Εξακολουθεί να «αδιαφορεί επιδεικτικά» ο δήμαρχος Ρόδου απέναντι στις συνεχείς εκκλήσεις των εθελοντών που έχουν αναλάβει την φροντίδα των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στον πρόχειρο καταυλισμό φιλοξενίας, που έχει δημιουργηθεί στα παλαιά σφαγεία, δίπλα στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου.
Όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο εθελοντής κ. Ντίνος Μαντικός, που στηρίζει με τις υπηρεσίες του την προσπάθεια και λειτουργία της δομής εδώ και 2,5 χρόνια, οι αντοχές έχουν πλέον εξαντληθεί και είναι η ώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη και να δώσει μια οριστική λύση.
«Ο δήμαρχος, είχε δεσμευτεί ότι θα κλείσει αυτή η δομή. Εμείς μείναμε μόνον δύο εθελοντές να τρέχουμε για να βρούμε φαγητό, να μεριμνούμε για την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών, να ψάχνουμε για φάρμακα. Ο κόμπος έφτασε το χτένι. Πρέπει να πάρει απόφαση ο κ. Χατζηδιάκος εάν θα ανοίξει ένα hot spot στην Ρόδο ή θα βρει άλλη λύση. Άρχισαν ήδη οι νέες ροές και δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα κυρίως με την σίτιση αλλά και με τις αυξημένες ανάγκες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι».
Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος κατά καιρούς δεσμεύεται και δίνει προθεσμίες για το κλείσιμο της δομής στα παλαιά σφαγεία, όπου φυσικά, οι συνθήκες δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.
«Την μία μας ζήτησε να κάνουμε υπομονή μέχρι τον περασμένο Αύγουστο και μετά μας ζήτησε να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Φτάσαμε στον Απρίλιο και κλείνουμε εδώ 2,5 χρόνια. Αυτή η δομή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στον εθελοντισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή. Ας μας δώσει μία απάντηση», είπε ο κ. Μαντικός.
Στην Ρόδο, οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχουν μεριμνήσει για να μεταφερθούν σε μικρά σπιτάκια 40 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στα σφαγεία φιλοξενούνται τώρα 20 περίπου άτομα. Ωστόσο οι συνεχείς νέες αποβιβάσεις, στα νησιά, αυξάνουν την ανησυχία αφού όσοι εντοπίζονται περνούν από την Ρόδο και προωθούνται στα νησιά που έχουν εγκαταστάσεις hot spot, όπως η Κως και η Λέρος.
«Αρχικά, μας είπαν ότι η δομή θα άλλαζε θέση. Ωστόσο, το κέντρο αυτό προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, έγινε για να φιλοξενούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για 48 ώρες μέχρι να λάβουν οι αρχές τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα κ.λπ. Σήμερα εξακολουθεί να είναι προσωρινός χώρος φιλοξενίας. Τα σφαγεία, δεν είναι ένας χώρος που προσφέρεται πλέον για φιλοξενία και με δεδομένο ότι οι συνθήκες του κτηρίου δεν είναι οι κατάλληλες για να διαμένουν εκεί άνθρωποι. Τις τελικές αποφάσεις πρέπει να τις λάβει ο δήμαρχος. Εμείς ως εθελοντές, θα δώσουμε ό,τι μπορούμε στους ανθρώπους αυτούς αλλά έχουμε κουραστεί κι εμείς και δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κάτω από αυτές τις συνθήκες…» δήλωσε ο κ. Μαντικός.
Να σημειωθεί πως επανειλημμένα ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί ποτέ την δημιουργία hot spot στο νησί της Ρόδου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και τώρα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ούτε και έχει προβεί σε κάποιες διευκρινιστικές δηλώσεις ή πρωτοβουλίες για μια εναλλακτική λύση.
Πάντως, επειδή οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας έχουν δηλώσει ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι και θα φροντίσουν για την μεταφορά σε άλλο χώρο (ξενοδοχεία ή διαμερίσματα) των εναπομείναντων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στην δομή στα παλαιά σφαγεία, η δημοτική αρχή Ρόδου δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση προς το παρόν.
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία hot spot στην Ρόδο έχει προταθεί από κάποιους φορείς με στόχο να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση, να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και βεβαίως, να υπάρξει αστυνόμευση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ