ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ποια αεροδρόμια θα αυξηθούν οι χρεώσεις φέτος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΔΟΥ

Πιο κοντά στην ολο­κλή­ρωση  φέρνει η φετινή χρονιά τις εργα­σίες ανα­βάθ­μι­σης των 14 περι­φε­ρεια­κών αερο­δρο­μίων που έχουν παρα­χω­ρη­θεί στη Fraport Greece για διά­στημα 40 ετών. Ταυ­τό­χρονα, σύμφωνα με όσα προ­βλέ­πει η σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης, η ολο­κλή­ρωση των έργων ανα­μέ­νε­ται να φέρει ανα­προ­σαρ­μογή των χρε­ώ­σεων από 13 ευρώ σε 18,5 ευρώ ανά ανα­χω­ρού­ντα επιβάτη.

Που ολο­κλη­ρώ­νο­νται τα έργα

Το 2018 ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι εργα­σίες ανα­βάθ­μι­σης στους αερο­λι­μέ­νες Χανίων, Ζακύν­θου και Καβάλας για τα οποία το προ­σε­χές διά­στημα θα εκδοθεί πιστο­ποι­η­τικό περαί­ω­σης εργα­σιών από ανε­ξάρ­τητη εται­ρεία μηχα­νι­κών, δια­δι­κα­σία που πραγ­μα­το­ποιεί το Δημόσιο. Η χορή­γηση της εν λόγω πιστο­ποί­η­σης, όπως και η δια­βού­λευση με τις αερο­πο­ρι­κές εταιρείες-διαδικασία που διαρκεί περίπου 4 μήνες- απο­τε­λούν απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, προ­κει­μέ­νου τα τέλη να αυξη­θούν από την 1η Απρι­λίου.

Πριν την έναρξη της παρα­χώ­ρη­σης, οι χρε­ώ­σεις δια­μορ­φώ­νο­νταν σε 12 και 22 ευρώ για τη ζώνη εκτός και εντός Σένγκεν, αντί­στοιχα. Με την έναρξη της παρα­χώ­ρη­σης, τα τέλη ανα­προ­σαρ­μό­στη­καν σε 13 ευρώ για όλες τις κατη­γο­ρίες ζωνών (εντός-εκτός Σένγκεν).

Επίσης, μέσα στο 2019, τα έργα θα ολο­κλη­ρω­θούν στα αερο­δρό­μια της Κεφαλ­λο­νιάς, του Ακτίου, της Ρόδου, της Μυτι­λή­νης, της Σάμου και της Σκιάθου, γεγονός που σημαί­νει ότι βάσει της σύμ­βα­σης κι εφόσον συντρέ­ξουν οι απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, η εται­ρεία θα έχει τη δυνα­τό­τητα να αυξήσει τα τέλη στα εν λόγω αερο­δρό­μια από την 1η Απρι­λίου 2020.

Μέσα στο 2020, τελευ­ταίο έτος εργα­σιών, θα ολο­κλη­ρω­θούν τα έργα και στα αερο­δρό­μια Θεσ­σα­λο­νί­κης, Μυκόνου, Σαντο­ρί­νης, Κέρ­κυ­ρας και Κω.

Ως εκ τούτου, την επόμενη διετία θα ολο­κλη­ρω­θεί στα­διακά το σύνολο των έργων στα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια, των οποίων ο χρόνος περαί­ω­σης τοπο­θε­τεί­ται σε 48 μήνες, σύμφωνα με τη σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2017.

Οι εργα­σίες ανα­βάθ­μι­σης στα 14 αερο­δρό­μια, που υλο­ποιεί η Intrakat, είναι συνο­λι­κού συμ­βα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 357 εκατ. ευρώ, με τις επεν­δύ­σεις (σχε­δια­ζό­με­νες και όσες έχουν ήδη υλο­ποι­η­θεί) να αγγί­ζουν τα 415 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν ανα­φέ­ρει ο επι­κε­φα­λής της Fraport Στέφαν Σούλτε και ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Fraport Greece Αλε­ξά­ντερ Τσινέλ σε συνέ­ντευξή τους στη γερ­μα­νική οικο­νο­μική επι­θε­ώ­ρηση Wirtschaftswoche, η εται­ρεία θα τοπο­θε­τή­σει 100 εκατ. ευρώ περισ­σό­τερα, σε σχέση με τον αρχικό σχε­δια­σμό, εκτι­μώ­ντας ότι από το 2020 η επέν­δυση στην Ελλάδα θα μπο­ρούσε να είναι κερ­δο­φόρα.

Σχετικά με την επι­βα­τική κίνηση, το 2018 η αύξηση δια­μορ­φώ­θηκε στο 9%, σε σχέση με το 2017, με τον αριθμό των επι­βα­τών να τοπο­θε­τεί­ται σε 30 εκα­τομ­μύ­ρια.

πηγή capital.gr

του Δημήτρη Δελε­βέ­γκου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.