Απόψεις

Aξίες και κεκτημένα

Να κερδίσουμε πίσω την ελευθέρια μας είναι το καινούργιο αφήγημα που ακούμε τον τελευταίο καιρό από τα πλέον επισημά χείλη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος, με διάγγελμα του, προς τον ελληνικό λαό το τόνισε με όλη την σοβαρότητα που απαιτούσε η περίσταση: «πρέπει να κερδίσουμε την ελευθέρια μας πρέπει να εμβολιασθούμε».
Ποιος θα το πίστευε άραγε εν έτει 2021 ότι η προσωπική μας ελευθερία, τα δημοκρατικά μας κεκτημένα, η οικονομική μας ζωή θα είναι σε μια κατάσταση ομηρίας από έναν αόρατο εχθρό , ο οποίος όχι μόνο δεν φαίνεται αλλά ταυτόχρονα μεταλλάσσεται και η κάθε του μετάλλαξη σηματοδοτεί και χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, απόρροια της φονικής του επικινδυνότητας. Aνατρέχοντας ανά τους αιώνες της ιστορίας αυτού του τόπου θα δούμε ότι όλα τα κεκτημένα που έχουμε και απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθέρια, τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, την παιδεία, την υγειά, τις τέχνες, την οικονομία, τα οικοδομήσαμε μέσα από μεγάλους αγώνες μέσα από τον πολιτισμό και την γνώση και τα μεταλαμπαδεύσαμε και σε άλλους λαούς, οπού και αναφέρονται πλέον ως οι΄΄ αρχές του δυτικού πολιτισμού.΄΄
΄΄Να κερδίσουμε πίσω την ελευθέρια μας είπε ο Πρωθυπουργός΄΄δεν μας είπε να πάρουμε τα όπλα και να φωνάξουμε ΄΄ΑΕΡΑ΄΄όπως κάναμε στο ένδοξο παρελθόν μας. Εν προκειμένω ο εχθρός είναι αόρατος μεταλλάσσεται και δεν αντιμετωπίζεται με τα κανόνια και τα αεροπλάνα. Αυτά τα έχουμε, και καλώς, για άλλους εχθρούς.
Εδώ το όπλο μας το δίνει η ιατρική και η φαρμακοβιομηχανία οπού μέσα σε σύντομο -για τα παγκόσμια δεδομένα- χρόνο εξελίξανε ένα «ισχυρό όπλο» ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να πολεμήσει και να νικήσει τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, χτίζοντας ανοσία προστατεύοντας τους πολίτες από τις θανατηφόρες επιπλοκές οι οποίες παρουσιάζονται στους πιο ευπαθείς συνάνθρωπους μας. Οι παρενέργειες δε που έχουν καταγραφεί είναι απειροελάχιστες στο σύνολο των εμβολιασμένων, και δεν αντισταθμίζονται με το γενικό καλό που τα εμβόλια παρέχουν σε εκατομμύρια άλλους.
Εύλογες όμως είναι και οι φοβίες μιας μερίδας πολιτών απέναντι στο εμβόλιο. Δεν είναι αρνητές ,έχουν τις επιφυλάξεις τους για πολλούς και διάφορους λογούς ο καθένας και η κάθε μια χωριστά. Και εδώ οφείλει η πολιτεία να ενημερώσει όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, μέσω επιστημονικών φορέων και ημερίδων – κατά νομό και κατά περιφέρεια – που θα αφορούν στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό ώστε να μπορεί ο πολίτης να έχει την έγκυρη πληροφορία από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, και όχι από τον πολυφωνικό βομβαρδισμό του κάθε μέσου ενημέρωσης οπού όλοι έχουν άποψη επί παντός του επιστητού.
«Να κερδίσουμε πίσω την ελευθέρια μας» είπε ο Πρωθυπουργός αλλά δεν βρήκε ευήκοα ώτα σε μια άλλη κατηγορία πολιτών τους επονομαζόμενους «αρνητές του εμβολίου». Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί από ότι φαίνεται οι αρνητές είναι σκληροί, είναι μπετόν αρμέ, δεν πείθονται με τίποτα, έχουν δική τους φιλοσοφία και την εκφράζουν δυναμικά και με κάθε τρόπο. Ενίοτε με τα λεγόμενα κάποιων να κινούνται στην σφαίρα του εξωπραγματικού και της συνωμοσιολογίας. Όπως προανέφερα στην χωρά που γέννησε την δημοκρατία όλοι έχουν λόγο και αντίλογο. Όλη έχουν φωνή. Είναι κεκτημένο του δυτικού μας πολιτισμού, αρκεί όμως εκεί που αρχίζει το κεκτημένο του ενός να μην καταπατείτε το κεκτημένο του άλλου, διότι αυτό ούτε δημοκρατία προϋποθέτει αλλά ούτε και ελευθερία.
Φωνές του τύπου ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ή ισχυρισμοί ότι μαζί με τον εμβολιασμό μας εμφυτεύουν τσιπάκι για να μας ελέγχουν το μυαλό, ρητορική που αναφέρει ότι εάν εμβολιαστώ σε λίγα χρονιά μπορεί να μεταλλαχθώ σε ασβοκούναβο ή δεν ξέρω και εγώ τι, θεωρώ ότι στερούνται λογικής και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση από ειδικούς.
Δεν είναι δυνατόν με τόσες χιλιάδες νεκρούς να υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που να αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να πιστεύουν ότι τους εμφυτεύουν τσιπάκι για να τους ελέγξουν το μυαλό. Πως μπορεί αλήθεια κάποιος να ελέγξει το μυαλό μιας ηλικιωμένης; η οποία και γι΄ αυτό δεν εμβολιάζεται. Φοβάται ότι θα ξεκινήσει δηλαδή μεσημέρι να μαγειρέψει μουσακά και ελέγχοντας την κάποιοι, θα την προσανατολίσουν στο να φτιάξει μπριάμ; έτσι για να την τιμωρήσουν ή για να της υποκλέψουν τη μαγική συνταγή; Δεν νοείται να πιστεύουν και να διακηρύττουν, κάποιοι άλλοι, ότι με το εμβόλιο αυτομάτως αποχαρακτηρίζεσαι από χριστιανός και τιμωρείσαι με αιώνιο βρασμό στα καζανιά της κολάσεως. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και η επίσημη εκκλησιά δεν τα ασπάζεται .
Έχουμε τις δυνατότητες να πάμε πολύ καλυτέρα ως κοινωνία αλλά πολλές φορές πάμε ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω ,σαν κάτι να μην θέλει να μας αφήσει να προχωρήσουμε. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να είναι αυτό, ίσως η λάθος νοοτροπία που έχουμε, ίσως η έλλειψη παιδείας , διότι παιδεία σε κάποιον δεν είναι τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά που κατέχει αλλά είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο, το οποίο ξεκινάει από την νηπιακή ηλικία και χτίζεται χρόνο με το χρόνο.
Εδώ και κοντά σαράντα χρονιά έχουμε ένα κακό εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο σε μεγάλο βαθμό παράγει΄΄παπαγάλους΄΄,ανθρώπους χωρίς κριτική σκέψη χωρίς γενικότερες γνώσεις και δεξιότητες, που δεν δύνανται να εμβαθύνουν σε τίποτα πέραν από αυτό το οποίο αποστήθισαν. Με διαχρονική «παπαγαλική» ευλάβεια και προσήλωση», ξεκινώντας από το δημοτικό έως το λύκειο συνεχίζοντας και στο πανεπιστήμιο. Όλοι εξετάζονται πάνω σε συγκεκριμένα βιβλία και όχι σε ύλη τη οποία μπορεί να αντλήσουν και από άλλες πηγές από αλλά βιβλία, καθιστώντας τον μαθητή, τον φοιτητή ταυτόχρονα και ερευνητή, διευρύνοντας τους εκπαιδευτικούς του ορίζοντες, και δίνοντας του τη δυνατότητα να αποκτήσει ευρύτερη και γενικότερη μόρφωση.
«Να κερδίσουμε πίσω την ελευθέρια μας» είπε ο Πρωθυπουργός. Και την παιδεία μας θα έλεγα εγώ, και την ανθρωπιά μας. Ας εφαρμόσουμε τα μετρά για να βοηθήσουμε πρωτίστως αυτούς που το έχουν ανάγκη, τους ευάλωτους που κινδυνεύουν περισσότερο. Βοηθώντας αυτούς βοηθάμε τον ίδιο μας τον εαυτό, βοηθάμε την πατρίδα μας.
Χτίζοντας το τείχος ανοσίας δημιουργούμε οξυγόνο, δίνουμε προοπτικές και ζωή στους συνάνθρωπους μας αλλά και στο σύστημα υγείας που και αυτό βαριανασαίνει και έρχεται στα όρια του όταν τα κρούσματα αυξάνονται.
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κερδίσουμε όχι μόνο την ελευθέρια μας αλλά και ένα σωρό άλλα κεκτημένα τα οποία εμείς σαν Έλληνες αναδείξαμε και που τώρα τα θέσαμε στο συρτάρι της λήθης. Εάν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού που ονομάζεται ”ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄΄ πρέπει να ανοίξουμε όλοι αυτό το συρτάρι ίσως κάτι έχουμε μέσα ξεχάσει.
Όμως πρέπει και η πολιτεία το επίσημο κράτος να αναλάβει τις διαχρονικές της ευθύνες πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Και εάν ο κάθε πολίτης πρέπει να ανοίξει το δικό του συρτάρι μήπως ξέχασε κάτι, η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την δική της ντουλάπα διότι σιγουρά εκεί θα βρει όλα αυτά που έχουμε στερηθεί εδώ και πολλά χρονιά από τα μνημόνια έως και σήμερα. Ας αναλάβει ο καθένας λοιπόν τις ευθύνες που του αναλογούν. Ποτέ δεν είναι αργά.
ΑΣ κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του, αλώστε αξία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού είναι και αυτή.
Έτσι απλά……

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου