ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη βουτιά για τον Τουρισμό

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Εδώ και δύο χρόνια και πιο συγκε­κρι­μένα από το Σεπτέμ­βριο του 2013 είχαν να δουν οι επι­χει­ρη­μα­τίες του του­ρι­σμού μονο­ψή­φιο ρυθμό αύξησης στις αερο­πο­ρι­κές αφίξεις ξένων του­ρι­στών με προ­ο­ρι­σμό την Αθήνα. Εντού­τοις το ποσοστό του 5,7% που κατα­γρά­φηκε στις αφίξεις του δεκα­μή­νου για το σύνολο της χώρας και το 5,4% που σημεί­ωσε η πρω­τεύ­ουσα (από 23,8% το Σεπτέμ­βριο) δεν απο­τέ­λεσε έκπληξη για τους φορείς του του­ρι­σμού και τις επι­χει­ρή­σεις, αντι­θέ­τως όπως επι­ση­μαί­νουν στο Capital.gr στελέχη της του­ρι­στι­κής αγοράς, η πτώση ήταν ανα­με­νό­μενη, αν και ήρθε νωρί­τερα από ότι περί­με­ναν.

Όπως εξηγούν ειδι­κό­τερα, τα σημάδια της “κόπωσης” για την Αθήνα είναι πλέον ορατά, με τα χαμηλά ποσοστά στις αφίξεις να συμπα­ρα­σύ­ρουν τα συγκε­ντρω­τικά στα­τι­στικά. Και αυτό γιατί όλη τη χρονιά, οι αφίξεις της πρω­τεύ­ου­σας, μαζί με το Ιόνιο και τις Κυκλά­δες, δια­τή­ρη­σαν θετικά τα νούμερα του του­ρι­σμού, ανε­βά­ζο­ντας το σύνολο των του­ρι­στών που ήρθαν στην Ελλάδα.

Πως εξη­γεί­ται η πτώση όμως; Στελέχη από το χώρο του του­ρι­σμού εκτι­μούν πως η απουσία νέων ξενο­δο­χεια­κών μονάδων και επι­λο­γών για την πρω­τεύ­ουσα, η απουσία στρα­τη­γι­κής για την του­ρι­στική ενί­σχυση της χώρας, σε συν­δυα­σμό με το γεγονός πως η φετινή σεζόν έφτασε πια στο τέλος της, απο­τε­λούν τους βασι­κούς λόγους για τη μείωση της κίνησης. Ακόμη κι αν, όπως σημειώ­νουν από το Σύν­δε­σμο Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων, δεν φαί­νε­ται προς το παρόν να “απει­λεί­ται” ο στόχος των 26 εκατ. του­ρι­στών, ο πτω­τι­κός ρυθμός που εμφα­νί­ζουν πολλοί προ­ο­ρι­σμοί τους τελευ­ταί­ους μήνες, ειδικά η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη (που απο­τε­λού­σαν από τις πλέον δημο­φι­λείς ταξι­διω­τι­κές επι­λο­γές για τις ξένες αγορές), αλλά και η Καλα­μάτα, προ­κα­λεί έντονη ανη­συ­χία.

Οι επι­χει­ρη­μα­τίες του του­ρι­σμού κρατούν αυτή τη στιγμή στάση ανα­μο­νής, περι­μέ­νο­ντας να δουν τα στοι­χεία του Νοεμ­βρίου και του Δεκεμ­βρίου. Η αίσθηση που επι­κρα­τεί είναι πως τα νέα δεν θα είναι αισιό­δοξα, δεδο­μέ­νου πως η απουσία πολι­τι­κής όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για την του­ρι­στική ανά­πτυξη, καθώς και οι πρό­σθε­τες επι­βα­ρύν­σεις από την αύξηση του ΦΠΑ στη δια­νυ­κτέ­ρευση, απο­τε­λούν απο­τρε­πτι­κούς παρά­γο­ντες για την αύξηση της ζήτησης.

Σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ, οι του­ρι­στι­κοί φορείς ετοι­μά­ζουν μια συνο­λική απο­τύ­πωση των του­ρι­στι­κών στα­τι­στι­κών για να σχη­μα­τί­σουν πλήρη εικόνα για την ζήτηση, αλλά και για τα έσοδα, επι­χει­ρώ­ντας από τη μία να κάνουν το προ­γραμ­μα­τι­σμό τους για την επόμενη χρονιά, και από την άλλη να δείξουν για ακόμη μια φορά στην πολι­τική ηγεσία πως χωρίς στρα­τη­γική για τον του­ρι­σμό θα είναι πολύ δύσκολο να δια­τη­ρη­θούν τα ρεκόρ στον του­ρι­σμό των προη­γού­με­νων δύο χρόνων. Μόνο θετικό στοι­χείο είναι τα δεδο­μένα για τις οδικές αφίξεις του Οκτω­βρίου, με την αύξηση στο δεκά­μηνο να αγγίζει το 10% (950 χιλ. αφίξεις επι­πλέον)

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.