα­σίας μέσω ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ το συντο­μό­τερο δυνατό. Θα πρέπει βέβαια να γνω­ρί­ζετε ότι έχουμε ήδη προ­χω­ρή­σει και σε παρά­ταση των συμ­βά­σεων εργα­σίας του επι­κου­ρι­κού προ­σω­πι­κού, μέχρι τη δημο­σί­ευση των προ­σω­ρι­νών πινάκων του ΑΣΕΠ προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί σε μεγάλο βαθμό το πρό­βλημα της υπο­στε­λέ­χω­σης.

Παράλ­ληλα, το Υπουρ­γείο Υγείας θέσπισε νέα δια­δι­κα­σία για την πρό­σληψη επι­κου­ρι­κού προ­σω­πι­κού με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρόνου. Μια δια­δι­κα­σία αξιο­κρα­τική, μέσω ΑΣΕΠ, που δια­σφα­λί­ζει την ενί­σχυση των Κέντρων Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας με προ­σω­πικό που πληροί ειδικά καθο­ρι­σμένα προ­σό­ντα. Επι­πλέον πρέπει να σας πω ότι επεν­δύ­ουμε στην αξιο­ποί­ηση του ήδη υπάρ­χο­ντος ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού, μέσω της ορθο­λο­γι­κό­τε­ρης κατα­νο­μής του στις οργα­νι­κές θέσεις που προ­βλέ­πο­νται.

Ποιο θεω­ρείτε ότι απο­τε­λεί το μεγάλο ζητού­μενο για το Κέντρο Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας;

Αναμ­φι­σβή­τητα η εξω­στρέ­φεια η οποία θα πρέπει να επι­τευ­χθεί και να ενι­σχυ­θεί με διά­φο­ρους τρόπους, όπως π.χ. μέσω του ανοίγ­μα­τος των δομών στην τοπική κοι­νω­νία και της προ­ώ­θη­σης ενός ενεργού ρόλου σε αυτήν και μέσω της επι­δί­ω­ξης συνερ­γειών με ιδιω­τι­κούς φορείς. Επι­πλέον, βασική μας μέριμνα απο­τε­λεί η προ­ώ­θηση των ανα­δο­χών και των υιο­θε­σιών παιδιών, δια­σφα­λί­ζο­ντας τις καλύ­τε­ρες συν­θή­κες μέσα από τις προ­βλε­πό­με­νες δια­δι­κα­σίες, κι εκεί θα δώσουμε ιδιαί­τερο βάρος. Επι­χει­ρούμε την εξω­στρέ­φεια και σε επίπεδο των ίδιων των ΚΚΠ – τα Κέντρα δεν θα πρέπει να περι­χα­ρα­κώ­νο­νται στα γεω­γρα­φικά ή διοι­κη­τικά τείχη των αρμο­διο­τή­των τους. Είναι απα­ραί­τητο να εγκα­θι­δρύ­σουμε διαύ­λους επι­κοι­νω­νίας με τα υπό­λοιπα Κέντρα, μέσω των διοι­κη­τι­κών συμ­βου­λίων τους, αλλά και σε υπη­ρε­σιακό επίπεδο, για ανταλ­λαγή καλών πρα­κτι­κών και τεχνο­γνω­σίας. Δρο­μο­λο­γούμε επίσης την σύνδεση με το Πανε­πι­στή­μιο Αιγαίου για προ­γράμ­ματα πρα­κτι­κής άσκησης με φοι­τη­τές και παραλ­λή­λως ανα­ζη­τούμε πηγές χρη­μα­το­δό­τη­σης έχοντας προ­χω­ρή­σει ήδη σε ανα­λυ­τική κατα­γραφή των αναγκών των Ιδρυ­μά­των μας, που θα μπο­ρού­σαν να καλυ­φθούν από δωρητές ή χορη­γούς.

Μέσω ποιας δια­δι­κα­σίας θα μπο­ρούσε να γίνει αυτό;

Με προ­σεγ­γί­σεις εται­ρειών στο πλαίσιο της εται­ρι­κής κοι­νω­νι­κής ευθύνης μετά από σχετική αίτηση των ΔΣ, με την οποία τα Κέντρα θα ζητούν την συν­δρομή των εται­ρειών για τα έργα που θέλουν να ανα­πτύ­ξουν. Η συν­δρομή μπορεί να είναι οικο­νο­μική, αλλά όχι μόνο. Μπορεί επίσης να είναι συν­δρομή σε ανθρώ­πινο δυνα­μικό ή σε υλικά π.χ. για κάποιο κατα­σκευα­στικό έργο.

Ο σχε­δια­σμός που μας ανα­λύ­σατε πάντως πέρα από φιλό­δο­ξος είναι και ελπι­δο­φό­ρος γι΄αυ­τόν τον ευαί­σθητο τομέα.

Πάνω απ΄όλα κυρία Φώτη είναι ρεα­λι­στι­κός και ήδη επειδή έχω κάνει έναν πρώτο κύκλο επαφών, υπάρ­χουν πολλοί συμπο­λί­τες μας που θέλουν να στη­ρί­ξουν αυτή την προ­σπά­θεια γι΄αυτό και στον άμεσο σχε­δια­σμό μας περι­λαμ­βά­νε­ται η ανά­πτυξη δικτύων εθε­λο­ντι­σμού.

Στόχος μας είναι να δημιουρ­γη­θεί σε όλα τα Κέντρα Πρό­νοιας ένα σταθερό πλαίσιο εθε­λο­ντι­σμού, μια βάση εθε­λο­ντών που θα προ­κύ­ψει από τη λήψη ιστο­ρι­κού, θα υπάρ­χουν δοκι­μα­στι­κές περί­ο­δοι, συνε­ντεύ­ξεις με τους ενδια­φε­ρό­με­νους ώστε να υπάρχει οργά­νωση και ουσια­στική κάλυψη των αναγκών από ανθρώ­πους που επι­θυ­μούν να παρέ­χουν εθε­λο­ντική εργασία αλλά δεν ξέρουν ούτε πώς ούτε πού, ούτε πότε. Για την κυβέρ­νηση της ΝΔ η στήριξη για αυτούς που χρειά­ζο­νται περισ­σό­τερο τη φρο­ντίδα της Πολι­τείας είναι αδια­πραγ­μά­τευτη και η εξα­σφά­λιση ανθρώ­πι­νων και αξιο­πρε­πών συν­θη­κών δια­μο­νής και περί­θαλ­ψης στα Κέντρα Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας είναι η βασική μας προ­τε­ραιό­τητα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Ανδρούτσος

    κοστούμ