Ειδήσεις

Κανόνες περί ασφάλειας τροφίμων

Της Μαρίας Τσομπανοπούλου

Γεωπόνου – Τεχνολόγου Τροφίμων

Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για την ασφαλή κατανάλωση των τροφίμων τους σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:
1) Κατά την αγορά των τροφίμων:
Ιδιαίτερη προσοχή, στις αναγραφόμενες πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων. Μην αγοράζετε τρόφιμα δίχως ενδείξεις ή χωρίς ενδείξεις στην Ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης θα πρέπει στην ετικέτα να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή όπως τα ακόλουθα:
• Ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ
• Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης & χρήσης
• Η ημερομηνία κατάψυξης
• Η ημερομηνία λήξης
• Να παρατηρείτε προσεκτικά την ύπαρξη τυχόν οποιασδήποτε αλλαγής συνήθων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα, σύσταση, εμφάνιση)
• Μην αγοράζετε τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία λήξης τους πλησιάζει , & αν αυτό γίνει τότε να τα τοποθετείτε στο ψυγείο ή στα ράφια πριν από εκείνα που λήγουν αργότερα ώστε να μην προκληθεί διάσπαση της αλυσίδας ψύξης καθώς η θερμοκρασία θα πρέπει να μένει σταθερή.
2) Συντήρηση των τροφίμων
Συντήρηση τροφίμων σημαίνει λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να αντιμετωπίζονται τα αίτια που προκαλούν την ποιοτική υποβάθμιση ή αλλοίωση των τροφίμων, με στόχο τα τρόφιμα αυτά να είναι αποδεκτά από τον καταναλωτή & ασφαλή για την υγεία του, για καθορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διατηρούνται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Τέλος, τα τρόφιμα τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο μαζί & τα ευπαθή – ευαλλοίωτα όπως : γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα , ψάρια, οστρακοειδή, θαλασσινά ( & προϊόντα τους), μαγειρεμένα φαγητά, σαλάτες όπως κοτοσαλάτες , τονοσαλάτες, μαγειρεμένο ρύζι, Άλλα τρόφιμα : σάντουιτς, πίτσα, πίτες οι θερμοκρασίες συντήρησης αυτών θα πρέπει να είναι : 2-50C .
• Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο σας με τρόφιμα, διότι η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μην δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες.
•Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα αμέσως εντός του ψυγείου , παρα μόνο όταν περάσει ένα χρονικό όριο 2 ωρών & φυσικά μέσα σε ρηχούς περιέκτες.
3) Κατά την παρασκευή των τροφίμων.
•Δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή ωμά με μαγειρεμένα τρόφιμα αλλά ούτε & σκεύη που ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα διότι έτσι θα προκληθεί διασταυρούμενη επιμόλυνση (δλδ μεταφορά βακτηρίων από το ωμό στο μαγειρεμένο).
• Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιείστε ρηχούς & κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες.
• Η απόψυξη γίνεται εντός του ψυγείου & αν αυτό δεν είναι εφικτό κάποιες φορές, μπορεί να γίνει σε θερμοκρασία δωματίου & όχι πάνω από 21οC .
• Τρόφιμα τα οποία έχουν αποψυχθεί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επανακαταψυχθούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου