ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μ. Χριστοδουλάκης: «Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή»

Μαίρη Φώτη 10 λεπτά ανάγνωση
ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Συ­νέ­ντευ­ξη

στη Μαίρη Φώτη

Ο Μα­νώ­λης Χρι­στο­δου­λά­κης, ο νέος γραμ­μα­τέ­ας του Κι­νή­μα­τος Αλ­λα­γής, είναι η ελ­πι­δο­φό­ρα αντι­πρό­τα­ση στην πο­λι­τι­κή σκηνή της χώρας, εκ­προ­σω­πώ­ντας την νέα γενιά που δεν θέλει να μένει αμέ­το­χη στις σο­βα­ρές ανα­κα­τα­τά­ξεις που συ­ντε­λού­νται γύρω μας.

Ο 27χρο­νος πο­λι­τι­κός, είναι Υπ. Δι­δά­κτωρ στη Βιοϊ­α­τρι­κή Τε­χνο­λο­γία και τις Ηλε­κτρο­νι­κές Υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας με δια­τρι­βή: «Μο­ντέ­λο ψη­φιο­ποί­η­σης της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας στην Ελ­λά­δα» και δια­θέ­τει βιο­γρα­φι­κό που θα ζή­λευαν πολ­λοί με­γα­λύ­τε­ροί του, που έχουν δια­νύ­σει… χι­λιό­με­τρα στην πο­λι­τι­κή.

Στη συ­νέ­ντευ­ξή του στην «δ», μιλά για τις προ­τε­ραιό­τη­τές του ως γραμ­μα­τέ­ας, δίνει το στίγ­μα της πο­λι­τι­κής που θα ακο­λου­θή­σει το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής, ανα­φέ­ρε­ται στα εθνι­κά θέ­μα­τα και μά­λι­στα από τη σκο­πιά του Δω­δε­κα­νή­σιου, αφού έλκει την κα­τα­γω­γή του από την Κά­λυ­μνο, στέλ­νει ξε­κά­θα­ρο μή­νυ­μα στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και στην ΝΔ, λέ­γο­ντας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά πως «η με­τε­κλο­γι­κή κυ­βερ­νη­τι­κή συ­νερ­γα­σία δεν είναι θέμα αριθ­μη­τι­κών υπο­λο­γι­σμών για να βγουν οι 151» και το­νί­ζει ότι δεν υπάρ­χει άλλη λύση εκτός από την επι­στρο­φή της γε­νιάς του στην πο­λι­τι­κή.

• Κύριε Χρι­στο­δου­λά­κη, ανα­λά­βα­τε γραμ­μα­τέ­ας σε μία κρί­σι­μη στιγ­μή για το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής. Ποιες είναι οι πρώ­τες προ­τε­ραιό­τη­τές σας;

Είναι ένας ση­μα­ντι­κός σταθ­μός σε μία με­γά­λη πο­ρεία για το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής. Ακρι­βώς γιατί τώρα κα­λού­μα­στε να κά­νου­με τα πρώτα μας βή­μα­τα για την ενιαία μας λει­τουρ­γία και να δώ­σου­με μία ου­σια­στι­κή προ­ο­πτι­κή στους πο­λί­τες. Η πρώτη μου προ­τε­ραιό­τη­τα δεν μπο­ρεί να είναι άλλη από το να συ­γκρο­τή­σου­με άμεσα τον ορ­γα­νω­τι­κό κορμό του νέου κι­νή­μα­τος σε όλη τη χώρα, με τους αν­θρώ­πους εκεί­νους που θα δώ­σουν από την πρώτη γραμ­μή τη μάχη για το βα­σι­κό μας στόχο: να εκ­φρά­σου­με τους συ­μπο­λί­τες μας, με ρε­α­λι­στι­κές λύ­σεις για τα κα­θη­με­ρι­νά τους προ­βλή­μα­τα. Ήδη έχουν συ­γκρο­τη­θεί οι Το­μείς Πο­λι­τι­κής, τα Θε­μα­τι­κά Δί­κτυα και οι Νο­μαρ­χια­κές Επι­τρο­πές του Κι­νή­μα­τος Αλ­λα­γής σε όλη την Πε­ρι­φέ­ρεια, και προ­ε­τοι­μά­ζου­με το επό­με­νό μας βήμα που είναι οι πρώ­τες ανοι­χτές Νο­μαρ­χια­κές Συ­νε­λεύ­σεις σε όλη τη χώρα. Πι­στεύ­ου­με και θα επι­διώ­ξου­με μία νέα άμεση σχέση με τον πο­λί­τη και την κοι­νω­νία. Για να απο­δεί­ξου­με στην πράξη ότι η κα­τά­στα­ση που βρί­σκε­ται σή­με­ρα η χώρα δεν αξί­ζει στους Έλ­λη­νες. Μπο­ρού­με κα­λύ­τε­ρα, αρκεί να το επι­λέ­ξου­με!

• Τι δια­φο­ρε­τι­κό έχει να επι­δεί­ξει το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής, όσον αφορά στην εσω­τε­ρι­κή του λει­τουρ­γία;

Το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής θα είναι το πρώτο σύγ­χρο­νο «ψη­φια­κό κόμμα». Έχει ήδη υλο­ποι­η­θεί ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα που θα κάνει πράξη τη δέ­σμευ­σή μας για λει­τουρ­γία από τη βάση προς την ηγε­σία, από κάτω προς τα πάνω. Δια­σφα­λί­ζει την άμεση σχέση με τα μέλη μας και με τους πο­λί­τες, μέσα από την οποία θα μπο­ρούν να εκ­φρά­ζουν τις ανη­συ­χί­ες, τις από­ψεις και τις προ­τά­σεις τους. Σε πρώτη φάση θα λει­τουρ­γή­σει με τα θε­σμι­κά όρ­γα­να του κι­νή­μα­τος στην πε­ρι­φέ­ρεια, και στη συ­νέ­χεια στό­χος είναι να εξα­πλω­θεί σε όλα μας τα μέλη. Να κά­νου­με πράξη τη σύν­θε­ση, την πο­λυ­συλ­λε­κτι­κό­τη­τα και την εσω­τε­ρι­κή δη­μο­κρα­τία.

• Πώς αντι­με­τω­πί­ζε­τε το γε­γο­νός ότι στο εσω­τε­ρι­κό του Κι­νή­μα­τος Αλ­λα­γής εκ­δη­λώ­νο­νται συχνά δια­φω­νί­ες σε μία σειρά θε­μά­των;

Από την πρώτη στιγ­μή γνω­ρί­ζα­με ότι το βα­σι­κό όπλο του Κι­νή­μα­τος Αλ­λα­γής είναι ο πλου­ρα­λι­σμός και η σύν­θε­ση των δια­φο­ρε­τι­κών ιδε­ο­λο­γι­κών μας αφε­τη­ριών. Όμως, πρέ­πει να είναι σαφές προς όλες τις κα­τευ­θύν­σεις ότι δεν θα επι­τρέ­ψου­με σε κα­νέ­ναν το όπλο αυτό να το κάνει βορρά στη στο­χευ­μέ­νη προ­σπά­θεια του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και της ΝΔ να υπο­νο­μεύ­σουν την προ­σπά­θειά μας. Στο Κί­νη­μα Αλ­λα­γής εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να γί­νου­με πρω­τα­γω­νι­στές και ακρι­βώς αυτή τη στρα­τη­γι­κή επι­σφρα­γί­ζουν οι 212.000 συ­μπο­λί­τες μας που συμ­με­τεί­χαν στη δια­δι­κα­σία του Νο­εμ­βρί­ου και έγι­ναν συ­νι­δρυ­τές του εγ­χει­ρή­μα­τός μας. Θα δια­σφα­λί­σου­με την ενό­τη­τα της πα­ρά­τα­ξης, χωρίς καμία ανοχή όμως σε όσους έχουν προ­σω­πι­κές στρα­τη­γι­κές και αλ­λοιώ­νουν την ενιαία φωνή του κι­νή­μα­τος. Η δύ­να­μη του κό­σμου της πα­ρά­τα­ξης δίνει κα­θη­με­ρι­νά τις δικές της απα­ντή­σεις, στη­ρί­ζει και επι­δο­κι­μά­ζει τις πρω­το­βου­λί­ες μας για τα με­γά­λα εθνι­κά, οι­κο­νο­μι­κά και κοι­νω­νι­κά θέ­μα­τα. Για να δώ­σου­με σάρκα και οστά στους κα­θη­με­ρι­νούς αγώ­νες του κό­σμου της δη­μο­κρα­τι­κής πα­ρά­τα­ξης. Στην εν­θου­σιώ­δη αντα­πό­κρι­ση των πο­λι­τών στο κά­λε­σμά μας για συ­μπό­ρευ­ση. Θα τι­μή­σου­με την εντο­λή που πή­ρα­με. Η ενιαία πο­ρεία του εγ­χει­ρή­μα­τός μας δεν κλυ­δω­νί­ζε­ται και δεν αμ­φι­σβη­τεί­ται. Προ­χω­ρά­με ενω­μέ­νοι και απο­φα­σι­στι­κά, για την κοι­νω­νία και την Ελ­λά­δα της νέας επο­χής!

• Κύριε Χρι­στο­δου­λά­κη, το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής έχει απο­φα­σί­σει αυ­στη­ρά μία αυ­τό­νο­μη πο­ρεία μέχρι τις επό­με­νες εκλο­γές. Αν, όπως όλα δεί­χνουν, πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ χωρίς αυ­το­δυ­να­μία και ζη­τή­σει την συν­δρο­μή σας θα απα­ντή­σε­τε θε­τι­κά ή θα πάμε σε δεύ­τε­ρες εκλο­γές με απλή ανα­λο­γι­κή;

Είναι πολύ νωρίς για να προ­ε­ξο­φλεί κα­νείς το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών. Και αυτό γιατί από τη μία πλευ­ρά έχου­με μία κυ­βέρ­νη­ση που κα­ταρ­ρέ­ει, βυ­θι­σμέ­νη στα ψέ­μα­τά της και στην προ­σπά­θεια να απο­φύ­γει τον εκλο­γι­κό δια­συρ­μό, και από την άλλη πλευ­ρά την αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση να μην μπο­ρεί σε καμία πε­ρί­πτω­ση να πεί­σει ότι απο­τε­λεί αξιό­πι­στη εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η στάση του Κι­νή­μα­τος Αλ­λα­γής στο θέμα της με­τε­κλο­γι­κής συ­νερ­γα­σί­ας είναι σαφής: Η με­τε­κλο­γι­κή κυ­βερ­νη­τι­κή συ­νερ­γα­σία δεν είναι θέμα αριθ­μη­τι­κών υπο­λο­γι­σμών για να βγουν οι 151. Είναι θέμα συ­γκε­κρι­μέ­νης προ­γραμ­μα­τι­κής συμ­φω­νί­ας με στόχο τη σύν­θε­ση της εθνι­κής γραμ­μής για την ορι­στι­κή έξοδο της χώρας από την κρίση. Το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής μέσω της Φ. Γεν­νη­μα­τά, έχει δια­τυ­πώ­σει τα 12+1 ση­μεία που απο­τε­λούν τη βάση για οποια­δή­πο­τε συ­ζή­τη­ση. Το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής θα πάρει εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυ­βέρ­νη­σης και επί αυτών των θέ­σε­ων θα επι­διώ­ξει τη συ­γκρό­τη­ση κυ­βέρ­νη­σης εθνι­κής ενό­τη­τας, για τις με­γά­λες προ­ο­δευ­τι­κές αλ­λα­γές που έχουν ανά­γκη οι πο­λί­τες και η χώρα. Ο κα­θέ­νας να ανα­λά­βει τις ευ­θύ­νες του.

• Η κ. Γεν­νη­μα­τά πρό­σφα­τα ει­σή­γα­γε στην αντι­πο­λι­τευ­τι­κή της ατζέ­ντα τις εκλο­γές και μά­λι­στα άμεσα. Το αί­τη­μα αυτό δεν εμπε­ριέ­χει κά­ποιο κίν­δυ­νο για απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της οι­κο­νο­μί­ας λίγο πριν την λήξη του προ­γράμ­μα­τος;

Ο μόνος κίν­δυ­νος για απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της οι­κο­νο­μί­ας είναι οι μυ­στι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης που θα δε­σμεύ­σουν τη χώρα σε νέες – εντε­λώς αχρεί­α­στες – πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας, με μο­να­δι­κό γνώ­μο­να το πως θα γαν­τζω­θούν για λίγο ακόμα στην εξου­σία. Για αυτό στή­νουν το αφή­γη­μα για ένα δεύ­τε­ρο πρό­γραμ­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης, το οποίο σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση το ονο­μά­ζουν «κα­θα­ρή» έξοδο. Είναι άλλο ένα τέ­χνα­σμα που επι­νό­η­σε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για να ξε­γε­λά­σει τους Έλ­λη­νες πο­λί­τες και να απο­φύ­γει τον επερ­χό­με­νο εκλο­γι­κό δια­συρ­μό. Γιατί πώς μπο­ρεί κά­ποιος να μι­λά­ει για κα­θα­ρή έξοδο όταν έχουν ήδη ψη­φί­σει πε­ρι­κο­πή συ­ντά­ξε­ων από 1/1/2019, την οποία μά­λι­στα επι­βε­βαιώ­νουν και τα πλέον επί­ση­μα χείλη του κ. Πε­τρο­πού­λου; Όταν έχουν συμ­φω­νή­σει για πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα 3,5%; Όταν έχουν δε­σμεύ­σει την δη­μό­σια πε­ριου­σία για τα επό­με­να 99 χρό­νια και όταν ο ίδιος ο κ. Τσα­κα­λώ­τος κάνει λόγο για σκλη­ρή επο­πτεία μετά τον Αύ­γου­στο; Μας μι­λά­νε για ένα ολι­στι­κό σχέ­διο το οποίο δεν έχου­με δει ποτέ και δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται εν κρυ­πτώ με τους δα­νει­στές με μο­να­δι­κό σκοπό την μι­κρο­πο­λι­τι­κή δια­χεί­ρι­ση του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος. Η κυ­βέρ­νη­ση δεν έχει την νο­μι­μο­ποί­η­ση να δε­σμεύ­σει τη χώρα για τα επό­με­να χρό­νια.

Και από την άλλη πλευ­ρά έχου­με τη ΝΔ η οποία ενώ τα τε­λευ­ταία 2 χρό­νια μι­λού­σε συ­νε­χώς για εκλο­γές, τώρα δίνει ρα­ντε­βού το φθι­νό­πω­ρο και ενώ θα έχουν ήδη συμ­φω­νη­θεί τα μέτρα για έξοδο από την κρίση. Αυτή η θε­ω­ρία ότι η κυ­βέρ­νη­ση θα πέσει σαν ώριμο φρού­το για να έρθει η ΝΔ στην εξου­σία απο­δει­κνύ­ει ξε­κά­θα­ρα ότι το μόνο που τους εν­δια­φέ­ρει δεν είναι η έξο­δος της χώρας από την κρίση με ου­σια­στι­κές προ­ο­πτι­κές ανά­πτυ­ξης αλλά απλά η επά­νο­δος τους στην εξου­σία.

Η χώρα χρειά­ζε­ται εθνι­κή γραμ­μή για έξοδο από την κρίση και ο μο­να­δι­κός αρ­μό­διος να την απο­φα­σί­σει είναι ο λαός. Να απο­φα­σί­σει τους όρους και τις δε­σμεύ­σεις για την έξοδο από την κρίση, αλλά και ποιον εμπι­στεύ­ε­ται να οδη­γή­σει τη χώρα στο νέο αυτό δρόμο. Εκλο­γές εδώ και τώρα.

Οι συ­σχε­τι­σμοί στην κοι­νω­νία έχουν αλ­λά­ξει. Ήρθε η ώρα να αλ­λά­ξουν και στη Βουλή!

• Όπως ακού­γε­ται, η κυ­βέρ­νη­ση θα φέρει στη Βουλή πρό­τα­ση για την κα­τά­τμη­ση της εκλο­γι­κής Πε­ρι­φέ­ρειας της Β’ Αθη­νών. Θα την ψη­φί­σε­τε;

Το 2016 εί­χα­με κα­τα­θέ­σει μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση για την αλ­λα­γή του εκλο­γι­κού νόμου, η οποία πε­ριε­λάμ­βα­νε ένα συ­νο­λι­κό πλαί­σιο αλ­λα­γών εστια­σμέ­νο σε 3 ση­μεία: ένα ανα­λο­γι­κό­τε­ρο εκλο­γι­κό σύ­στη­μα που θα εξα­σφα­λί­ζει όμως την κυ­βερ­νη­σι­μό­τη­τα του τόπου, την κα­τά­τμη­ση των με­γά­λων εκλο­γι­κών πε­ρι­φε­ρειών, και την κα­το­χύ­ρω­ση του δι­καιώ­μα­τος ψήφου στους Έλ­λη­νες του εξω­τε­ρι­κού. Τότε, τόσο ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όσο και η Νέα Δη­μο­κρα­τία, δεν δέ­χτη­καν την πρό­τα­σή μας ως βάση για συ­ζή­τη­ση και αντ’ αυτού, σή­με­ρα, η κυ­βέρ­νη­ση θυ­μή­θη­κε να επα­να­φέ­ρει το θέμα, με πρό­τα­ση όμως μόνο για την κα­τά­τμη­ση της Β’ Αθη­νών. Πρό­κει­ται για ένα ακόμα επι­κοι­νω­νια­κό παι­χνί­δι της κυ­βέρ­νη­σης με σκοπό την τε­χνη­τή με­τα­στρο­φή της συ­ζή­τη­σης από τα φλέ­γο­ντα θέ­μα­τα για την οι­κο­νο­μία και την επό­με­νη ημέ­ρας της χώρας, χωρίς όμως να δίνει καμία ση­μα­σία στην ουσία της με­ταρ­ρύθ­μι­σης του εκλο­γι­κού νόμου. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση πολύ ευ­χα­ρί­στως να συ­ζη­τή­σου­με τα θέ­μα­τα που θα κα­τα­τε­θούν, αλλά δεν πρό­κει­ται να δε­χθού­με καμιά απο­σπα­σμα­τι­κή πρό­τα­ση που να απο­προ­σα­να­το­λί­ζει από την ουσία του ζη­τή­μα­τος.

• Να πε­ρά­σου­με και στα εθνι­κά θέ­μα­τα, που στο τε­λευ­ταίο διά­στη­μα βρί­σκο­νται ψηλά στην ατζέ­ντα. Πώς αξιο­λο­γεί­τε την έντο­νη τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα το τε­λευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα στο Αι­γαίο;

Με τα εθνι­κά μας θέ­μα­τα δεν παί­ζου­με. Η Τουρ­κία στο τε­λευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα έχει επι­λέ­ξει συ­νει­δη­τά μία ρη­το­ρι­κή και μία πρα­κτι­κή έντα­σης και προ­κλή­σε­ων, τόσο στο Αι­γαίο όσο και στον Έβρο και την Κύπρο. Για εμάς, τόσο τα εθνι­κά μας σύ­νο­ρα όσο και τα εθνι­κά μας συμ­φέ­ρο­ντα στο σύ­νο­λό τους είναι αδια­πραγ­μά­τευ­τα. Προ­στα­τεύ­ο­νται από το διε­θνές δί­καιο και τις διε­θνείς συν­θή­κες. Δεν πρό­κει­ται να ακο­λου­θή­σου­με την Τουρ­κία στη ρη­το­ρι­κή μί­σους στην οποία επεν­δύ­ει, αλλά πα­ράλ­λη­λα δεν θα επι­τρέ­ψου­με και σε κα­νέ­ναν να αμ­φι­σβη­τή­σει έστω και ένα εκα­το­στό της εθνι­κής μας κυ­ριαρ­χί­ας. Λόγω και της κα­τα­γω­γής μου από την Κά­λυ­μνο, έχω πλήρη συ­ναί­σθη­ση του πώς αι­σθά­νο­νται οι Έλ­λη­νες ακρί­τες. Στε­κό­μα­στε απε­ρί­φρα­στα και χωρίς δεύ­τε­ρες σκέ­ψεις στο πλευ­ρό τους, υπεύ­θυ­να και απο­φα­σι­στι­κά.

• Όπως όλα δεί­χνουν, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το Σκο­πια­νό φαί­νο­νται να προ­χω­ρούν. Εσείς θα ψη­φί­σε­τε τη λύση που θα φέρει στη Βουλή η κυ­βέρ­νη­ση;

Κα­ταρ­χάς είναι από­λυ­τα κα­τα­νοη­τό ότι η πα­ρού­σα συ­γκυ­ρία είναι ευ­νοϊ­κή για την επί­λυ­ση του ζη­τή­μα­τος το Σκο­πια­νό. Και αυτό γιατί δεν έχου­με απέ­να­ντι μας την ακρο­δε­ξιά κυ­βέρ­νη­ση Γκρού­εφ­σκι, αλλά μία με­τριο­πα­θή κυ­βέρ­νη­ση με πρω­θυ­πουρ­γό τον Ζάεβ ο όποιος αντι­λαμ­βά­νε­ται από­λυ­τα την ανά­γκη για την ευ­ρω­παϊ­κή προ­ο­πτι­κή των Σκο­πί­ων και την έντα­ξή τους στο ΝΑΤΟ. Από τη δική μας πλευ­ρά, σε­βό­μα­στε από­λυ­τα ότι η χώρα βρί­σκε­ται εν μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, και για το λόγο αυτό, η το­πο­θέ­τη­σή μας θα γίνει επί της κυ­βερ­νη­τι­κής πρό­τα­σης, όταν και αν αυτή έρθει στη Βουλή, με βάση τις θέ­σεις που έχου­με ήδη δια­τυ­πώ­σει. Όμως θα πρέ­πει να κα­τα­στεί σαφές, ότι δεν πρό­κει­ται σε καμία πε­ρί­πτω­ση, λόγω της πί­ε­σης που υπάρ­χει από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και το ΝΑΤΟ για άμεση λύση του ζη­τή­μα­τος, να δε­χτού­με οποια­δή­πο­τε μορφή «σα­λα­μο­ποι­η­μέ­νης» λύσης η οποία θα θίγει τα πα­τριω­τι­κά αι­σθή­μα­τα των Ελ­λή­νων.

• Η γενιά σας κ. Χρι­στο­δου­λά­κη, είναι απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­νη από την πο­λι­τι­κή. Θε­ω­ρεί­τε ότι υπάρ­χει επι­στρο­φή και με ποιο τρόπο;

Να το δούμε ανά­πο­δα. Δεν υπάρ­χει άλλη λύση εκτός από την επι­στρο­φή της γε­νιάς μου στην πο­λι­τι­κή. Έχου­με χρέος να απο­κα­τα­στή­σου­με την εμπι­στο­σύ­νη τους στο πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα και αυτό γί­νε­ται μόνο αν δουν πράγ­μα­τα να αλ­λά­ζουν στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Αυτό ακρι­βώς είναι που εκ­φρά­ζει το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής. Να αφή­σου­με στην άκρη τη θε­ω­ρία και να μι­λή­σου­με για την ουσία, να γί­νου­με χρή­σι­μοι, να δώ­σου­με λύ­σεις, αλλά κυ­ρί­ως να δώ­σου­με το χώρο στα νέα παι­διά για να εκ­φρα­στούν. Εξάλ­λου η επό­με­νη μέρα της πα­τρί­δας μας, μας ανή­κει. Στο Κί­νη­μα Αλ­λα­γής εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να κά­νου­με την ανα­νέ­ω­ση πράξη. Ακρι­βώς για αυτό το λόγο, είναι συ­νει­δη­τή μας επι­λο­γή να εντά­ξου­με στις δομές μας αν­θρώ­πους από την κοι­νω­νία, αν­θρώ­πους που μπο­ρεί να μην έχουν ξα­να­συμ­με­τά­σχει ποτέ σε κομ­μα­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς, επι­στή­μο­νες, νέους, δια­κε­κρι­μέ­νους στο αντι­κεί­με­νό τους, αν­θρώ­πους που έχουν κάτι να πουν και όχι κάτι να πά­ρουν. Να δο­μή­σου­με ένα Κί­νη­μα ου­σια­στι­κής Αλ­λα­γής. Και αυτό ξε­κι­νά­ει πρώτα από μέσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.