Επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και ότι το πλαίσιο συνεργασίας (Μνημόνιο – αντιμνημόνιο) με τους Ανεξάρτητους Ελληνες έχει αρχίσει να «ξεθωριάζει». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραδοχή του ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε Οκτώβριο με Νοέμβριο.

Ερωτώμενος για την πρότασή του περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν… δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει, όμως, να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις».

 Οσον αφορά στη συνεργασία με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που οδήγησε στη συγκυβέρνηση σχολίασε: «Έγινε αναγκαστικά για συγκυριακούς και όχι για στρατηγικούς λόγους… Η αντίθεση (μνημόνιο -αντιμνημόνιο) πλέον ξεθωριάζει». Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημειώνει: «Ξαφνικά ακούμε για εξοπλισμούς δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Πού αποφασίστηκαν; Και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας;».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε οριακό σημείο ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και με την κοινωνία όρθια».

«Πρέπει να προχωρήσει (η κυβέρνηση) ακόμη και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα λαϊκά προβλήματα, όπως οι 100 δόσεις, η ανασύσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανασυγκρότηση στο χώρο της υγείας και η μεταρρύθμιση στην παιδεία, που πρέπει να τεθεί εκτός Μνημονίου» τόνισε ο κ. Φίλης για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, ενώ κάνοντας έναν σύντομο κυβερνητικό απολογισμό υποστήριξε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το καλύτερο αποτέλεσμα… Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο».

protagon.gr

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ