ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων τον Ιούνιο με βάση τις εμπορικές αξίες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλειστηριασμοί

Με βάση την εμπο­ρική (και όχι την αντι­κει­με­νική αξία όπως γινόταν μέχρι σήμερα) θα προ­χω­ρούν οι δια­δι­κα­σίες κατά­σχε­σης και πλει­στη­ρια­σμού ακι­νή­των από την 1η Ιουνίου.

Με νομο­θε­τική ρύθμιση που προωθεί, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες η κυβέρ­νηση, υλο­ποιεί­ται στην πράξη η σχετική πρό­βλεψη του νέου Κώδικα Πολι­τι­κής Δικο­νο­μίας που ψηφί­στηκε το περα­σμένο καλο­καίρι, υπό την θύελλα αντι­δρά­σεων του νομικού (και όχι μόνο) κόσμου της χώρας και υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανε­σι­τών και εν όψει της τότε απει­λού­με­νης κατάρ­ρευ­σης της οικο­νο­μίας.

Η νέα ρύθμιση οδηγεί ανα­πό­φευ­κτα σε αδικίες και στην αντι­με­τώ­πιση των ακι­νή­των με τη λογική των «δύο ταχυ­τή­των».

Κι αυτό γιατί ενώ ένα ακίνητο εξα­κο­λου­θεί και σήμερα να φορο­λο­γεί­ται με βάση τις «φου­σκω­μέ­νες» (σε σχέση με την πραγ­μα­τική αγοραία τιμή) αντι­κει­με­νι­κές αξίες (παρά τη μείωσή τους κατά περί­πτωση το πολύ έως 20%), την ίδια στιγμή, όταν κατά­σχε­ται, η όλη επι­βα­ρυ­ντική δια­δι­κα­σία για τον ιδιο­κτήτη του θα γίνεται με την ασφαλώς χαμη­λό­τερη εμπο­ρική αξία.

‘Ετσι ενώ ο φορο­λο­γού­με­νος πλη­ρώ­νει ακριβά το ακίνητο μέσω του ΕΝΦΙΑ όταν βρεθεί μπροστά στο φάσμα της κατά­σχε­σης λόγω χρεών θα βρί­σκε­ται και πάλι χαμένος και μάλιστα ακόμη περισ­σό­τερο αφού θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως «μπού­σου­λας» η εμπο­ρική αξία του ακι­νή­του, που στην πράξη έχει απο­δει­χθεί ότι είναι πολύ μικρό­τε­ρης της αντι­κει­με­νι­κής αξίας.

‘Ετσι το ακίνητο θα μπορεί να εκποι­η­θεί σε πολύ χαμη­λό­τερη τιμή, γεγονός που έχει επι­κρι­θεί έντονα και από τους δικη­γο­ρι­κούς συλ­λό­γους, σύμφωνα με το ‘Εθνος, αφού έτσι ωφε­λεί­ται εκείνος που επι­σπεύ­δει την κατά­σχεση ή «χτυπά» το ακίνητο, με προφανή βλάβη του ιδιο­κτήτη και αντί­στοιχη ζημιά του.

enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.