Τοπικές Ειδήσεις

Ουσιαστικά αβάσιμη η μήνυση της «Ηχος και Φως Α.Ε.» κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου!!

Με διάταξη που εξέδωσε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκε ως ουσιαστικά αβάσιμη η έγκληση της ανώνυμης εταιρείας «Ηχος και Φως Α.Ε.» κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο φέρεται να τελέστηκε στη Ρόδο κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Δεκέμβριο του 2018.
Οπως αναφέρεται στην Εισαγγελική Διάταξη, ο «εγκαλούμενος περιφερειάρχης ενήργησε νομίμως, εντός των πλαισίων των καθηκόντων του και δεν εξέδωσε την απόφαση υπαγωγής της επένδυσης της εγκαλούσας εταιρείας στο καθεστώς ενισχύσεων, καθότι από τον έλεγχο νομιμότητας του επενδυτικού σχεδίου, προέκυψαν παρατυπίες, και ως εκ τούτου διαφορετική ενέργεια του (δηλαδή έκδοση σχετικής απόφασης) θα προσέκρουσε στο νόμο και δη στην ΥΑ 108/2016, δυνάμει της οποίας απαιτούνταν η πλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων για την έκδοση σχετικής απόφασης».
Θυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, που έδωσε σε τοπικά ΜΜΕ, έκανε λόγο περί «καραμπινάτης απάτης» στο «Ηχος και Φως»!!
Η αξιοποίηση του «Ήχος και Φως» του δημοτικού ανθόκηπου Ρίμινι, αφορά ένα ζήτημα που έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα.
Θυμίζουμε ότι με αφορμή την από 18 Μαΐου 2019 δημόσια επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας “Ηχος και Φως ΑΕ”, σχετικά με την πορεία της επένδυσης στον ομώνυμο ανθόκηπο και ουσιαστικά την “καταγγελία” ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν προχωρά τις διαδικασίες για την επιδότηση της επένδυσης από τον αναπτυξιακό νόμο, είχε δοθεί, μια μέρα μετά, απάντηση από το γραφείο τύπου της περιφερειακής αρχής.
Στην απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πορεία της αίτησης υπαγωγής της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, αναφέροντο μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οφείλει προτού ολοκληρώσει την σχετική διαδικασία υπαγωγής των επιχειρήσεων στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού οι επιχειρήσεις που υπάγονται στον εν λόγω νόμο τυγχάνουν επιδότησης με δημόσιο χρήμα. Δημόσιο χρήμα, που οι πάντες οφείλουν να σέβονται και να το αντιμετωπίζουν με τον μέγιστο σεβασμό. Στην περίπτωση της αίτησης της “Ήχος και Φως α.ε.” , οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διαπίστωσαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ της πραγματικότητας και των περιγραφομένων στην αίτηση υπαγωγής».
Έκτοτε εκκρεμούσε έλεγχος που είχε ανατεθεί αρμοδίως από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος στο μεταξύ είχε καταμηνυθεί από την εταιρεία για παράβαση καθήκοντος.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την υποβολή της μηνύσεως εις βάρος του είχε δηλώσει τα εξής:
«Η εταιρεία αυτή ζήτησε να ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και να λάβει για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, επιδότηση, δηλαδή ποσοστό αυτής να γίνει με δημόσιο χρήμα. Στην νομοθεσία μας, οι περιφερειάρχες, για το συγκεκριμένο ύψος ποσών είναι αρμόδιοι και για την υπαγωγή αλλά και για την απόρριψη. Στην –πολύ συγκεκριμένη- περίπτωση, αυτήν του ‘Ηχος και Φως’, θα είχα διαπράξει ‘καραμπινάτη’ παράβαση καθήκοντος εάν είχα υπογράψει την σχετική επιδότηση και θα είχα παραβεί και τον όρκο τον οποίο έδωσα, αναλαμβάνοντας την θέση αυτή, στο Σύνταγμα, να προστατεύω, δηλαδή, από την θέση μου, το δημόσιο συμφέρον –και πολύ περισσότερο με τον ειδικό ρόλο που η νομοθεσία επιφυλάσσει για τους περιφερειάρχες για τον αναπτυξιακό νόμο- να προστατεύω και το δημόσιο χρήμα. Για εμάς, στην ΠΝΑι αυτή είναι μια ‘καραμπινάτη’ περίπτωση απάτης (εννοώ περί της επιδότησης). Ο επενδυτικός αυτός φορέας, από εμάς έχει καταγγελθεί αρμοδίως, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την απάτη, την ‘καραμπινάτη’ και ξεκάθαρη την οποία προσπάθησε να κάνει και να προσποριστεί δημόσιο χρήμα, το οποίο δεν δικαιούται. Επελέγη (εντέχνως) από τον επενδυτικό αυτό φορέα, ο χρόνος της επίθεσης στο πρόσωπό μου, να είναι οι εκλογές, τον Μάιο του 2019 –κι αυτό, σύμπτωση- με ψεύδη. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική, αλλά όχι σύνηθες στις επιδοτήσεις. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί και έχουν καταγγελθεί, αρμοδίως. Το μήνυμα το δικό μας είναι ‘διαφάνεια’ – ‘καμία έκπτωση’ στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος».
Ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επεσήμανε σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι η διαδικασία λήψης επιχορήγησης δια της εντάξεως στο Ν. 4399/2016 της επένδυσης θα ολοκληρωνόταν δια της υπογραφής από εκείνον του ατομικού σχεδίου υπαγωγής του επενδυτικού φορέα, για τη μη υπογραφή του οποίου καταμηνύθηκε για την τέλεση του αδικήματος της παραβάσεως καθήκοντος.
Επεσήμανε ακόμη ότι η ένταξη του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου δεν πληρούσε βασικές νομικές προϋποθέσεις ένταξης και επομένως n υπογραφή του σχετικού σχεδίου όχι μόνο θα αποτελούσε παράνομη πράξη αλλά ταυτόχρονα θα ζημίωνε και την κρατική περιουσία με το αντίστοιχο ποσό της επιχορήγησης ύψους 500.000 ευρώ, περίπου.
Τόνισε ακόμη ότι καμία ζημία δεν υπέστη η εταιρεία από την μη υπογραφή της σχετικής ατομικής απόφασης υπαγωγής, υποστηρίζοντας ότι η λήψη της συγκεκριμένης παράνομης επιχορήγησης, ακόμη και εάν την εδικαιούτο το επενδυτικό σχήμα, δεν σχετιζόταν με την εκτέλεση της συγκεκριμένης σύμβασης, την οποία είχε ήδη αναλάβει να εκπληρώσει με ίδια κεφάλαια.
Σημειώνεται επίσης ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου έχει υποβάλει πολυσέλιδη μήνυση κατά παντός υπευθύνου και κατά εκπροσώπων της εταιρείας.
Η μήνυση – έγκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στρέφεται κατά των εκπροσώπων του επενδυτικού σχήματος, που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό που διενήργησε η απελθούσα δημοτική αρχή και συγκεκριμένα κατά της «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ ΑΕ» και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για τα αδικήματα της απόπειρας απάτης σχετικής με τις επιχορηγήσεις, κακουργηματικής ψευδούς δηλώσεως, υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως μετα χρήσεως και απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως.
Εχει ήδη καταθέσει, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που παρήγγειλε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά την διαβίβαση εγκλήσεως – μηνύσεως από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για την υπόθεση ενώ αναμένεται να καταθέσουν, ο κ. Μιχαήλ Τσουβαλάς πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου και ο κ. Αλέξανδρος Σπόνδης, προϊστάμενος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.
Τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου συνέδραμαν στην υπόθεση οι νομικοί του σύμβουλοι κ.κ. Ελλη Βελιάδη και Δημήτρης Βερβέρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου