Ρεπορτάζ

Πιο κοντά σε συμφωνία για τα μαγαζιά της Νέας Αγοράς

Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2019, θα επανέλθει προς συζήτηση το θέμα με τις εξώσεις στην Νέα Αγορά.
Αυτό, είχε ανακοινώσει κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος (την πρώτη για την νέα χρονιά) ο πρόεδρος του σώματος κ. Ευάγγελος Μανδρακός, με αφορμή την προσφυγή του επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργου Υψηλάντη.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατική» μετά την προσφυγή του κ. Υψηλάντη, ακυρώθηκαν οι αποφάσεις που έλαβε η δημοτική αρχή κατά πλειοψηφία ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, παρατύπως, για την μη παράταση των μισθώσεων δημοτικών καταστημάτων στην Νέα Αγορά.
Μάλιστα ο κ. Μανδρακός είχε σχετική επικοινωνία με τον κ. Υψηλάντη τον οποίο ενημέρωσε πως είχε συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα με τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, που γνωμοδότησε ότι οι ενστάσεις του κ. Υψηλάντη για το παράτυπο της διαδικασίας, που ακολουθήθηκε είναι ορθές και ότι η ακύρωση των αποφάσεων από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου είναι μονόδρομος.
Φαίνεται πάντως, πως η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εμφανίζουν μια πιο… διαλλακτική στάση απέναντι στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, από την στιγμή που κρίνεται το μέλλον των 60 καταστηματαρχών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Νέα Αγορά και βεβαίως, το μέλλον της αξιοποίησης του ακινήτου.
Όπως είχε δηλώσει στην «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας κ. Δήμος Μουτάφης, φαίνεται πως υπάρχει… φως στο τούνελ για συνεννόηση ώστε να βρεθεί τελικώς η χρυσή τομή –μία λύση που θα είναι η ενδεδειγμένη τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για την δημοτική αρχή που δεν θέλει να χάνει ενοίκια.
«Το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και θα περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Πιστεύω ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Οι απόψεις οι οποίες ακούγονται από την πλευρά των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που κι εμείς οι ίδιοι είχαμε προτείνει και θεωρώ ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση, έτσι ώστε να μην φτάσει ούτε ο Δήμος Ρόδου σε ενέργειες που δεν θα ήταν η επιθυμία μας και δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μας και από την άλλη, να έχουμε την καλύτερη εκμετάλλευση του μνημείου. Επομένως, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο να βρεθεί μία λύση (κοινώς αποδεκτή). Θεωρώ πως έχει γίνει το εξής: επειδή ακριβώς οι καταστηματάρχες, προσέφυγαν σε ένδικα μέσα, άκουσαν πολλές υποσχέσεις, ίσως και παραπλανητικά μηνύματα, όταν πια αποφάσισαν να κινηθούν νομικά και να δουν τα όρια του νόμου και πώς αυτός, τους δίνει την δυνατότητα να παραμείνουν στο ακίνητο, πιστεύω πως κατάλαβαν ότι δεν είναι στο επίπεδο που κάποιοι ίσως τους υποσχέθηκαν ή ίσως τους έταξαν. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω πως αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στο να βρεθεί μια λύση η οποία –έτσι όπως συζητείται και πάει να διαμορφωθεί- είναι πολύ κοντά, αν όχι ταυτίζεται, με την γραμμή την οποία είχαμε θέσει εμείς από την πρώτη στιγμή για την προστασία τους. Και είναι πολύ ευχάριστο αυτό…» όπως τόνισε.
Ωστόσο, το γεγονός πως οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ακυρώθηκαν, δημιουργούν προηγούμενο. Όπως ανέφεραν χτες εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας στην «δ», είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση μέσα στην Ημερήσια Διάταξη εφόσον οι αποφάσεις είναι… άκυρες και βεβαίως, ο δήμαρχος οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τον τρόπο αξιοποίησης του μνημείου αλλά και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει τους επιχειρηματίες που ταλαιπωρούνται από αυτή την υπόθεση, περιμένοντας με αγωνία τις εξελίξεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου