Συνεντεύξεις

Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Η πορεία της περιφερειακής αρχής είναι επιτυχής!»

«Κάθε εκλογική διαδικασία είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας! Εμείς, είμαστε πάντα αισιόδοξοι και βέβαιοι για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι κάθε εκλογική διαδικασία ξεκινάει από την… αρχή».
Αυτό τονίζει στην «δημοκρατική» ο εντεταλμένος για τον Πρωτογενή Τομέα και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μέχρι τώρα πορεία της περιφερειακής αρχής είναι επιτυχής.
Επίσης μιλάει για θέματα της αρμοδιότητάς του, για την υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλά και για την συνεχή προσπάθεια να στηριχθεί ο Πρωτογενής Τομέας και τα ντόπια προϊόντα στα νησιά μας.

• Κύριε Ζαννετίδη, να μιλήσουμε για τον Πρωτογενή Τομέα, που είναι η αρμοδιότητά σας. Η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, ασχολήθηκε εδώ και πολλά χρόνια με αυτό τον τομέα προσπαθώντας να τον αναδείξει με διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες. Συνεχίζεται η προσπάθεια;
Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα ζητήματα του Πρωτογενή Τομέα, να τα προωθεί είτε προς επίλυση, είτε προς νομοθετικές πρωτοβουλίες. Συμμετέχουμε ενεργά σε όλα τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλες τις προσκλήσεις του υπουργείου με ενισχύσεις όπως αυτό για τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και άλλα πολλά που έχουν εκχωρηθεί στις περιφέρειες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Να σημειώσω ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες για πιστοποιήσεις προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας και να τα αναδεικνύουμε, με πολλούς τρόπους (είτε συμμετέχοντας σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, κρασιών κ.λπ.) είτε με στήριξη των παραγωγών με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
• Τα προϊόντα που προωθούνται για πιστοποίηση περνούν από χρονοβόρες διαδικασίες; Είναι μια εύκολη υπόθεση;
Πράγματι, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και απαιτούν πολλή προσοχή. Έχουμε σύμβαση σε εξέλιξη (την οποία ανανεώσαμε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αφού προηγήθηκε η διετία της πανδημικής κρίσης) με τον ανάδοχο για την πιστοποίηση των 22 προϊόντων των νησιών μας. Επίσης, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί για την πιστοποίηση του μελιού της Καλύμνου και της σιτάκας της Κάσου. Ακολουθούν οι ‘ντουρμάες’ (το μικρό ντολμαδάκι) της Κάσου –ένα νέο προϊόν που παράγεται τώρα και θέλουμε να το προωθήσουμε.
• Πρόσφατα μιλήσατε για την καταγραφή του ζωϊκού κεφαλαίου. Πού βρίσκονται οι διαδικασίες;
Κάθε καταγραφή του ζωϊκού κεφαλαίου, αιγοπροβάτων και χοίρων, περνάει σε ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση που δεν γίνει έχουμε ειδοποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων). Γι’ αυτό κάθε χρόνο, υπενθυμίζουμε στους κατόχους ότι πρέπει να είναι τυπικοί ως προς αυτό το ζήτημα. Η απογραφή για τα αιγοπρόβατα γίνεται από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως και το τέλος του έτους ενώ των χοιρινών μέσα στον Δεκέμβρη –αλλά με το δικαίωμα να την παρουσιάσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο. Σε αντίθεση περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, σύμφωνα με τις ανάλογες ευρωπαϊκές οδηγίες. Εκτιμούμε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία η οποία και θα παρουσιαστεί επισήμως. Όλα αυτά γίνονται με ευθύνη των παραγωγών και υπό τον έλεγχο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΝΑι.
• Είναι αλήθεια ότι έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες στις περιφέρειες και μάλιστα χωρίς τους απαραίτητους πόρους –ενώ αντιμετωπίζουν και μεγάλη υποστελέχωση…
Η κατάσταση με την υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τραγική –και μέρα με την μέρα, μεγαλώνει. Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν Επαρχεία που δεν έχουν ούτε κτηνίατρο, ούτε γεωπόνο και καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες αυτές από την Ρόδο και την Κω (για τα Δωδεκάνησα) και από την Σύρο και Άνδρο (για τις Κυκλάδες). Από την μία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υποστελέχωση και από την άλλη, μας “γεμίζουν” με αρμοδιότητες. Το υπουργείο δείχνει την εμπιστοσύνη του στις περιφέρειες, αλλά χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Το θέτουμε συνεχώς, αλλά χωρίς αντίκρυσμα. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να εκτελούμε το αντικείμενο που έχουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Μας έδωσαν την αρμοδιότητα για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, για τα φράγματα και τώρα τελευταία για την καταγραφή των ιπποειδών. Ειδικά για το Μητρώο Ιπποειδών έχει ξεκινήσει ήδη η καταχώρηση όλων των ιπποειδών (γαϊδουράκια, άλογα κ.λπ.) και η υποχρέωση αφορά όλους όσους διαθέτουν ιπποειδή, είτε ζώα εργασίας, είτε ζώα για αναψυχή να καταγραφούν και σαν μονάδες με όλα τα στοιχεία στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
• Με την υποστελέχωση αυτή, πώς γίνονται επαρκείς έλεγχοι από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής;
Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μας απασχολεί συνεχώς. Εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε συνεχείς ελέγχους σε όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης μας, για την κατάσταση της δημόσιας υγείας. Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ελέγχους και μάλιστα αυστηρούς.
• Με τα ελάφια τι γίνεται τελικά; Υπάρχει καμία εξέλιξη;
Τα ελάφια, είναι μια πονεμένη ιστορία… Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει αρμοδιότητα σε αυτή την περίπτωση. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Κι εμείς αναμένουμε τις εξαγγελίες του υπουργού να γίνουν πράξη. Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει η ίδια και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Αφενός οι ζημιές που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες, αφετέρου τα τροχαία ατυχήματα.
• Να σας ρωτήσω για το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας. Τελικά, έρχεται προς συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Όπως είχαμε δεσμευτεί μπήκε πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη και θα συζητηθεί μαζί με το χρηματοδοτικό περιβάλλον έργων υποδομής των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Την εισήγηση θα κάνει ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα.
• Κύριε Ζαννετίδη, η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, κλείνει αρκετά χρόνια (από τον Σεπτέμβριο του 2014) ενώ βαδίζει για τις επόμενες εκλογές του 2023. Θα ήθελα το σχόλιό σας για όλα αυτά τα χρόνια της θητείας σας.
Η αλήθεια είναι ότι η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις αλλά και πολύ τοξικότητα. Συνεχίζουμε απτόητοι το έργο μας, υπό τον περιφερειάρχη μας, Γιώργο Χατζημάρκο, αντιμετωπίζοντας όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, παρεμβαίνουμε σε θέματα όπου δεν έχουμε αρμοδιότητα –όποτε χρειαστεί- και νομίζω ότι η πορεία της περιφερειακής αρχής είναι επιτυχής. Αυτό τουλάχιστον, εισπράττω από τους νησιώτες μας, που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο αυτής της αρχής. Είναι και η πρώτη φορά στα δεδομένα που τα προβλήματα αυτής της περιοχής (τα νησιά της περιοχής ευθύνης μας) έχουν αναδειχθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχουν δοθεί λύσεις, έχει παραχθεί έργο κι έχουμε κάνει αρκετά ρεκόρ σε πολλούς τομείς. Είναι μια συλλογική προσπάθεια και μια προσωπική νίκη του ιδίου του Γιώργου Χατζημάρκου! Πρέπει όμως να σημειώσω ότι σε όλα αυτά συμβάλλει και η αγαστή συνεργασία με τους πολίτες, με την κοινωνία και βεβαίως με τους τοπικούς φορείς.
• Είστε αισιόδοξος για τις επόμενες εκλογές;
Κάθε εκλογική διαδικασία είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας! Περιμένουμε να δούμε ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί μας. Εμείς, είμαστε πάντα αισιόδοξοι και βέβαιοι για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι κάθε εκλογική διαδικασία ξεκινάει από την… αρχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου