Συνεντεύξεις

Ε. Βόζεμπεργκ: «Η κυβέρνηση θολώνει τα νερά και εξαπατά τους πολίτες»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Η ανυπαρξία κράτους δικαίου και η μη τήρηση των όρων καλής γειτονίας δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο για την Τουρκία». Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη εκφράζοντας την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Όσον αφορά την υπόθεση με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, εκτιμά πως «η κράτησή τους είναι παράνομη» ενώ για το Μακεδονικό, δηλώνει ότι απαιτείται «μόνον λύση – πακέτο, που θα περιλαμβάνει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και του εύρους χρήσης αυτής και την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών». Ακόμη, μιλάει για την υπόθεση με το σκάνδαλο Novartis, την έξοδο από το Μνημόνιο και τις πολιτικές εξελίξεις.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, θα ήθελα να ξεκινήσω, με αφορμή την κατάσταση, όπως εξελίσσεται με την τουρκική προκλητικότητα. Κατά την άποψή σας, θα συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία και θα επιμείνει στην στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο;
Η ανυπαρξία κράτους δικαίου και η μη τήρηση των όρων καλής γειτονίας δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο για την Τουρκία. Όμως η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, που έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να σκληρύνει τη στάση του.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εξελιχθεί σε έναν απρόβλεπτο και επικίνδυνο παράγοντα, ο οποίος στρέφεται κατά πάντων, διώκει και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και διακατέχεται από επεκτατικές βλέψεις έχοντας περάσει από το στάδιο της «γκριζοποίησης» στην απόπειρα «τουρκοποίησης» ξένων προς την Τουρκία εδαφών.
Έχω την αίσθηση ότι η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο θα συνεχιστεί, γιατί τα πολλαπλά και σοβαρά ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας σε συνδυασμό με την έξαρση του εθνικισμού στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, εξωθούν τον Ερντογάν σε επιθετικές ενέργειες, σε μια απέλπιδα προσπάθειά «εξαγωγής» της κρίσης.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς ο Ερντογάν διαβλέπει την προοπτική γεωπολιτικής αναβάθμισης Ελλάδας και Κύπρου με αφορμή τις ΑΟΖ, φοβούμενος παράλληλα ότι η Τουρκία θα μείνει έξω από την αξιοποίηση των τεράστιων ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
• Πρόσφατα, ήρθε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών. Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση;
Κατ’ αρχάς οφείλω να επισημάνω ότι η ελληνική κυβέρνηση αρχικά επέδειξε ολιγωρία και υποτίμησε το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Στη συνέχεια υπήρξε διγλωσσία μεταξύ κορυφαίων υπουργών για το εάν έχουμε ομηρία ή μη, καθώς και για το εάν πρόκειται για διμερές ή διεθνές ζήτημα. Είναι αυτονόητο ότι οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες δυσχεραίνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση.
Από την δική μου πλευρά, με παρέμβασή μου ενημέρωσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας την άμεση αντίδραση της ΕΕ.
Προφανώς δεν μπορώ να υποδείξω τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, το βέβαιο όμως είναι ότι δεν ανεχόμαστε να κρατούνται οι στρατιωτικοί μας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας σαν κοινοί εγκληματίες, χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Η κράτησή τους είναι παράνομη και πρέπει να συνομιλήσουν η ΕΕ και η Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί μας στα σπίτια τους.
• Να περάσουμε στο Μακεδονικό. Πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος χρονικά για να κλείσει το ζήτημα και αν ναι, για ποιους λόγους;
Η Ελλάδα δεν έχει λόγους να «καίγεται» προκειμένου να κλείσει άμεσα το Σκοπιανό, ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό εδώ και 26 χρόνια. Αυτοί που πιέζονται είναι οι Σκοπιανοί και γι’ αυτό οφείλουν να κάνουν υποχωρήσεις. Αντί αυτού όμως, βλέπουμε τον αρχικά μετριοπαθή Ζάεφ να μάς υποδεικνύει να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας!
Με τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την κυβερνητική Βαβέλ, θεωρώ δύσκολο να έρθει σύντομα στη Βουλή μία συμφωνία.
Από την πλευρά της η ΝΔ είχε θέσει εξ αρχής το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως απαράβατο όρο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.
Δεχόμαστε μόνο λύση πακέτο, που θα περιλαμβάνει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και του εύρους χρήσης αυτής και την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών. Κάθε άλλη πρόταση θα είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα.
• Στην υπόθεση με το σκάνδαλο Novartis, ποιος εκτιμάτε ότι έχει κερδίσει τις «εντυπώσεις» μετά τις αποκαλύψεις; Η κυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση;
Στην υπόθεση Novartis η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις και καθόλου για την ουσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Novartis εμφανίστηκε την επόμενη του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου του Συντάγματος, ενώ επανεμφανίστηκε στην επικαιρότητα με νέες δήθεν αποκαλύψεις την επόμενη του επεισοδίου Σαββίδη, που ήταν επίσης ράπισμα για την Κυβέρνηση. Πρόκειται για μεθόδευση και όχι για σύμπτωση.
Προφανώς υπάρχει σκάνδαλο αθέμιτων πρακτικών της εταιρίας, το οποίο μάλιστα έλαβε χώρα σε πολλά κράτη και όχι μόνο στην Ελλάδα, γι’ αυτό η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ζήτησε να έρθουν όλα στο φως.
Όμως η κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει την υπόθεση σε μία άθλια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.
Η Novartis είναι μία φούσκα που σύντομα θα ξεφουσκώσει, με μία έωλη δικογραφία χωρίς τις παραμικρές ενδείξεις!
Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν συνδυάζονται μεταξύ τους, ενώ οι μάρτυρες, τους οποίους εξαρχής έχω χαρακτηρίσει ως “μάρτυρες συναλλαγής”, εικάζουν, νομίζουν και εκτιμούν, αλλά δεν είναι αυτόπτες!
Άλλωστε και τα ευτράπελα που συνέβησαν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής επιβεβαιώνουν τις ραδιουργίες της πλειοψηφίας.
Η ΝΔ για πέμπτη φορά ζήτησε από τους κυβερνητικούς βουλευτές να καλέσουν όλους τους μάρτυρες, είτε με κουκούλες είτε χωρίς, για να πουν όσα γνωρίζουν απέναντι στους ανθρώπους που κατηγορούν και αυτοί αρνήθηκαν, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι στοχεύουν στη συκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων και όχι στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
• Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο φέτος. Κατά την άποψή σας, είναι αυτό εφικτό;
Η κυβέρνηση μιλά για έξοδο από το μνημόνιο και καθαρή έξοδο στις αγορές προκειμένου για μία ακόμη φορά να θολώσει τα νερά και να εξαπατήσει τους πολίτες.
Τον προσεχή Αύγουστο απλώς λήγει το τριετές πρόγραμμα που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015, όμως τόσο η επιτροπεία όσο και τα δυσμενή μέτρα, τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ασφαλώς και παραμένουν!
Πώς θα βγούμε από τα μνημόνια και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όταν έχουν δεσμεύσει τη χώρα με ανέφικτα πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060, έχουν προνομοθετήσει μείωση συντάξεων από το 2019 και μείωση αφορολογήτου από το 2020, έχουν φορτώσει στους πολίτες μόνιμα μέτρα 14 δις ευρώ, έχουν προκαλέσει ζημιά στην οικονομία 100 δις ευρώ και έχουν εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία μέσω του υπερταμείου για 99 χρόνια προς εξασφάλιση των δανειστών;
• Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα αυτή την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο;
Η αλήθεια είναι ότι στις Βρυξέλλες αυτή την περίοδο δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τη χώρα μας, υπό την έννοια ότι η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει πρόθυμα οτιδήποτε της ζητηθεί, προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία.
Όμως το πρόβλημα είναι ότι ενώ ψηφίζουν τα πάντα, εμφανίζονται όχι μόνο απρόθυμοι, αλλά και ανίκανοι να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να βρίσκεται ουραγός της Ευρώπης σε βασικούς τομείς όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, που αποτελεί όμως τον πιο κρίσιμο τομέα για να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να σταματήσει η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό.
Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι το επενδυτικό σοκ που έχει ανάγκη η χώρα, θα έρθει μόνο μετά τις εκλογές με την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, που περιλαμβάνει μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, σταθερό φορολογικό σύστημα τουλάχιστον για πέντε χρόνια, απλοποίηση αδειοδοτήσεων και αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Τότε είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην το κλίμα στην Ευρώπη υπέρ της χώρας μας και θα ξαναβρεθούμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι όμως πια ως παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά προς μίμηση!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου