Στo βάρος που φέρνει στους πολίτες το πακέτο μέτρων που συζητά η κυβέρνηση εστιάζεται η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι επόμενες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και η σκληρή ρητορική.

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσαρμόζει αναλόγως και την ρητορική της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχοποιεί προσωπικά τον πρωθυπουργό για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα και στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η ζημιά για τον τόπο από την καθυστέρηση και την τακτική της κυβέρνησης είναι τεράστια. Υπογραμμίζουν πως το περασμένο έτος η Ελλάδα ήταν η μόνη οικονομία στην ευρωζώνη η οποία βρισκόταν σε ύφεση και δίνουν έμφαση στα μέτρα που έρχονται, στο «τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρήματα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Πλέον το βάρος στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πέσει, εκτός των άλλων στην κοινοβουλευτική μάχη για την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, όπου υπάρχει η πεποίθηση ότι θα πέσει «και το τελευταίο φύλλο συκής» για τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του. «Θα χρειαστεί να προσέλθει στη Βουλή και να εξηγήσει γιατί δεσμεύει τη χώρα σε μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος και γιατί παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει θέσει», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος προτάσσει τη μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις, ωστόσο δεν μένει μόνο εκεί.

Με αφετηρία τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 εντός της εβδομάδας, η ΝΔ θα επιμείνει να υποστηρίζει ότι αυτός λέει «είτε χονδροειδή ψέματα είτε μισές αλήθειες».

Το οικονομικό και το επικοινωνιακό γαλάζιο επιτελείο επιχειρούν να αποδομήσουν μία προς μία τις θέσεις του κ. Τσίπρα όσον αφορά την οικονομία, αντιτείνοντας τα «λάθη και τις παραλείψεις του». Με αυτό το φόντο, η ΝΔ εγκαλεί τους κυβερνητικούς εταίρους για «26 φόρους που έχει επιβάλλει στους πολίτες», για τις «1.000 κατασχέσεις ακινήτων την ημέρα», για τα «3,6 δις, με υψηλά πλεονάσματα 3,5%», για την «παρουσία του SSM για άλλα 35 χρόνια και την περιουσία του Δημοσίου στο υπερταμείο για άλλα 98 έτη».

Μια πρόβα τζενεράλε, πάνως, ενόψει της μετωπικής στη Βουλή για τα νέα μέτρα έγινε χθες, με αφορμή την τροπολογία που καλύπτει την εταιρεία ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη και την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε (αν και χωρίς αποτέλεσμα) τον πρωθυπουργό να την αποσύρει. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε σχετικά: «Πρώτη φορά Πρωθυπουργός & ο κυβερνητικός του εταίρος παραδέχονται δημόσια πως ψηφίζουν φωτογραφική διάταξη υπέρ εκλεκτού τους επιχειρηματία».

Θεσμικό επίπεδο

Ο κ. Μητσοτάκης, επί της ουσίας, θέλει να επιβάλει τη δική του ατζέντα στον δημόσιο διάλογο, ουσιαστικά «σέρνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη «γαλάζια» ρητορική. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ενταχθούν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΝΔ τις τελευταίες μέρες σε θέματα όπως η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% και η Βενεζουέλα, στα οποία, όπως λέει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαντήσει».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί διευρυμένη την αντιπολιτευτική ατζέντα και σε θέματα πέραν της οικονομίας. Έτσι, με αφορμή την εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο ΣτΕ και τη διαφυγή τους χωρίς καμία σύλληψη, διαμηνύθηκε για μία ακόμη φορά πως «η ΝΔ θα προστατεύσει το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια», ενώ αντίδραση υπήρξε και για την κριτική του Πάνου Σκουρλέτη στην Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: «Όσοι σκιαμαχούν για χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας θα αποτύχουν», δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Επίσης, τον δικό τους συμβολισμό έχουν η Κοινή Ερώτηση για την συνεχή υποβάθμιση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας από την κυβέρνηση που κατέθεσαν τρεις βουλευτές της ΝΔ, καθώς και η θεσμική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, για την ψήφο των ομογενών, αλλά και τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για «κατάχρηση εξουσίας».

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην συνεδρίαση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Brexit και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί η Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, στην προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών του με τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται για τις νέες του περιοδείες στη χώρα, στο πλαίσιο της επαφής του με την κοινωνία, με πρώτους σταθμούς τη Θεσσαλία και τη Λακωνία εντός του Μαΐου.

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ