Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η παρέμβαση του βουλευτή Δωδεκανήσου, που έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής του με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ρόδου, αφορά την ανάγκη προφύλαξης των πασχόντων εκπαιδευτικών στη διάρκεια των εφημεριών – μιας διαδικασίας που για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είναι επίπονη και επικίνδυνη.

Άμεση και με τη δέουσα ευαισθησία, ήταν η ανταπόκριση του υπουργού Παιδείας στο αίτημα αυτό. Στη γραπτή του απάντηση προς το Δημήτρη Γάκη, ο Κώστας Γαβρόγλου επεσήμανε τις ευεργετικές διατάξεις που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Παιδείας για τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προκειμένου να υποστηρίζονται και να διευκολύνονται στην επιτέλεση του έργου τους. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του ΥΠΠΕΘ, «οι καρκινοπαθείς εκπαιδευτικοί δύνανται να τύχουν χρήσης των ανωτέρω ευεργετικών διατάξεων εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του ποσοστού αναπηρίας. Ειδικότερα, για το θέμα της απαλλαγής από τις εφημερίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ισχύει η πρόβλεψη του ΠΔ 79/2017, άρθρο 12, παρ. 4, σύμφωνα με την οποία «μπορεί να απαλλαγεί εκπαιδευτικός από την εφημερία, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εφόσον συντρέχει λόγος που δικαιολογεί την αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων».

Με δηλώσεις του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, υπογράμμισε ότι οι παραπάνω σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων εκπαιδευτικών, διευκολύνουν τους διδάσκοντες και τα συλλογικά τους όργανα σε επίπεδο σχολικής μονάδας ώστε να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, προς όφελος του εκπαιδευτικού έργου και των πασχόντων συναδέλφων τους. Από τη δική μου πλευρά, τόνισε ο Δημήτρης Γάκης, «θα συνεχίσω να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς φορείς. Έτσι ώστε σε κάθε παρόμοιο κοινωνικό πρόβλημα που θα εμφανίζεται σε εκπαιδευτικές μονάδες να βρίσκεται μια ουμανιστική και εκπαιδευτικά κατάλληλη λύση».

***

Ακολουθούν τα κείμενα της επιστολής του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη και της απάντησης του ΥΠΠΕΘ Κώστα Γαβρόγλου

***

Αθήνα 1/11/17

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου

Θέμα: «Βελτίωση συνθηκών εργασίας καρκινοπαθών εκπαιδευτικών»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας μεταφέρω τα αιτήματα και τους προβληματισμούς  καρκινοπαθών εκπαιδευτικών, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω (μεταξύ άλλων πασχόντων) κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ρόδου.

Οι καρκινοπαθείς εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αιτούνται καταρχάς να απαλλάσσονται από τις εφημερίες, που αφορούν στην επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή της σίτισης. Η εφημερία είναι μια διαδικασία επίπονη και επικίνδυνη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, καθώς έρχονται υποχρεωτικά σε επαφή με τους μαθητές, στον αύλειο χώρο του σχολείου. Επίπονη, γιατί απαιτείται συνεχής εγρήγορση, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ευταξία κατά τις ώρες των διαλειμμάτων και επικίνδυνη, γιατί η επαφή με τους μαθητές ενέχει πολλές φορές τον κίνδυνο ακόμη και τραυματισμών. Για ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους, είναι σημαντική μια τέτοιου είδους προφύλαξη. Επιπλέον, επειδή οι καρκινοπαθείς εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη ανάπαυσης περισσότερο από οποιονδήποτε υγιή συνάδελφό τους, αιτούνται να διαμορφώνεται κατά προτεραιότητα το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε να είναι κατά το δυνατόν ολιγότερα τα κενά στην ημέρα τους για να υπάρχει η δυνατότητα ανάπαυσής τους.

Με την πεποίθηση ότι τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων εργαζομένων εκπαιδευτικών και έχοντας εμπιστοσύνη στην κοινωνική σας ευαισθησία, σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα αιτήματα που σας μεταφέρω και να αναζητήσετε τρόπους έτσι ώστε να υπάρξει μια ουμανιστική και εκπαιδευτικά κατάλληλη απάντηση σ’ αυτά.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Γάκης

Βουλευτής Δωδεκανήσου

***

Μαρούσι, 06.11.17

ΠΡΟΣ : κ. Δημήτριο Γάκη, Βουλευτή Δωδεκανήσου

 

Αξιότιμε κ. Γάκη

Σε απάντηση της από 1-11-2017 επιστολή σας, με θέμα «Βελτίωση συνθηκών εργασίας καρκινοπαθών εκπαιδευτικών», σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει θεσμοθετήσει μια σειρά ευεργετικών διατάξεων που λειτουργούν ως θετικές διακρίσεις για τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, προκειμένου να υποστηρίζονται και διευκολύνονται για την επιτέλεση του έργου τους. Ως εκ τούτου οι καρκινοπαθείς εκπαιδευτικοί δύνανται να τύχουν χρήσης των ανωτέρω ευεργετικών διατάξεων εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του ποσοστού αναπηρίας.

Ειδικότερα, για το θέμα της απαλλαγής από τις εφημερίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ισχύει η πρόβλεψη του ΠΔ 79/2017, άρθρο 12, παρ. 4, σύμφωνα με την οποία «μπορεί να απαλλαγεί εκπαιδευτικός από την εφημερία, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εφόσον συντρέχει λόγος που δικαιολογεί την αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων».

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κώστας Γαβρόγλου

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ