Συνέντευξη στον Δ. Γκαρτζώνη

Υπέρμαχος της συναίνεσης δηλώνει ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης. Μετά από μία μακρά πορεία στα αυτοδιοικητικά πράγματα, δηλώνει ότι όσοι αποφασίζουν να εισέλθουν στο στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να υπηρετήσουν τον τόπο τους, είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Αρκεί βέβαια όταν εκλεγούν, να προωθήσουν αντικειμενικά τα συμφέροντα του τόπου και να υπηρετήσουν τις ανάγκες και των πολιτών… O ίδιος δηλώνει ότι θα είναι παρών, δεν έχει όμως πάρει ακόμη οριστική απόφαση.

• Κύριε Γιαννακάκη, η προεκλογική περίοδος έχει ανοίξει. Πιστεύετε όμως ότι σε αυτή τη θητεία της δημοτικής αρχής, έχει αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της Ρόδου;
Με τη μακρά εμπειρία που έχω στα αυτοδιοκητικά πράγματα του τόπου, διαπιστώνω ότι δεν αρκεί μία τετραετία για να ολοκληρωθεί, ή τουλάχιστον να αρχίσει να φαίνεται το έργο της κάθε δημοτικής ή περιφερειακής αρχής. Οι δήμαρχοι που πέρασαν τα τελευταία χρόνια, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή. Έφθασαν όμως στη βρύση και δεν έπιναν νερό. Στη χώρα μας, η γραφειοκρατία είναι ανελέητη. Συν τοις άλλοις, υπήρξαν και απρόβλεπτες στερήσεις πόρων. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η έλλειψη πόρων καθιστούν πολλές φορές αδύνατη την παραγωγή ή την ολοκλήρωση έργου.
Η σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται ότι έχει ανεβάσει ρυθμούς τελευταία. Είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς, εάν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο με αποτέλεσμα ο δήμαρχος, κ. Χατζηδιάκος να θέλει να παρουσιάσει την εντατική παραγωγή έργου. Τυχαίνει όμως να γνωρίζω ότι τώρα ωρίμασαν οι προσπάθειες που είχαν καταβληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και δημοπρατήθηκαν διάφορα έργα, ενώ άλλα βρίσκονται σε στάδιο της δημοπράτησης. Πιστεύω, ότι μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές, αυτό θα γίνει αντιληπτό και από τον κόσμο.

• Ως εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. του Χατζή Χατζηευθυμίου στο δημοτικό συμβούλιο βλέπουμε να συμφωνείτε πάντα με τα θέματα που εισηγείται και ψηφίζει η δημοτική αρχή. Συμπλέουν οι απόψεις και οι θέσεις σας;
Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να παράγεται έργο. Ακόμη και αυτά τα θέματα τα μικρά της καθημερινότητας που παρατηρώ και μου θέτουν οι συμπολίτες μας, τα μεταφέρω στο δήμαρχο μέσα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας την επίλυσή τους. Δεν ισχύει όμως αυτό που λέτε… Δεν έχουμε υπερψηφίσει όλες τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Έχω διαφοροποιηθεί σε σοβαρά θέματα, όπως στην αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, όπως έκαναν άλλωστε όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Προσωπικά θέλω να υπάρχει πάντα συναίνεση και συνεννόηση. Και θα σας φέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Είθισται οι παρατάξεις της μειοψηφίας να μην ψηφίζουν τα τεχνικά προγράμματα που εισηγείται η εκάστοτε δημοτική αρχή. Πιστεύω όμως ότι η μειοψηφία θα έπρεπε να φέρνει το δικό της τεχνικό πρόγραμμα στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορεί να γίνει επιλογή του καλύτερου μεταξύ των δύο. Και αν δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ποιο θα ήταν το καλύτερο, θα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε τις καλύτερες προτάσεις από τα δύο και να τις παντρέψουμε.
Δεν θα έλεγα λοιπόν ποτέ ένα ξερό όχι απλά για να διαφωνήσω. Συμφώνησα στο τεχνικό πρόγραμμα για να γίνουν έργα για την πόλη και τα χωριά μας.

Ποιο είναι το μέλλον της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. τελικά; Θα ολοκληρώσει εδώ την πορεία της, ή θα συγχωνευθεί με κάποιον άλλο συνδυασμό…;
Στην παράταξη ΡΟ.ΔΗ. επικεφαλής ήταν και παραμένει κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, τον οποίο εκτιμώ, αγαπώ και συμβουλεύομαι πάντα. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Τον σέβομαι επειδή ποτέ δεν επιβάλλει τη θέση του, ακούει πάντα τον συνομιλητή του και δέχεται τις απόψεις του.
Ο κ. Χατζηευθυμίου απέχει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τους λόγους, τους οποίους ο ίδιος έχει δημοσιοποιήσει. Αποχωρώντας, ενημέρωσε τον πρόεδρο του δ.σ. ότι εγώ θα εκπροσωπώ τη Ροδιακή Δημιουργία στο εξής. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τέθηκα επικεφαλής. Και θέλω να διευκρινίσω ότι πολλές φορές οι θέσεις μου, δεν εκφράζουν το σύνολο της παράταξης. Είναι καθαρά προσωπικές.
Επειδή με ρωτάτε για το μέλλον της παράταξης, προφανώς αυτό συνδέεται και με τις αποφάσεις του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουμε. Η ΝΔ αποφάσισε ερήμην μας για τον υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου που θα στηρίξει, ενώ τόσο ο Χατζής Χατζηευθυμίου ως επικεφαλής, όσο και εγώ προσωπικά, ο Μανώλης Καμπουρόπουλους, ο Κώστας Ταρασλιάς, ο Αντώνης Γιαννικουρής, η Ελπίδα Ατσίδη, ήμασταν εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι. Ανήκουμε όλοι μας στο χώρο της ΝΔ. Θα περιμέναμε να είχαν ρωτήσει τη γνώμη μας. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πω ότι διαφωνούμε με την επιλογή. Απλά θα θέλαμε να είχαμε έστω μία τυπική ενημέρωση, ώστε να υπάρχει εξ υπαρχής μία καλή συνεννόηση.
Θα έλεγα λοιπόν, ότι η απόφαση του Χατζή να απέχει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και η στάση αυτή της ΝΔ, έχουν αποδυναμώσει την παράταξη.

• Εσείς προσωπικά τι θα πράξετε; Θα είστε ξανά υποψήφιος στις εκλογές και σε ποιο… στρατόπεδο;
Όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας και της παρουσίας μου στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου, έχω έλθει πολύ κοντά με τους συμπολίτες μας. Υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος με συμβουλεύεται και έρχεται να μου αναφέρει διάφορα προβλήματα. Αυτή η σχέση και η επαφή με τον κόσμο, πάντα θα υπάρχει. Ακόμη και αν δεν είμαι δημοτικός σύμβουλος, θα προσπαθώ πάντα να αναδεικνύω όλα αυτά τα προβλήματα που μου αναφέρουν οι συμπολίτες μου. Θέλω να ενασχοληθώ ξανά με τα κοινά. Δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου, σίγουρα όμως θέλω να προσφέρω για το καλό του τόπου μου και μόνο. Με αυτή τη σκέψη λοιπόν, θέλω να συμμετάσχω, απλά δεν έχω καταλήξει με ποιο υποψήφιο θα είμαι παρών.

• Επαναλαμβάνετε ότι είστε υπέρμαχος της συναίνεσης. Πιστεύετε ότι με τον Κλεισθένη θα επιτευχθεί ευκολότερα η συναίνεση;
Ο Κλεισθένης απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία. Διαφορετικά, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σοβαρά και μεγάλα ζητήματα. Εάν δεν εξασφαλίσει ο νέος δήμαρχος, όποιος και αν είναι αυτός, το μέγιστο βαθμό συναίνεσης, τότε πολύ φοβάμαι ότι το νέο διοικητικό σχήμα θα είναι δυσλειτουργικό και αντιπαραγωγικό.
Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την κυβέρνηση. Εάν δεν είχε εξασφαλίσει την στήριξη, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει μέχρι εδώ.
Θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει εκ προοιμίου να είμαστε αρνητικοί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη στον Α’ βαθμό απαιτεί να είμαστε συνεργατικοί και να συμπράττουμε. Δεν μπορώ να δεχθώ τις αποχωρήσεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είναι κάτι που δεν θέλω και με στενοχωρεί.

• Τι θα θέλατε να προσθέσετε;
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι όσοι αποφασίζουν να εισέλθουν στο στίβο της Τ.Α. και να υπηρετήσουν τον τόπο τους, είναι για εμένα άξιοι συγχαρητηρίων. Τους έχει πράγματι ανάγκη ο τόπος. Αρκεί βέβαια όταν εκλεγούν, να προωθήσουν αντικειμενικά τα συμφέροντα του τόπου μας και να υπηρετήσουν τις ανάγκες και των πολιτών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ