Ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Στρατός (Μπούντεσβερ) ενδέχεται να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel το Βερολίνο δεν αποκλείει την παρουσία του γερμανικών δυνάμεων στη Συρία. Προϋπόθεση ωστόσο είναι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι στην γερμανική πρωτεύουσα.

Στα πιθανά σενάρια για την εμπλοκή της Μπούντεσβερ ανήκει η επίβλεψη μιας πιθανής εκεχειρίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Καγκελαρίας τις περασμένες εβδομάδες αυξήθηκαν οι πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με το περιβάλλον της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί την όσο τον δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση από τη Συρία επιδιώκοντας μια συνεργασία με τους Αμερικανούς. Έτσι θα εξέπιπτε ένα σημαντικό εμπόδιο για ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Γερμανία εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους Πεσμπεργκά

Τα τελευταία χρόνια όλες οι διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία προσέκρουαν στις διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Σημαντικότερη από αυτές είναι ο σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Την ώρα που η Μόσχα συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς, η Δύση ζητά την απομάκρυνσή του. Πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον η Ρωσία να επικεντρωθεί περισσότερο στην μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτος» παρά στην στήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ήδη πάντως η Γερμανία συμμετέχει έστω και έμμεσα στην στρατιωτική βοήθεια κατά του «Ισλαμικού Κράτους», μιας και από το περασμένο φθινόπωρο στέλνει όπλα και εκπαιδεύει μαχητές των Κούρδων Πεσμεργκά στο Βόρειο Ιράκ.

www.dw.com

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ