ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φωτιά» στο Αιγαίο θέλει να βάλει ο Ερντογάν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
1
Μέγεθος γραμμάτων

«Φωτιά» στο Αι­γαίο βάζει ο Ερ­ντο­γάν σε μια προ­σπά­θεια που έχει όπως φαί­νε­ται στόχο να ενι­σχύ­σει το εθνι­κι­στι­κό αί­σθη­μα στην Τουρ­κία ενό­ψει του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος για τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του συ­ντάγ­μα­τος που θα δώσει υπε­ρε­ξου­σί­ες στον Τούρ­κο πρό­ε­δρο πα­ρα­τεί­νο­ντας έως και το 2029 την πα­ρα­μο­νή του στην εξου­σία. Η στρα­τη­γι­κή της έντα­σης άρ­χι­σε να ξε­δι­πλώ­νε­ται, με αφορ­μή την από­φα­ση μη έκ­δο­σης των οκτώ Τούρ­κων στρα­τιω­τι­κών από την Ελ­λά­δα στην Τουρ­κία, με μπα­ράζ πα­ρα­βιά­σε­ων και πα­ρα­βά­σε­ων στο Αι­γαίο και εμπρη­στι­κές δη­λώ­σεις από Τούρ­κους αξιω­μα­τού­χους και βέ­βαια τον ίδιο τον Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν.

Σύμ­φω­να με αρ­κε­τούς ανα­λυ­τές, η στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία που έκανε την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος με το κόμμα των Γκρί­ζων Λύκων «Κί­νη­μα Εθνι­κι­στι­κής Δρά­σης» οδη­γεί ανα­πό­φευ­κτα σε κι­νή­σεις ενί­σχυ­σης των εθνι­κι­στι­κών αντα­να­κλα­στι­κών στη γεί­το­να, με στόχο τη με­γα­λύ­τε­ρη συ­σπεί­ρω­ση και την πό­λω­ση ενό­ψει της προ­σφυ­γής στην κάλπη για τη συ­νταγ­μα­τι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση.

Εν­δει­κτι­κό του κλί­μα­τος είναι και το δη­μο­σί­ευ­μα της ιστο­σε­λί­δας turkishminute.com, το οποίο ανα­φέ­ρει ότι ο Ερ­ντο­γάν σε συ­νερ­γα­σία με το κόμμα των Γκρί­ζων Λύκων φαί­νε­ται πως έχουν θέσει σε εφαρ­μο­γή ένα σχέ­διο κλι­μά­κω­σης της έντα­σης στο Αι­γαίο. Το άρθρο ανα­φέ­ρε­ται και στο πε­ρί­φη­μο σχέ­διο με την κω­δι­κή ονο­μα­σία “Κα­ται­γί­δα” (Oraj), το οποίο ήταν ένα πολύ ση­μα­ντι­κό κομ­μά­τι του σχε­δί­ου “Βα­ριο­πού­λα” το οποίο απο­σκο­πού­σε στην ανα­τρο­πή της κυ­βέρ­νη­σης Ερ­ντο­γάν το 2003 . Το σχέ­διο “Κα­ται­γί­δα” προ­έ­βλε­πε την πρό­κλη­ση θερ­μού επει­σό­διο με την Ελ­λά­δα, ακόμη και την κα­τά­λη­ψη ενός νη­σιού, με στόχο να προ­κλη­θεί εσω­τε­ρι­κή ανα­τα­ρα­χή στην Τουρ­κία και να εφαρ­μο­στεί το δεύ­τε­ρο μέρος, δη­λα­δή η ανα­τρο­πή του τότε πρω­θυ­πουρ­γού Ερ­ντο­γάν. Οπως ση­μειώ­νει το άρθρο, η δια­φο­ρά με την ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση είναι ότι ο Ερ­ντο­γάν συ­νερ­γά­ζε­ται με τους εθνι­κι­στές και τους στρα­τη­γούς στην εφαρ­μο­γή ενός σχε­δί­ου κλι­μά­κω­σης.

H στρα­τη­γι­κή της έντα­σης

Ση­μειώ­νε­ται ότι η Αγκυ­ρα κλι­μα­κώ­νει τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες την στρα­τη­γι­κή της έντα­σης. Μετά τη ρίψη στε­φά­νου στη ση­μείο όπου την 31η Ια­νουα­ρί­ου του 1996 έχα­σαν τη ζωή τους οι Ελ­λη­νες αξιω­μα­τι­κοί Χρι­στό­δου­λος Κα­ρα­θα­νά­σης, Έκτο­ρας Για­λο­ψός και Πα­να­γιώ­της Βλα­χά­κος, από τον υπουρ­γό Άμυ­νας Πάνο Καμ­μέ­νο, ακο­λού­θη­σαν πάνω από 100 τουρ­κι­κές πα­ρα­βιά­σεις του ελ­λη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου.  Ο Πάνος Καμ­μέ­νος συ­νο­δευό­με­νος από τον αρ­χη­γό του Γε­νι­κού Επι­τε­λεί­ου Αε­ρο­πο­ρί­ας αντι­πτέ­ραρ­χο Χρή­στο Χρι­στο­δού­λου πέ­τα­ξε με ελι­κό­πτε­ρο πάνω από τις βρα­χο­νη­σί­δες νωρίς το πρωί και προ­χώ­ρη­σαν σε ρίψη στε­φά­νου προ­κει­μέ­νου να τι­μή­σουν τη μνήμη των τριών αξιω­μα­τι­κών. Πρό­κει­ται για κί­νη­ση στην οποία προ­χω­ρεί ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός κάθε χρόνο από τότε που έχει ανα­λά­βει το υπουρ­γείο Άμυ­νας.

Μισή ώρα αρ­γό­τε­ρα τουρ­κι­κά μα­χη­τι­κά προ­χώ­ρη­σαν σε πολ­λα­πλές πα­ρα­βιά­σεις του ελ­λη­νι­κού ενα­ε­ρί­ου χώρου και υπερ­πτή­σεις πάνω από το ση­μείο.

Δύο τουρ­κι­κά αε­ρο­σκά­φη, που ει­σήλ­θαν στο FIR Αθη­νών χωρίς να κα­τα­θέ­σουν σχέ­δια πτή­σε­ως, πέ­τα­ξαν πάνω από τα Ίμια και την Κα­λό­λι­μνο σε ύψος από 16.500 έως 25.000 πόδια από τις 07:43 έως τις 08:28 το πρωί. Λίγα λεπτά μετά τις 09:00, άλλα 2 τουρ­κι­κά αε­ρο­σκά­φη πέ­τα­ξαν και πάλι πάνω από τα Ίμια σε ύψος 23.000 πο­διών.

Σε όλες τις πε­ρι­πτώ­σεις τα τουρ­κι­κά αε­ρο­σκά­φη ανα­γνω­ρί­σθη­καν και ανα­χαι­τί­σθη­καν από ελ­λη­νι­κά μα­χη­τι­κά που απο­γειώ­θη­καν από την 133η σμη­ναρ­χία Μάχης στο Κα­στέ­λι.

Όπως έγινε γνω­στό από το ΓΕΕΘΑ:

Στις 07:43, τουρ­κι­κό F-16 πέ­τα­ξε πάνω από τα Ίμια στα 25.000 πόδια

Στις 07:57, στα 24.000 πόδια

Στις 08:25 στα 17.000 πόδια και στις 08:41 πέ­τα­ξε πάνω από την Κα­λό­λι­μνο στα 24.000 πόδια

Το έτερο τουρ­κι­κό F-16

Στις 07:59 πέ­τα­ξε πάνω από τα Ίμια στα 25:000 πόδια

Στις 08:24 στα 17.500 πόδια

Στις 08:27 πέ­τα­ξε πάνω από την Κα­λό­λι­μνο στα 16.500 πόδια και ένα λεπτό αρ­γό­τε­ρα πέ­τα­ξε πάλι πάνω από τα Ίμια στα 18.000 πόδια

Πε­ραι­τέ­ρω στις 09:08, τουρ­κι­κό F-16 πέ­τα­ξε πάνω από τα Ιμια στα 23.000 πόδια και 7 λεπτά αρ­γό­τε­ρα άλλο τουρ­κι­κό F-16 πέ­τα­ξε επί­σης πάνω από τις νη­σί­δες στο ίδιο ύψος. Τα δύο τουρ­κι­κά αε­ρο­σκά­φη δεν κα­τέ­θε­σαν σχέ­δια πτή­σε­ως και ανα­γνω­ρί­σθη­καν και ανα­χαι­τί­σθη­καν επί­σης από ελ­λη­νι­κά μα­χη­τι­κά.

Δεν θα επι­τρέ­ψου­με στην Ελ­λά­δα

να ανοί­ξει νέους χώ­ρους στο Αι­γαίο

Αυ­στη­ρή προει­δο­ποί­η­ση προς την Ελ­λά­δα απή­θυ­νε ο αντι­πρό­ε­δρος της τουρ­κι­κής κυ­βέρ­νη­σης, Veysi Kaynak λίγες ώρες μετά τις υπερ­πτή­σεις τουρ­κι­κών αε­ρο­σκα­φών πάνω από τα Ίμια και την Κα­λό­λι­μνο πα­ρου­σία του υπουρ­γού Εθνι­κής Άμυ­νας Πάνου Καμ­μέ­νου και του αρ­χη­γού του Γε­νι­κού Επι­τε­λεί­ου Αε­ρο­πο­ρί­ας.

«Δεν θα αφή­σου­με την Ελ­λά­δα να ανοί­ξει νέους χώ­ρους» στο Αι­γαίο, δή­λω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της τουρ­κι­κής κυ­βέρ­νη­σης Βεϊσί Καϊ­νάκ, προ­σθέ­το­ντας πως «δυ­στυ­χώς η Ελ­λά­δα προ­σπα­θεί να εκ­με­ταλ­λευ­τεί τις βρα­χο­νη­σί­δες» και το­νί­ζο­ντας πως οι ένο­πλες δυ­νά­μεις της Τουρ­κί­ας «δεν θα το επι­τρέ­ψουν».

«Οι βρα­χο­νη­σί­δες “Καρ­ντάκ” (σσ όπως οι Τούρ­κοι απο­κα­λούν τα Ίμια) και πα­ρό­μοιες βρα­χο­νη­σί­δες, επι­χει­ρεί­ται να γί­νουν αντι­κεί­με­νο εκ­με­τάλ­λευ­σης από την Ελ­λά­δα, αλλά η κυ­βέρ­νη­ση της Τουρ­κί­ας δεν θα επι­τρέ­ψει ποτέ στην Ελ­λά­δα να δη­μιουρ­γή­σει νέους χώ­ρους γύρω τους», ήταν η δή­λω­ση του Καϊ­νάκ σε ημε­ρί­δα του πρα­κτο­ρεί­ου Ανα­ντο­λού.

Άμεσα, οι δη­λώ­σεις του Τούρ­κου αντι­προ­έ­δρου δη­μο­σιεύ­θη­καν στα τουρ­κι­κά ΜΜΕ με τί­τλους όπως αυτόν της εφη­με­ρί­δας Σα­μπάχ, που στην ιστο­σε­λί­δα της γρά­φει: «Η κυ­βέρ­νη­ση “εξη­γεί” τα Ίμια».

Nέες τουρ­κι­κές απει­λές:

Τα Ίμια ήταν μικρό μή­νυ­μα –

Θα πλημ­μυ­ρί­σου­με τα νησιά

με πρό­σφυ­γες

Ο Τούρ­κος αρ­θρο­γρά­φος Ιλ­νούρ Τσε­βίκ της Daily Sabah, απει­λεί ευ­θέ­ως σε κεί­με­νό του στην τουρ­κι­κή ιστο­σε­λί­δα, την Ελ­λά­δα αλλά και την Ευ­ρώ­πη λέ­γο­ντας πως «η Άγκυ­ρα έχει τον τρόπο να πλημ­μυ­ρί­σει τα ελ­λη­νι­κά νησιά και την Ευ­ρώ­πη με πρό­σφυ­γες από τη Συρία» αλλά και πως η τουρ­κι­κή πρό­κλη­ση στα Ίμια «ήταν μόνο ένα μικρό μή­νυ­μα».

Ο Ιλ­νούρ Τσε­βίκ, κα­τη­γο­ρεί στο κεί­με­νό του την Ελ­λά­δα πως αρ­νεί­ται να εκ­δώ­σει τρο­μο­κρά­τες και πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες, «κατ’ εντο­λή της ΕΕ και συ­γκε­κρι­μέ­να της Γερ­μα­νί­ας».

Πα­ράλ­λη­λα ισχυ­ρί­ζε­ται πως ο Αλέ­ξης Τσί­πρας είχε υπο­σχε­θεί στον Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν την έκ­δο­ση του­λά­χι­στον 6 εκ των 8 Τούρ­κων στρα­τιω­τι­κών.

«Γλι­τώ­σα­τε το 1996 χάρη στη δει­λία

ενός ναυάρ­χου»

Νέα πρό­κλη­ση από Τουρ­κία – Βου­λευ­τής Σμύρ­νης απει­λεί την Ελ­λά­δα με πό­λε­μο!

«Μην παί­ζε­τε μαζί μας το παι­χνί­δι των Ιμίων, θα σας χτυ­πή­σου­με», προει­δο­ποιεί ο Χου­σε­ΐν Κο­τσα­μπι­γίκ με αναρ­τή­σεις του στο Twitter.

Μια νέα προ­κλη­τι­κή δή­λω­ση έρ­χε­ται από την Τουρ­κία ανα­φο­ρι­κά με το ζή­τη­μα των Ιμίων, λίγη ώρα αφό­του ο υπουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας Πάνος Καμ­μέ­νος προ­χώ­ρη­σε σε ρίψη στε­φά­νου στο ση­μείο με ελι­κό­πτε­ρο.

Ο Χου­σε­ΐν Κο­τσα­μπι­γίκ, βου­λευ­τής Σμύρ­νης του ισλα­μι­στι­κού κυ­βερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος Δι­καιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης (AKP) της Τουρ­κί­ας, έφτα­σε στο ση­μείο να απει­λή­σει… ακόμα και με πό­λε­μο τη χώρα μας, με ανάρ­τη­σή του στο Twitter.

«Προει­δο­ποιώ την Ελ­λά­δα: Το 1996 γλι­τώ­σα­τε χάρη στη δει­λία ενός ναυάρ­χου. Μην παί­ζε­τε μαζί μας το παι­χνί­δι των Καρ­ντάκ (τουρ­κι­κή ονο­μα­σία για τα Ίμια) γιατί θα σας χτυ­πή­σου­με», έγρα­ψε σε ανάρ­τη­σή του.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι ο βου­λευ­τής είχε ανα­φερ­θεί και προ­χθές στο θέμα με αναρ­τή­σεις του, ση­μειώ­νο­ντας τα εξής: «Το 1996 η πρω­θυ­πουρ­γός Τσι­λέρ είχε δώσει εντο­λή για βύ­θι­ση των ελ­λη­νι­κών πλοί­ων στα Ίμια αλλά επει­δή ο ανό­η­τος επι­κε­φα­λής του ναυ­τι­κού τότε φο­βή­θη­κε δεν εκτέ­λε­σε τη δια­τα­γή. Η κα­κο­μα­θη­μέ­νη συ­μπε­ρι­φο­ρά των Ελ­λή­νων στο Αι­γαίο συ­νε­χί­ζε­ται από τότε που αυτή η πο­λι­τι­κή οδη­γία δεν εφαρ­μό­στη­κε. Αλλά οι Έλ­λη­νες πρέ­πει να ξέ­ρουν ότι η ση­με­ρι­νή Τουρ­κία δεν είναι η Τουρ­κία του 1996».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.