ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αεροδρόμια: Ποια κάνουν την έκπληξη τη φετινή χρονιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Τα μικρά πε­ρι­φε­ρεια­κά και εν πολ­λοίς «άγνω­στα» στο ευρύ διε­θνές κοινό, αε­ρο­δρό­μια της χώρας μας κά­νουν την έκ­πλη­ξη φέτος κα­τα­γρά­φο­ντας την με­γα­λύ­τε­ρη πο­σο­στιαία άνοδο σε προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις από Μάρ­τιο μέχρι και Οκτώ­βριο, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Airdata tracker του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ.

Από τα στοι­χεία του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ είναι εμ­φα­νής η τάση επέ­κτα­σης των αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ρειών και σε λι­γό­τε­ρο δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς, με απο­τέ­λε­σμα στα πέντε πρώτα με την με­γα­λύ­τε­ρη πο­σο­στιαία άνοδο και μά­λι­στα δι­ψή­φια, ελ­λη­νι­κά αε­ρο­δρό­μια να βρί­σκο­νται τέσ­σε­ρα της ελ­λη­νι­κής πε­ρι­φέ­ρειας.

Την με­γα­λύ­τε­ρη πο­σο­στιαία άνοδο σε σύ­γκρι­ση με την πε­ρυ­σι­νή χρο­νιά είναι το αε­ρο­δρό­μιο της Νέας Αγ­χιά­λου στο Βόλο με άνοδο 72,7% σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι (19.104 θέ­σεις) και ακο­λου­θεί το αε­ρο­δρό­μιο του Αρά­ξου με 29,5% (86.561 προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις) και μετά βρί­σκε­ται η Θεσ­σα­λο­νί­κη με 13,8% άνοδο (2.276.105 θέ­σεις).

Στην τέ­ταρ­τη θέση βρί­σκε­ται το αε­ρο­δρό­μιο της Κα­λα­μά­τας, ένα ακόμη αε­ρο­δρό­μιο με προ­ο­πτι­κές ανό­δου, με 12,1% αύ­ξη­ση στις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις (189.953) και την πε­ντά­δα συ­μπλη­ρώ­νει το Άκτιο με 11,4% άνοδο (407.693 θέ­σεις).

Οι αε­ρο­πο­ρι­κές που ανα­κα­λύ­πτουν νέα αε­ρο­δρό­μια

Οι διε­θνείς αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες «ανα­κα­λύ­πτουν» νέα αε­ρο­δρό­μια στη χώρα μας. Εν­δει­κτι­κά στο αε­ρο­δρό­μιο Ν. Αγ­χιά­λου θα υπάρ­χουν φέτος οκτώ πτή­σεις σε εβδο­μα­διαία βάση από έξι δια­φο­ρε­τι­κές εται­ρεί­ες, που είτε θα εκτε­λούν τα­κτι­κά δρο­μο­λό­για είτε πρό­κει­ται για πτή­σεις τσάρ­τερ.

Ο Βόλος απο­κτά σύν­δε­ση με συ­νο­λι­κά έξι προ­ο­ρι­σμούς και συ­γκε­κρι­μέ­να με Βρυ­ξέλ­λες, Ηρά­κλειο, Τελ Αβίβ, Μπρνο, Ντί­σελ­ντορφ και Πα­ρί­σι (Ορλύ), με τις Ryanair θα συν­δέ­ει με τα­κτι­κές πτή­σεις τον Βόλο με τις Βρυ­ξέλ­λες, SkyExpress (Βόλο με το Ηρά­κλειο), Arkia Airlines με Τελ Αβίβ,  Smartwings (Βόλο με το Μπρνο), Eurowings (Ντί­σελ­ντορφ) και Transavia France για Πα­ρί­σι (Ορλύ) από 25 Μαΐου έως 11 Οκτω­βρί­ου.

Επί­σης στο αε­ρο­δρό­μιο του Αρά­ξου θέλει να …προ­σγειω­θεί η Easy Jet. Οι συ­ζη­τή­σεις που είχαν ήδη ξε­κι­νή­σει από την Έκ­θε­ση Του­ρι­σμού στο Βε­ρο­λί­νο με κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη και εκ­προ­σώ­πων του ξε­νο­δο­χεια­κού κλά­δου-που εδρεύ­ουν και στην πε­ριο­χή της Ηλεί­ας-φαί­νε­ται ότι σή­με­ρα θα γί­νουν ακόμη πιο ου­σια­στι­κές στη συ­νά­ντη­ση του Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας Νε­κτά­ριου Φαρ­μά­κη με αντι­προ­σω­πεία της αε­ρο­πο­ρι­κής εται­ρεί­ας.

Ήδη στο αε­ρο­δρό­μιο του Αρά­ξου αυτή την πε­ρί­ο­δο εκτε­λού­νται πτή­σεις από και προς Γαλ­λία-και από τον ερ­χό­με­νο μήνα θα αυ­ξη­θούν στις τρεις-Πο­λω­νία, Ιτα­λία (Μπάρι), Βέλ­γιο και Γερ­μα­νία, ενώ μόλις πρό­σφα­τα ξε­κί­νη­σαν δρο­μο­λό­για για τη Λι­θουα­νία.

Οι πρω­τα­θλή­τριες αγο­ρές

Όσον αφορά την πο­ρεία των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων θέ­σε­ων από τις «αγο­ρές-πηγές» του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού τα στοι­χεία του Airdata tracker του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ δεί­χνουν ότι Ισ­ρα­ήλ και ΗΠΑ κα­τα­γρά­φουν δι­ψή­φια πο­σο­στά ανό­δου στις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις για Ελ­λά­δα για το διά­στη­μα Μαρ­τί­ου-Οκτω­βρί­ου. Οι θέ­σεις από το Ισ­ρα­ήλ κα­τα­γρά­φουν άνοδο 47,9% (1.345.030 θέ­σεις  ένα­ντι 909.286 πέ­ρυ­σι).

Ακο­λου­θούν οι ΗΠΑ με 727.102 θέ­σεις ένα­ντι 598.128 το 2024 άνοδο 21,6%, με όλες τις υπό­λοι­πες χώρες να έχουν μικρή μο­νο­ψή­φια άνοδο και μόνο τη Γαλ­λία να  κα­τα­γρά­φει μεί­ω­ση κατά 3,1% με 1.727.368 θέ­σεις ένα­ντι 1.781.825 πέ­ρυ­σι.

Όσον αφορά τα από­λυ­τα νού­με­ρα στην πρώτη θέση βρί­σκε­ται η Βρε­τα­νία  5.665.583 θέ­σεις ένα­ντι 5.464.232 πέ­ρυ­σι (άνοδο 3,5%) και ακο­λου­θεί η Γερ­μα­νία με 4.840.277 ένα­ντι 4.619.196 (άνο­δος 4,8%). Την πρώτη τριά­δα συ­μπλη­ρώ­νει η Ιτα­λία με 2.507.453 θέ­σεις ένα­ντι 2.412.834 πέ­ρυ­σι (αύ­ξη­ση 3,9%). Όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε οι Γάλ­λοι με πτώση βρί­σκο­νται στην τέ­ταρ­τη θέση και στην πέμ­πτη βρί­σκο­νται οι ισ­ραη­λι­νοί. Στο σύ­νο­λο οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις προς την χώρα μας ανέρ­χο­νται σε 28.488.678 ένα­ντι 27.031619 (άνο­δος 5,4%)

Σε σχέση με τους αντα­γω­νι­στές πά­ντως η Ελ­λά­δα πο­σο­στιαία κα­τα­γρά­φει την ίδια άνοδο με την Ισπα­νία, βρί­σκε­ται σε ελα­φρώς κα­λύ­τε­ρη θέση από την Πορ­το­γα­λία (5,2%) αλλά σε χει­ρό­τε­ρη από την Ιτα­λία (5,7%), την Τουρ­κία  (9,7%) και την Κρο­α­τία (6,7%). Η Κύ­προς με 16,8% και η Μάλτα με 9,9% κα­τα­γρά­φουν την με­γα­λύ­τε­ρη άνοδο.

Πηγή: ot.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.